‘Pravi detektiv: Zemlja tmine’: Jodie Foster u zemlji mraka i leda

Dvostruka oskarovka Jodie Foster i Kali Reis glavne su junakinje 4. sezone serijala Pravi detektiv. Misterij, jezovitost, opojna tama i okružje okovano snijegom i ledom glavno su obilježje ove sezone koja vraća serijal na pravi put.

Prva sezona serijala Pravi detektiv/True detective prvi put pojavila se 2014. godine. Njezin kreator je Nic Pizzolatto a rad na ovom serijalu je ono po čemu ga svi prepoznaju. No, i prije toga se dokazao kao scenarist na filmovima Sedmorica veličanstvenih (The Magnificent Seven, 2016), Krivnja (The Guilty, 2012) te Galvestone (2018) (film temeljen na njegovom prvom,iznimno uspješnom romanu).

Glumačke zvijezde

Tu njegovu prvu sezonu i mnogi smatraju remek-djelom. Izvanredan scenarij te režija japanskog redatelja Cary Joji Fukunaga (koji je 2021. godine režirao uspješnicu James Bond serijala Za smrt nema vremena/No Time To Die) dobile su brojne pohvale. No, glavni adut i najveće pohvale išle su glumačkom paru  Matthew McConaughey i Woody Harrelson. Upravo oni najzaslužniji su da sezonu učine besmrtnom.  Treba dodati i činjenicu da se serija nije trebala pretvoriti u serijal. No, njezin uspjeh jednostavno je zahtijevao da ona ide dalje.

Dalje je serijal išao sa zamisli da imamo nove glumačke zvijezde. Tako smo, godinu dana kasnije, u drugoj sezoni gledali Colina Farrella, Rachel McAdams te Vince Vaughna. No, unatoč ovoj sjajnog glumačkoj ekipi, sve drugo je bio popriličan promašaj. Na treću sezonu zatim se čekalo punih pet godina. To se isplatilo jer se serija pomalo vratila svojim korijenima. Pohvale su išle glumačkoj ekipi koju su predvodili Mahershala Ali i Stephen Dorff a kompleksna krimi priča bila je odlično režirana. Za drugu i treću sezonu treba dodati da su bile režirane od različitih strane redatelja.

Pozitivne promjene

Uslijedila je još jedna pauza od pet godina i četvrta sezona je pred nama. Donijela je i neke (pozitivne) promjene pa je, nakon treće sezone, napravljen još jedan veliki korak u povratku stare kvalitete. Prije svega, svestrani Nic Pizzolatto odlučio je da više neće biti scenarist (ostao u ulozi izvršnog producenta) i taj je posao prepustio meksičkoj redateljici i scenaristici Issi López (koja se prihvatila i režije). Glavna promjena bila je u glavnim likovima koji su po prvi puta ženski.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Tako su glavne uloge ponijele oskarovka Jodie Foster i Kali Reis. Za Jodi Foster se sve zna i ona je već samom svojom pojavom adut bilo gdje da se pojavi. Kali Reis ipak je bila mala nepoznanica. Ona je, inače, bivša profesionalna boksačica koja do sada ima dva filmska naslova (Asphalt City, 2023. i Catch the Fair One, 2021). No, jednoj i drugoj mogu se uputiti samo pohvale na odrađeni posao.

     Radnja serijala zbiva na Aljaski, u izmišljenom gradu Ennisu, u trenutku kada kreću dugi i tamni mjeseci polarne noći. Sa istraživačke postaje Tsalal nestaje osmero znanstvenika. Ubrzo su pronađeni goli i prestravljenih lica, gotovo nabacani jedan na drugoga. Slučaj preuzima šefica policije Liz Danvers (Jodie Foster). U slučaj se uključuje i policajka Evangeline Navarro (Kali Reis), nekadašnja Lizina kolegica i pripadnica tamošnjeg starosjedilačkog plemena. Malo pomalo, otkriva se da je slučaj povezan s nerazriješenom smrću aktivistice Annie Kowtok, koja se borila protiv eksploatacije lokalnog rudnika za koju je smatrala da je pogubna za lokalni ekosustav i njegove stanovnike.

     Obilje nadnaravnog

     Početne epizode serijal teku polako (neki dijelovi i prilično sporo) i njihov primarni cilj je da upoznamo likove u potpunosti. To se pokazalo kao odlično jer su bitni likovi dobili na kompleksnosti jednako kao i njihovi međusobni odnosi (odlično odrađen odnos Danvers-Navaro). Dodatno, oni služe i kao element ‘zamagljivanja’ radnje i gledatelju odvlače pažnju s onog bitnog.

     Posebnost ove sezone su nadnaravni elementi kojima obiluje (fraza ‘ona je budna’ koja se često provlači, ukazivanje duhova i vizija koje pomažu ili pak proganjaju, jezoviti prizori životinja čudnog ponašanja i sl.) što je veliki iskorak (bilo je toga i u ranijim sezonama ali na kapaljku). Redateljica i scenaristica Issi López dovela je žanrovski time serijal iz napetog trilera gotovo na rub horor žanra. Malo bolje poznavatelje filma sama atmosfera serije (i neka vizualna rješenja) te dijelovi pojedinih epizoda podsjetit će na čuveni film Stvor (The Thing, 1982 ) Johna Carpentera (najupečatljiviji primjer toga je, vizualno impresivan, pronalazak tijela mrtvih znanstvenika).

     Sve u svemu, Pravi detektiv: Zemlja tmine i njenih šest epizoda je nešto što se ne bi smjelo propustiti. Serija je dostupna na platformi HBO Max, a toplo se nadamo da iduću sezonu nećemo dugo čekati.

     O autoru

     O autoru