‘Oppenheimer’ je na putu do najprestižnijeg rekorda na dodjeli nagrade Oscar

S 13 nominacija za prestižnu nagradu Oscar koje je dobio ovog siječnja, Oppenheimer Christophera Nolana je na dobrom putu da sruši najveći rekord u povijesti dodjele zlatnog kipića.

Na ovogodišnjoj 96. dodjeli nagrade Oscar, publika će još jednom imati priliku prisjetiti se najboljih filmskih ostvarenja iz 2023. godine, dok će najbolji među najboljima otići doma s nagradom. No gotovo sva ekipa filma Oppenheimer bi mogla te večeri bez problema zaspati uz zlatni sjaj Oscara. Razlog tome je što je uz čak 13 nominacija Oppenheimer veliki favorit, pa čak i za ono što se činilo nemoguće – srušiti rekord prema broju osvojenih pozlaćenih kipića.

Barbenheimer i ovogodišnji rekorderi u nominacijama

Dolaskom u kina u ljeto 2023., Oppenheimer je uz Barbie Grete Gerwig stvorio kulturološki fenomen Barbenheimer koji je osvojio svijet, te su oba filma bili jedni od najuspješnijih ostvarenja godine. To nisu uspjeli samo financijskim rezultatom, već i prijemom kod kritičara i publike. Kao potvrda tog uspjeha, Oppenheimer redatelja Christophera Nolana ima rekordan broj Oscar nominacija, njih 13, dok ga slijede Uboga stvorenja (Poor Things) Yorgosa Lanthimosa s 11 nominacija, i Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) Martina Scorsesea s njih 10. Drugi dio Barbenheimera, Barbie, priskrbio je 8 nominacija.

Svi odreda odlični filmovi će se za nagrade boriti u većinom istim kategorijama. Oppenheimer s Ubogim stvorenjima dijeli 10 nominacija u istoj kategoriji, dok s Ubojicama cvjetnog mjeseca dijeli 8. No niti jedan od tih naslova ove godine nema priliku srušiti rekordan broj osvojenih Oscara osim filma o ocu atomske bombe J. Robertu Oppenheimeru.

Kad se usporede filmovi s najviše nominacija, Oppenheimer se od ostala dva filma dodatno izdvaja zbog svoje teme i daje mu određenu prednost i težinu. Uboga stvorenja nosi poruku o osobnoj transformaciji i oslobađanju od društvenih normi i očekivanja, dok Ubojice cvjetnog mjeseca govori o pohlepi i korupciji koja je odredila američku povijest. Oppenheimer rezonira na globalnoj razini, i to je priča koja je promijenila svjetsku povijest. S njom se mogu poistovjetiti ljudi posvuda jer i danas se osjete posljedice nastanka atomske bombe.

Oppenheimer
Nominirani za Oscara Cillian Murphy i Robert Downey Jr. u filmu ‘Oppenheimer’ (Foto: Universal Pictures)

Najveći nominirani filmovi i dobitnici u povijesti Oscara

Najveći broj nagrada koje je jedan film osvojio je 11, a to je kroz dugu oskarovsku povijest uspjelo samo njima trima – Ben-Hur (1959.) Williama Wylera, Titanicu (1997.) Jamesa Camerona, i Gospodaru prstenova: Povratak kralja (2003.) Petera Jacksona.

S druge strane, rekorderi po broju nominacija, ukupno njih 14, drže 3 filma. To su Sve o Evi (1950.) Josepha L. Mankiewicza, La La Land (2016.) Damiena Chazellea i već navedeni Titanic Jamesa Camerona. Stvar u kojoj se razlikuju dobitnici rekorderi i oni nominirani je njihova priča i težina emocija unesena u film.

Dok su svi navedeni filmovi izvrsni, najveći dobitnici Oscara su bili epske priče veće od života, sa zapanjujućim setovima, i koje su svojim klimaksom uspjele kod publike uspjele izmamiti snažne emocije. I to je ono po čemu će ih se uvijek pamtiti. Oppenheimer Christophera Nolana je upravo takvo ostvarenje, i ove godine bi baš zbog toga mogao postati najveći dobitnik ne samo ove godine, već u proteklih 95 godina koliko Oscari postoje (1930. su održane dvije ceremonije dodjela).

Da bi ušao u oskarovsku povijest, Oppenheimer treba osvojiti 12 Oscara čime bi postao najnagrađivaniji film u povijesti dodjela. S obzirom na umjetnike i talent koji stoje iza filma, to nije nemoguća zadaća.

3 oskarovske nominacije za Christophera Nolana

Christopher Nolan je tijekom svoje karijere snimio neke od najboljih filmova koji su izašli u protekla dva desetljeća. Voljeli ih ili ne, to su kritički i financijski uspješni filmski eventi o kojima se priča i savršena su kohezija intelektualnog projekta i blockbustera. Možda je Nolan 5 puta bio nominiran za Oscara, no nije osvojio niti jednoga. Ove godine s 3 nominacije (najbolji film, režija, i adaptirani scenarij) najbliže je tome jer Oppenheimer je vjerojatno kulminacija svega što je do sada snimio.

Emma thomas i Christopher Nolan
Supružnici i producenti ‘Oppenheimera’ Emma Thomas i Christopher Nolan (Foto: DepositPhotos / imagepressagency)

Uz uistinu zavidan katalog snimljenih filmova, bilo bi već vrijeme da Nolan osvoji priznanje za svoj rad kojeg obožavaju mnogi i znaju svi filmofili. Rijetki su redatelji koji će svojim radom privući publiku svih generacija da pogleda biografsku dramu ispunjenu razgovorom među likovima u trajanju od 3 sata i čitavo to vrijeme držati ju potpuno uključenom u ono što se događa na ekranu. No što bi bila dobra režija bez jednako dobre glumačke postave?

Najbolji glumac, epizodni glumac i glumica

Na polju glume Cillian Murphy dobio je svoju prvu nominaciju za najboljeg glumca, a osim njega ovdje su Robert Downey Jr. kao najbolji epizodni glumac i Emily Blunt kao najbolja epizodna glumica. Murphy je najveći favorit za osvajanje zlatnog kipića uz Paula Giamattija za njegov The Holdovers, tako da bi bitka u ovoj kategoriji mogla biti tijesna. Kako god bilo, studio će biti zadovoljan ishodom jer oba filma su u distribuciji Universala, mada sve naginje u Murphyjevu korist koji se potpuno transformirao za ulogu Roberta J. Oppenheimera i podario publici jednu nezaboravnu, emotivnu izvedbu o kojoj se još uvijek priča.

Što se tiče Emily Blunt, njoj je Da’Vine Joy Randolph iz The Holdovers možda najveći konkurent s obzirom na to da je glumica osvojila gotovo sve prethodne nagrade, od Zlatnog globusa do Udruženja filmskih kritičara. Robertu Downey Jr.-u se kao moguća konkurencija spominje njegov kolega iz Marvela, Mark Ruffalo, koji je nominiran zahvaljujući ulozi razvratnog odvjetnika Duncana iz Ubogih stvorenja. Možda se čini kao okršaj Iron Mana i Hulka, no Downey je apsolutni favorit u kategoriji epizodnog glumca za svoju izvedbu ljigavog birokrata Lewisa Straussa u Oppenheimeru, a za koju je osvojio već gotovo sve filmske nagrade koje se mogu osvojiti. Pored Murphyjeve uloge Oppenheimera, Downeyeva izvedba je ono što se najčešće spominje kad se vode razgovori o filmu i nadolazećim Oscarima.

Oppenheimer
Set filma ‘Oppenheimer’ (Foto: Universal Pictures)

Ostale nominacije i najbolji film

U ostalim kategorijama za koje je Oppenheimer nominiran (najbolji snimatelj, kostimografija, montaža, šminka, scenografija, originalna glazba, i zvuk), Christopher Nolan je okupio tek par novih suradnika, ali prevladavaju oni dugogodišnji s kojima je radio na svojim najhvaljenijim filmovima. Od višestrukih dobitnika Oscara za zvuk Richarda Kinga i Garyja A. Rizzoa, do kompozitora i oskarovca Ludwiga Göranssona. Sve su to umjetnici i profesionalci s pedigreom čije umijeće neće proći nezamijećeno na ovogodišnjoj ceremoniji.

Oppenheimerovih 13 nominacija nisu samo zasebne potvrde svakome od nominiranih, već filmu kao jednoj skladnoj cjelini koju su prepoznali ne samo gledatelji i kritičari, već i Akademija. Baš kao i za Wylerovog Ben-Hura, gledajući Oppenheimera se ne možete ne pronaći u razmišljanju o tome kako prisustvujete jednom važnom filmu u svijetu kinematografije. Svaki kadar je bitan i potpuno skladan, nevjerojatno zanimljiv i još dublje uvlači gledatelja u svoj svijet. Proporcije setova, priče i likova su ogromne, ulozi su stvarni, a po završetku gledanja ostaje snažna emocija, čak i divljenje viđenim.

Takvi filmovi koji osim kvalitete sa sobom nose i kulturni fenomen su rijetki, a ove godine to je Oppenheimer. Dodjela Oscara bit će održana u ponedjeljak 11. ožujka (nedjelju 10. ožujka po lokalnom vremenu) u kinu Dolby Theatre u kompleksu Ovation Hollywood. Ovaj puta se filmska povijest možda ponovno ispiše.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru