‘Počinjemo od kraja’: Vodena kataklizma i poplava emocija

Glumica Jodie Comer pružila je izvanrednu ulogu u filmu Počinjemo od kraja, sumornoj drami o preživljavanju u kojoj se dobar dio radnje odvija u glavi njezinog lika. Debitantski film redateljice Mahalie Belo je uvjerljiv ali i podosta neujednačeni film katastrofe.

Film Počinjemo od kraja (The End We Start From, 2023) temelji se na istoimenom bestseler romanu engleske spisateljice Megan Hunter, koji je objavljen 2017. godine. Adaptacije ovog romana za film prihvatila se priznata scenaristica i producentica Alice Birch (Lady Macbeth, 2018., TV serije Normalni ljudi/Normal People, 2020.,  Dead Ringers, 2023.).

Film prati bezimenu junakinju (Jodie Comer), koja je na početku filma, u odmakloj trudnoći, sama, dok nad Londonom ne prestaje jaka kiša. U trenutku kada joj puca vodenjak, voda krene prodirati u kuću. Usprkos svom stanju, pokušava na sve načine zaustaviti prodor vode u kuću. Zove hitnu, ali zbog izvanredne situacije, poziv joj je na čekanju.

Nakon toga slijedi prikaz njezinog poroda u bolnici i dolazak malog Zeba na svijet. Tamo upoznajemo njezinog partnera R (Joel Fry). Kako se situacija s vremenom nije popravila, njih dvoje odlučuju otputovati njegovim roditeljima, negdje na periferiji, gdje su posljedice obilnih kiša ipak malo blaže. Do tamo se jedva uspiju probiti. Ipak, nakon nekog vremena mirnog i skladnog života, stvari se mijenjaju jer su se zalihe hrane ukućana smanjile.

Druga vrst kataklizme

U zemlji vlada prava katastrofa jer nema dovoljno hrane i smještaja za sve koji to trebaju. Vojska uspostavlja lokacije na kojima dijeli humanitarnu pomoć. Junakinjin partner i njegovi roditelji odlaze tamo dok ona ostaje sama u kući. Nažalost, u slijedu tragičnih događaja roditelji njezinog partnera gube živote.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Junakinja i mali Zeb ostaju u jednom od skloništa jer ona primaju samo majke s djecom. Tako se ona, Zeb i R razdvajaju te za nju kreće svojevrsni emocionalni pakao.

     Redateljica filma je Mahalia Belo (TV serije The Long Song, 2018., Requiem, 2018.)  kojoj je ovo prvi debitantski film. Ovo nije, kakao bi mnogi očekivali iz njegovog sinopsisa, film o kataklizmi na kakve smo inače navikli. Ovaj film lišen je bilo kakvih spektakularnih prikaza uništavanja i svega što ide uz to.

     Naglasak ovog filma je na drugoj kataklizmi, onoj koja se odvija u glavi glavne junakinje.

     Izvanredna Jodie Comer

     Ulogu te bezimene junakinje redateljica Belo dala je britanskoj glumici Jodie Comer. Među njezinim dosadašnjim najistaknutijim filmskim naslovima su Posljednji dvoboj (The Last Duel, 2021.), Free Guy (2021.) te TV serija Ubijanje Eve (Killing Eve, 2018-2022.), za koju je dobila nagradu BAFTA 2019. godine.

     Njezine emocije u prvom su planu – bol, tuga, zabrinutost za trenutno stanje ali i buduće, briga za dijete. Kroz film pratimo, u vidu flashbackova, priču kako se upoznala s partnerom R. To sve može se svesti pod nazivnik ‘njezin korak do ludila’ a sve je ‘obogaćeno’ i čestim prizorima u kojima se on njoj priviđa (u jednoj sceni to je na izvanredan način popraćeno i njezinim bolnim vriskovima i bijesnom, očajnom trešnjom zaštitne žičane ograde skloništa).

     Jodie Comer u filmu ‘Počinjemo od kraja’ (Foto: BBC Film)

     Njezina gluma u ovom filmu može se nazvati izvanrednom, gotovo briljantnom. Ona je snažna te je, u svakom pogledu, u svom nastupu iskrena i kompleksna. Prezentirala je lik koji je uvjerljiv, ispunjen pravim životnim, sirovim emocijama koje izazivaju empatiju ali i nelagodu. Na njezin nastup teško da će itko ostati ravnodušnim.

     Neujednačenost

     Glumački je sasvim solidan i Joel Fry (Yesterday, 2019., Cruella, 2019., TV serije Igra prijestolja/Game of Thrones, 2014-2015, Naš barjak znači smrt/Our Flags Means Death, 2022-2023.) te Benedict Cumberbatch (TV serija Sherlock, 2010-2017, Spider-Man: Put bez povratka/Spider-Man: No Way Home, 2021., Doktor Strange u Multiverzumu Ludila/Doctor Strange in the Multiverse of Madness, 2022.)

     Ovaj film redateljice Belo nije lagani film, to je sumorna drama sporog ritma. Taj tempo, nažalost, u nekim trenucima je prilično neujednačen a neki dijelovi filma čine se ‘nedorečenima’ (npr. vrlo površno, lišen svake napetosti, prikazan upad u sklonište iz kojeg junakinja mora bježati i sve što slijedi iza njega). Također, dojam je da se malo pretjeralo u pojavljivanju ‘vizija’ partnera glavne junakinje (čak i u smislu pojačavanja dojma psihičkog stanja junakinje).

     Za film Počinjemo od kraja može se reći da je solidno ostvarenje s izvanserijskom i snažnom glumačkom izvedbom Jodie Comer vrijednom gledanja.

     O autoru

     O autoru