‘Promatrači’: Inteligentni horor iz kućne radionice Shyamalan

Horor Promatrači prvi je dugometražni film Ishane Night Shyamalan, kćeri slavnog M. Night Shyamalana. Ovim prvijencem pokazala je da ima ‘tatin’ talent. Iako možda nije originalan u svim elementima, ovo je inteligentni horor koji sadrži vrhunsku dozu napetosti, misterije i jezivosti.

Ishana Night Shyamalan, kćer slavnog M. Night Shyamalana, krenula je očevim stopama. Dakako, uz malu pomoć svoga slavnog oca, čije je ime vidljivo naznačeno na plakatu kao producenta. Ishane je za svoj redateljski prvijenac Promatrači (The Watchers, 2024.) izabrala istoimenu adaptaciju romana irskog pisca A. M. Shine te se njime pozabavila i kao scenaristica.Ovaj Shineov roman objavljen je 2021. godine te je dobro prošao i kod publike i kod kritike. Ovaj film, dakako, još će mu malo podignuti reputaciju i približiti ga publici diljem svijeta.

Glavna junakinja filma je Mina (Dakota Fanning), Amerikanka koja živi u gradiću Galway u Irskoj. Radi u pet shopu a noćne sate povremeno koristi za kratkotrajne veze s neznanicima. Po nalogu šefa mora obaviti transport jedne rijetke papige u zoološki vrt u Belfastu. Mina priostaje bez ikakvog problema, s namjerom da se makne i razbistri malo glavu. Ona vuče teško breme iz prošlosti i praktički je prekinula veze sa svojom sestrom ali i ostakom obitelji.

No, putovanje postaje komplicirano kada ju navigacija odvede u nepreglednu šumu. Uskoro joj se navigacija, mobitel i automobil gase. Zbog toga je prisiljena krenuti u šumu kako bi pronašla pomoć. Nedugo zatim preplaše ju neobični zvukovi šume te se odluči vratiti u auto kako bi ga pokušala sama popraviti. No, automobila više nema na mjestu gdje ga je ostavila.

U jednom trenu, među gustim drvećem šume, primijeti stariju ženu koja se, nakon što ju je vidjela, dala u bijeg. Mina potrči za njom, noseći krletku s papigom, očajnički zazivajući pomoć od nepoznate žene. Žena dotrči do neobične nastambe, duboko skrivene u šumi, i poruči Mini da se požuri jer ima još nekoliko sekundi prije nego što se pojave ‘oni’.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Mina panično dotrči u nastambu a žena zatvori vrata i s nekoliko brava i načina ju zaključa. Osim te žene, koja se zvoe Madeline (Olwen Fouéré), u nastambi se nalaze mlađa Ciara (Georgina Campbell) te mladić Daniel (Oliver Finnegan). Ne objašnjavajući Mini previše, stanu se u red, jedan do drugoga pred velikom neprobojnom staklenom stijenom, koja gleda prema šumi. Pri tom Mini samo kažu da učini isto jer stižu ‘Promatrači’.

     Ishanino inteligento poigravanje

     Uskoro Mina saznaje da nastambu pprisutni zovu ‘Kokošinjac’ a da ‘Promatrači’ dolaze noći te da izlaza iz šume nema. Postoje pravila kojih se treba pridržavati kako ih se ne bi naljutilo. No, uskoro Mina prekrši pravilo i spusti se u njihovu tunelsku jazbinu iz koje uzme neke stvari. Promatrači se naljute i više nije sve tako ugodno.Nedugo zatim, ‘Promatrači’ jedne noći krenu u napad i staklena stijenka počne pucati. No, ispod poda nastambe Mina i ekipa otkrivaju svojevrsni neprobojni bunker. bunker te bježe u njega. U bunkeru nalaze video dnevnik profesora Roryja Kilmartina, koji je sagradio nastambu. Putem video zapisa otkrivaju tko su ‘Promatrači’ ali i mogući put izlaska iz šume…

     Scenaristički i redateljski Ishana Night Shyamalan odradila je vrlo dobar posao. istina je a na prvi pogleda djeluje da nije pretjerano originalan. I, to ponajprije po svojoj priči. No, na taj dio Ishana je imala i najmanji utjecaj jer film temeljen na književnom predlošku. Elementi poput mistične šume, skupine ljudi u nekom prostoru bez izlaza, stravična stvorenja, preživljavanje… Sve je to viđeno već puno puta. Neki od filmova, na koje ovaj film itekako podsjeća su primjerice Kocka (Cube, 1997.), Zaselak (The Village, 2004.), Ostarjeli (Old, 2021.), Predator (1987.), Projekt Vještica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999.)… A ima ih još, da ne nabrajamo više.

     Kadar iz filma ‘Promatrači’ (Foto: Warner Bros.)

     Gledajući film jasno je vidljivo da je Ishana uzela (praktički) najbolje iz gore navedenih naslova i režijski primijenila u svoje zamisli svog filma. Neki bi rekli da je to ‘kopiranje’ ili ‘krađa’. No, tu nije riječ o tome, već se tu radi o njezinom inteligentnom poigravanju elementima spomenutih filmova. Ona je, to je također jasno, očigledno vrlo nagledana i filmski ‘potkovana’ te talentirana (ali ne sumnjamo da joj je u nekim stvarima i otac pomogao). Ishana čvrsto drži ‘uzde’ svoga filma u rukama i izvanredno balansira svim njegovim elementima.

     Odlična Dakota Fanning

     Rezultat svega su vrhunsku dozu mistične atmosfere, misterija koji se krije u priči i jezivosti. Svakako treba pohvaliti odličan i dinamičan uvod u film, koji je (svojevrsni) odličan pokazatelj daljnjih događaja. Ishana se ne gubi u svom filmu ni po pitanju ritma i vrlo sigurno redateljski gradi svoju priču. Obrata u priči ima, pogotovo u samoj završnici. No, mogućnost predvidljivosti je sveden na minimum. Prvi razlog za to je je napetost koja je prisutna čitavim tijekom filma i zapravo je vrlo ‘zavodljiva’ a drugi je tempo filma koji sve više i više raste pa se gledatelju jednostavno ne dopušta takav luksuz.

     Ono što treba istaknuti je i odlična fotografija za koju je zaslužan Eli Arenson (Lamb, 2021., nekoliko epizoda hvaljene islandske TV serije Zarobljeni/Ófærð/eng. naslov: Trapped, 2021.). Odlična i pokretna kamera, s vrhunskim kadrovima ‘u tami’ daju dodatni kvalitativni element ovom filmu.

     Što se glumačke ekipe filma tiče, svakako treba izdvojiti Dakotu Fanning (Tjelesna straža/Man on Fire, 2004., Igra skrivača/Hide and Seek, 2005., Rat svjetova/War of the Worlds, 2008., Pakao na Zemlji/Brimstone, 2016., Pravednik 3: Konačno poglavlje/The Equalizer 3, 2023.), koja je pružila na trenutke iznimno emotivnu ulogu bez dodatnog naglašavanja ili preglumljivanja.

     Film Promatrači vrlo je kvalitetan horor, jedan od onih rijetkih kojem nisu potrebni galoni krvi (ovdje je sve pa skoro u kapljicama) da izazovu jezu i strah. Ishana Night Shyamalan zaslužuje svaku pohvalu za svoj promišljeni redateljsko-scenaristički pristup filmu.

     O autoru

     O autoru