Najveće njuške u Hollywoodu: 8 najpoznatijih filmskih pasa

U kina dolazi film Lassie 2: Nova pustolovina, što je dovoljan povod da se prisjetimo koje smo to najbolje čovjekove prijatelje zauvijek zapamtili zahvaljujući njihovim filmskim ulogama.

Jedno je sigurno: svaki film sa psom dobar je film! Bez obzira na to gledate li akcijski triler poput Johna Wicka (2014.) ili pak plačete na komediju Marley i ja (Marley & Me, 2008.), dobar osjećaj na kraju filma je zajamčen. Upravo zato nije rijetkost naći pse među glumačkom ekipom. Štoviše, prvi se pojavio još 1905., u britanskom crno-bijelom nijemom filmu Rescued by Rover i to u glavnoj ulozi! Riječ je zapravo o obiteljskom filmskom projektu u kojem je redatelj Lewin Fitzhamon ujedno i scenograf i glumac, dok je njegova supruga Margaret scenaristica i glumica, a u filmu se pojavljuje i njihovo dijete te pas Blair, za potrebe filma preimenovan u Rovera. Uz njih, u ovoj kratkoj drami glume još dvoje profesionalnih glumaca – Sebastian Smith i Lindsay Gray.  

Iako prvi, Rover ipak nije najpopularniji filmski lik među psima. To je svakako Lassie, čemu ide u prilog i činjenica da mnogi upravo to ime koriste za naziv pasmine škotskih ovčara. A kako i ne bi kad je Lassie s nama već više od 80 godina! Naime, prvi film Lassie se vraća kući (Lassie Come Home), redatelja Freda M. Wilcoxa, objavljen je 1943. godine, a do 2020. i Lassie se vraća kući, redatelja Hanna Olderdissena, snimljeno je još jedanaest filmova. Sljedećeg tjedna, pak, u naša kina dolazi nastavak njemačkog filma iz 2020. – Lassie 2: Nova pustolovina.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     A dok čekamo omiljenog filmskoj lajavca, podsjećamo na samo neke od najpoznatijih filmskih njuški u igranim filmovima…

     8.  Hooch

     Bordoška doga Beasley glumila je uz Toma Hanksa u akcijskoj komediji ‘Turner i Hooch’ (Foto: Warner Bros.)

     Dobro je poznato da policajci uvijek rade u paru. U policijskoj komediji Turner i Hooch (Turner & Hooch, 1989.), redatelja Rogera Spottiswoodea, taj par čine policajac i pas koje pak glume Tom Hanks i bordoška doga Beasley.

     Hanks je, naime, policijski inspektor Scott koji na mjestu ubojstva zatiče psa žrtve te ga odvodi sa sobom kako bi mu pomogao pronaći ubojicu. Kako i priliči ovoj pasmini, Hooch je iznimno jak i svojeglav, a da bi ga “imao na oku”, inspektor Hoocha vodi svuda sa sobom, čak i na posao.

     Tom Hanks je 2001., tijekom gostovanja u talk showu Larryja Kinga, priznao da mu je ovo bila najteža uloga ikad – i fizički i emocionalno. No i Beasleyju nije bilo lako. Definitivno najteži zadatak koji je morao usvojiti bio je naučiti da čeljustima primi Toma Hanksa za vrat, a da ga pritom ne ozlijedi. Ono što se pak znalo da neće naučiti jest ispijanje piva, no Beasley je ipak uspio otvoriti limenku u kojoj je bila – pileća juha.  

     Trener pasa i kaskadera Clint Rowe, otkrio je svojedobno da odabir psa koji će glumiti s Hanksom nije bio nimalo lak.

     “Isprobali smo 50 različitih pasmina – terijere, pastirske pse, rotvajlere… Producenti su htjeli psa koji bi bio velik, ali ne pretjerano, a na kraju je ‘presudio’ redatelj odabravši bordošku dogu”, otkrio je Rowe.  

     Disney+ je 2021. objavio seriju (12 epizoda) Turner i Hooch koja predstavlja nastavak ovog filma. U njoj je, naime, Josh Peck Scott Turner, sin Hanksovog lika iz originalnog filma. Nakon što mladi Scott naslijedi velikog psa imena Hooch od svog preminulog oca isprva nije oduševljen, ali polako počne shvaćati da je pronašao novog životnog partnera, a potencijalno i korisnog policijskog partnera.

     7. Beethoven

     Štene bernardinca, nazvano Beethoven, izraslo je važnog člana obitelji Newton (Foto: Universal)

     Puno smijeha, pokoja suza i dokaz ljubavi između psa i njegovih vlasnika – to je ono što nam donosi niz filmova o nezgrapnom, ali itekako simpatičnom bernardincu “otmjenog” imena Beethoven. Pasmina je to izrazito mirne naravi, uzgajana za spašavanje ljudi iz lavina. Karakterizira ih golemo tijelo, snažnu narav te zaigranost.

     Originalan film, Beethoven, redatelja Briana Levanta, objavljen je 1992. i donosi priču o štencu koji je pobjegao lopovima koji su upali u prodavaonicu kućnim ljubimcima. Kao svoje utočište, pronašao je obiteljsku kuću u kojoj živi troje djece (koje silno žele kućnog ljubimca) i njihovi roditelji (koji ne žele još jednu obvezu). Roditelji na koncu popuštaju te obitelj dobiva novog “lajavoj” člana koji će preokrenuti njihove živote, a gledateljima pružiti obilje smijeha.

     Beethovena je glumio pas Chris, inače kućni ljubimac plesačice Eleanor Keaton.

     Iako se kritici nije pretjerano svidio, film je osvojio srca publike te je postigao odličnu zaradu na kinoblagajnama (147,2 milijuna dolara diljem svijeta) pa ne čudi da je film dobio čak šest nastavaka – Beethoven 2 (1993.), Beethoven 3 (2000.) Beethoven 4 (2001.), Beethoven 5 (2003.) te Beethovenova velika avantura (Beethoven’s Big Break, 2008.).

     Franšizu čine još dva filma – Beethovenova božićna avantura (Beethoven’s Christmas Adventure, 2011.) te Beethoven u potrazi za blagom (Beethoven’s Treasure Tail, 2014.), ali i CBS-ova animirana serija Beethoven (1994.) koja, doduše, nije postigla veliki uspjeh.

     6. Buddy

     Zlatni retriver iz filma ‘Air Bud, košarkaška zvijezda’ najbolji je košarkaš među psima (Foto: Walt Disney Pictures)

     Nema sumnje, najbolji košarkaš među psima-glumcima je Buddy, zlatni retriver iz filma Air Bud, košarkaška zvijezda (Air Bud, 1997.), redatelja Charlesa Martina Smitha.

     U filmu je riječ o dječaku Joshu (Kevin Zagers) i njegovoj sestri čiji je otac, pokusni pilot, poginuo te se s majkom sele u gradić Ferfield, “u kojemu je sve moguće”, a  u kojem im je majka odrasla. Paralelno s tom pričom, odvija se i ona u kojoj “glavnu ulogu” ima nespretan i nimalo smiješan klaun koji nastupa pa psom. Nezadovoljan psećom izvedbom, klaun ga strpa u kavez te krene na put, no kavez mu ispada nasred ceste i umalo ga pregazi Joshova majka, koja upravo s djecom stiže u grad. Šutljivom, povučenom, i općenito od očeve pogibje, nezainteresiranom Joshu, raspoloženje popravlja upravo taj pas kojega ponovo ugleda u blizini svoje kuće, a uskoro otkriva da pas zna igrati i košarku koju je on posve zapustio…

     Tada 13-godišnji Kevin Zagers, za ulogu Josha, dobio je nagradu Young Artist kao najbolji glumac, a film nagradu Golden Reel kao najbolji obiteljski film 1997. godine.

     Film je osvojio srca publike te je nakon ovog snimljen niz nastavaka – Air Bud: Golden Receiver (1998.), Air Bud: World Pup (2001.), Air Bud: Seventh Inning Fetch (2002.) te Air Bud: Spikes Back (2003.).

     Nakon tih filmova, u razdoblju od 2006. do 2013., direktno za video,  snimljeno je još devet filmova. Sve ih je režirao Robert Vince, ali i, zajedno s Annom McRoberts, napisao i producirao.  

     5. Benji

     Originalnog Benjija glumio je pas Higgins, a u filmu iz 2018. gledali smo Coopera (Foto: Netflix)

     Prvi film o simpatičnom, hrabrom i odanom psu lutalici, Benjiju, snimljen je još 1974. i to zahvaljujući Joeu Campu – redatelju, scenaristu i producentu filma.

     U filmu je riječ o psu mješancu koji nema vlasnika, ali ima puno ljudskih prijatelja, među kojima i dvoje djece – Cindy i Paula. Njihove molbe da ga udome, roditelji su “glatko” odbili, no kad djeca postanu laka meta otmičara, na scenu stupa Benji koji će učiniti sve da spasi svoje prijatelje. Benjija je glumio Higgins, tijekom ’60-ih i ’70-ih godina prošloga stoljeća, jedan od najpoznatijih četveronožnih glumaca.

     Film je postigao veliki uspjeh o čemu svjedoči i podatak da je s budžetom od samo 500.000 dolara na kinoblagajnama zaradio vrtoglavih 45 milijuna dolara. Osim toga, pjesma iz filma “I Feel Love”, u izvedbi country pjevača Charlieja Richa osvojila je Zlatni globus te bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje originalne pjesme.

     Zanimljivo je da nijedan filmski studio nije htio preuzeti distribuciju filma te je Joe Camp osnovao vlastitu tvrtku kako bi film mogao biti prikazan diljem svijeta.

     Očekivano, nakon velikog uspjeha originalnog filma, Camp je do 2004. snimio još četiri filma o Benjiju – For the Love of Benji (1977.), Nebeski pas (Oh! Heavenly Dog, 1980.), U potrazi za Benjijem (Benji the Hunted, 1987.) i Benji 3 (Benji: Off the Leash!, 2004.) – a simpatični dlakavac imao je i cameo uloge u dva Campova filma, ali i televizijskih specijala, serija, dokumenatarca pa čak i u video igri.

     A pomoć da i nove generacije što prije shvate da je prijateljstvo sa psima najbolje što prije razviti, pobrinuo se Brandon Camp, sin Joea Campa, koji je 2018., u produkciji Blumhousea, za Netflix snimio reboot hita iz 1974., Benji: S(pas) u zadnji čas. Baš kao i njegov otac, Brandon Camp je redatelj, scenarist i producent, no posljednju ulogu podijelio je s poznatim holivudskim “majstorom tog zanata”, Jasonom Blumom.

     4. Marley

     Film ‘Marley i ja’ najbolje pruža dojam o suživotu sa psom jer je u njemu obuhvaćen vremenski period od 14 godina (Foto: 20th Century Fox)

     Jennifer Aniston, Owen Wilson i labrador Clyde glavni su glumci u filmu Marley i ja (Marley & Me, 2008.). Snimljen je prema istoimenoj autobiografskoj knjizi novinara i kolumnista Johna Grogana, a iako se ne ubraja u najbolje filmove o i sa psima, definitivno najbolje pruža dojam o suživotu sa psom jer je u njemu obuhvaćen vremenski period od 14 godina.

     Dakle, radnja prati mladi bračni par koji se doseljava u Floridu kako bi osnovali obitelj, a John, kako bi malo odgodio roditeljstvo, supruzi poklanja štene labradora koje izrasta u velikog i nestašnog psa Marleyja.

     Iako im svaki dan priređuje nove izazove, Marley je Johnu glavna inspiracija za kolumnu i “dežurni krivac” za sve zabavne trenutke u ovom dirljivom filmu koji govori i o karijeri, braku, međuljudskim odnosima…, zapravo svim lijepim trenucima, ali i problemima, koji se pojavljuju u zajedničkom životu dvoje ljudi.

     Film je režirao David Frankel, odmah nakon velikog uspjeha s filmom Vrag nosi Pradu (The Devil Wears Prada, 2006.), a s obzirom na vremenski raspon koji radnja filma pokriva, Marleyja je glumilo čak 22 psa, a sve kako bi vjerno bile prikazane različite faze njegovog života. Ipak, najpoznatiji pas koji je glumio Marleya bio je labrador Clyde koji se pojavio u većini scena koji se odnose na odraslog Marleyja.

     3. Toto

     Tota u ‘Čarobnjaku iz Oza’ glumila je kujica Terry kojoj je kasnije ime i službeno promijenjeno u Toto (Foto: MGM)

     Riječ je o definitivno jednom od najpoznatijih filmskih pasa! Upravo je Toto najbolji primjer za pridjev koji se najčešće dodaje imenici pas (vjeran). Tijekom cijelog filma, simpatični se Toto doslovno ne odvaja od Dorothy – ona ga, nastojeći se vratiti kući, kroz čarobni svijet Oz, nosi ili u naručju ili košari za piknik. Ipak, ni Toto nije imun na onaj drugi najčešći epitet vezan uz psa (nestašan). Naime, Toto je ugrizao gospođicu Gulch koja posjeduje pola okruga u kojem se nalazi farma na kojoj Dorothy živi sa svojim stricem Henryjem i strinom Em. Zbog toga, gospođica Gulch odluči uzeti Tota, a bježeći od nje, Dorothy i Tota zahvaća tornado, ona gubi svijest i kasnije se budi u nepoznatoj zemlji i vrlo brzo shvaća da se bez čarolije neće moći vratiti kući…

     Dobro je to poznata priča L. Franka Bauma iz 1900. po kojoj je redatelj Victor Fleming 1939. snimio film Čarobnjak iz Oza (The Wizard od Oz). Dorothy je glumila Judy Garland, a Tota je glumila kujica Terry.

     Autor popularne knjige nije precizirao o kojoj se pasmini radi pa rasprave o tome i danas traju. Glavno je pitanje je li Toto kern ili jorkširski terijer. Naime, ilustracije u knjizi podržavaju teoriju o jorkširskom terijeru kojeg je kao kućnog ljubimca imao ilustrator knjige W. W. Denslow, no pas Terry koji se pojavio u najpoznatijoj adaptaciji te knjige je kern terijer.

     Navodno su producenti bili otvoreni za bilo koju pasminu, a uloga je pripala baš Terry koja i sama ima pravu “filmsku” životnu priču. Naime, Terry je kao štene kupljena kao kućni ljubimac, no obitelj nije uspijevala naučiti ju osnovama suživota u kući te su je jednostavno ostavili treneru pasa, Carlu Spitzu. On je, pak, radio u holivudskoj školi za dresuru pasa, u kojoj je pripremao pseće glumce za filmove.

     Terry se i prije uloge Tota pojavljivala u filmovima, no bile su to tek cameo uloge, a prvi značajni filmski angažman imala je upravo u Čarobnjaku iz Oza nakon čega je postala tražena njuška u Hollywoodu. Spitz joj je kasnije i službeno primijenio ime u Toto, a koliko je ostavila traga u kinematografiji govori i podatak da je 2001., Willard Carroll izdao knjigu “Ja, Toto” (“I, Toto”).  

     Čarobnjak iz Oza imao je šest nominacija za Oscar, a osvojio je tri – za najbolju filmsku glazbu i najbolju originalnu pjesmu (“Over the Rainbow”). Oscara je dobila i Judy Garland, ali počasnog, onog što se do 1960. dodjeljivao mladima. Garland je, naime, imala 16 godina kad je u glumila u ovom filmskom klasiku.

     I prije mjuzikla iz 1939., bilo je adaptacija romana “Čarobnjak iz Oza” – radijskih, kazališnih pa i filmskih, no film Victora Fleminga smatra se najboljom.

     Naravno, i nakon njega napravljene su brojne adaptacije u svim medijima, među kojima i Wiz (The Wiz, 1978.), koji je režirao oskarovac Sidney Lumet, scenarij napisao Joel Schumacher, a glavne uloge su, između ostalih, tumačili Diana Ross i Michael Jackson. Treba svakako spomenuti i Disneyjeva fantastična avantura Carstvo velikog Oza (Oz the Great and Powerful, 2013.). Riječ je o filmu redatelja redatelja Sama Raimija u kojem, između ostalih, glume James Franco, Mila Kunis te Rachel Weisz.

     2. Hachi

     Odjavna špica filma sadrži upozorenje da se akite preporučuju samo posvećenim i iskusnim vlasnicima pasa
     (Foto: Sony Pictures)

     Čak da je i fikcija, bila bi to prekrasna, dirljiva priča o psećoj odanosti. No, Hachiko: Priča o psu (Hachi: A Dog’s Tale, 2009.) filmska je adaptacija istinite priče o psu koji je cijelo jedno desetljeće na željezničkoj postaji čekao svog vlasnika koji je iznenada preminuo.

     Radnja ove istinite priče događala se u Tokiju ’20-ih godina prošloga stoljeća te je po njoj japanski redatelj Seijirô Koyâma 1987. godine snimio film, a američku verziju ove dirljive priče režirao je švedski redatelj Lasse Hallström. Uz Richarda Gerea, glavnu ulogu u filmu tumači pas akita, zapravo tri psa – Layla, Chico i Forrest – ove pasmine.

     Dakle, u filmu je riječ o sveučilišnom profesoru Wilsonu i njegovom najboljem četveronožnom prijatelju kojeg je udomio kao štene, a koji ga je svakodnevno pratio do željezničke postaje jer je vlakom odlazio na posao i dočekivao na postaji poslije posla. Jednoga dana profesor se nije vratio s posla jer je iznenada preminuo, ali Hachiko ga je nastavio čekati…

     Stvarni Hachiko činio je to punih devet godina, devet mjeseci i 15 dana, odnosno sve dok i sam nije uginuo u dobi od 11 godina. Njegovi ostaci pokopani su pored vlasnika na groblju Aoyama u tokijskom Minatu.

     Priča je to koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a odjavna špica filma uključuje i upozorenje o odricanju od odgovornosti. Naime, istaknuto je da se. iako bi akite mnogi željeli za kućne ljubimce, pripadnici ove pasmine “preporučuju samo posvećenim i iskusnim vlasnicima pasa”. Navedene su i američke organizacije koje je uputno kontaktirati za više informacija.

     Sam Richard Gere rekao je da je bilo izazovno uspostaviti “kemiju” s četveronožnim kolegama.

     “Moram priznati, imao sam određenu dozu straha hoću li uspjeti ‘kliknuti’ sa psima. Njih ne možeš prevariti – ili im se sviđaš ili ne”, rekao je Gere te dodao da mu je nakon par dana jedan od pasa prišao i stavio svoju glavu u njegovo krilo.

     “I to je bilo to! Prihvatilo me je svo troje pasa”, otkrio je.

     1. Lassie

     Godine 2020. objavljen je njemački remake klasika ‘Lassie se vraća kući’ iz 1943. (Foto: Warner Bros.)

     Vjerojatno najpoznatiji pasji filmski lik svih vremena je Lassie. Dugodlaka Škotska ovčarka pojavila se u nizu kratkih priča, TV emisija i filmova, od kojih je najpoznatiji bio Lassie se vraća kući (Lassie Come Home, 1943.) s Elizabeth Taylor i Roddyjem McDowellom u glavnim ulogama te u režiji Freda M. Wilcoxa.

     I dok u Čarobnjaku iz Oza kujica glumila mužjaka Tota, u Lassie se vraća kući mužjak Pal je glumio ženku Lassie i to zato mužjaci dugodlakih škotski ovčara imaju deblju i ljepšu dlaku od ženki.

     Film se temelji na istoimenom književnom djelu Erica Knighta, a radnjom nas vraća u doba Velike depresije, dakle vrijeme siromaštva, preživljavanja i donošenja teških životnih odluka. Jednu takvu morali su donijeti roditelja dječaka Joea. Naime, zbog siromaštva, bili su prisiljeni prodati Lassie bogatom kolekcionaru pasa.

     Nakon što Lassie dva puta bježi iz vojvodine jorkširske rezidencije i vraća se Joeu, vojvoda ga povede sa sobom na imanje u Škotsku. Usprkos velikoj udaljenosti, Lassie ne odustaje od svoje namjere da se zauvijek vrati svome pravome vlasniku…

     Film je bio veliki hit pa ne čudi da je nakon njega snimljen niz nastavaka. Son of Lassie (1945.), Courage of Lassie (1946.), Hills of Home (1948.), The Sun Comes Up (1949.) samo su neki od njih, a 2020. napravljen je njemački remake filma Lassie se vraća kući u režiji Hanna Olderdissena.

     Da je riječ i o danas zanimljivoj (i za emocionalni razvoj) potrebnoj priči jasno je i stoga što za koji dan očekujemo nastavak njemačkog remakea, Lassie 2.

     Treba reći da je i za snimanje klasika iz 1943. korišteno više pasa, no u filmu je najviše zastupljen Pal koji je sudjelovao i u snimanju sljedećih nekoliko filmova te je uvelike zaslužan što Lassie ima svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

     O autoru

     O autoru