Pelikan osvojio posebnu nagradu žirija u Tallinnu

Pelikan, debitantski igrani film redatelja Filipa Herakovića, dobio je posebnu nagradu žirija za režiju na festivalu Tallinn Black Nights Film Festival. Nakon baltičke premijere Pelikan je otputovao i na regionalnu te se u Beogradu natječe za titulu Najhrabrijeg filma Balkana. Priča o golmanu Josipu puno je veća od nogometa.

Debitantski igrani film redatelja Filipa Herakovića je u sklopu First Feature Competition na filmskom festivalu Tallinn Black Nights osvojio posebnu nagradu žirija za režiju.

Uz Pelikana se u sekciji First Feature Competition natjecalo još 18 filmova. Nagradu od 5.000 eura dodijelio je National Geographic, a dvije posebne nagrade bile u od stručnog žirija festivala.

Nagrada je stigla samo kao potvrda pozitivnog prijema filma kod publike

“Nagrada je stigla samo kao potvrda pozitivnog prijema našeg filma kod publike. Ona je potvrda sjajnog i predanog rada svih uključenih u stvaranje Pelikana“, izjavio je Heraković.

Producentica filma Tamara Babun, izjavila je kako im je ova nagrada podsjetnik da “Pelikan zaista leti”. Njen kolega i producent filma Matija Drinković izrazio je zadovoljstvo što film odlično komunicira s publikom. “Priča o golmanu Josipu puno je veća od nogometa i ostavlja gorko-slatki okus u ustima s kojim se iznimno lako identificirati.“

Filip Heraković na dodjeli nagrada u Tallinnu (Foto: Erlend Štaub)

Unutarnja previranja profesionalnog nogometaša

Podsjetimo, Pelikan govori o profesionalnom nogometašu Josipu, kojem je ugrožena karijera nakon ozljede koljena na skijanju. Josipovu priču pratimo dok je on na rehabilitaciji u toplicama, gdje se usred njegovih interakcija s fizioterapeutom, posjete njegove djevojke i najboljeg prijatelja  još snažnije ističe pitanje – tko je on i što od života želi. Da bi otkrio i prihvatio samoga sebe, mora izaći iz vlastite kože.

Dan nakon što je osvojio nagradu, u nedjelju 27. studenog, Pelikan je premijerno prikazan i regionalnoj publici u Beogradu. Tamo se prikazuje kao dio programa “Hrabri Balkan“ u sklopu Festivala autorskog filma. Uskoro ćemo saznati i je li osvojio nagradu Najhrabriji film Balkana.

Scenarij za film Pelikan potpisuju Filip Heraković i Nikolina Bogdanović. Uz Edija Ćelića u filmu, između ostalih, igraju Marko Petrić, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj i Tanja Smoje.

Film je producirala zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly na čelu s producenticom Tamarom Babun i njenim kolegom Matijom Drnikovićem.

Film u hrvatskim kinima gledamo iduće godine.

Trailer za film Pelikan

O autoru

O autoru