Cameron Crowe snima film o Joni Mitchell

Američki redatelj Cameron Crowe, proslavljen hitom Korak do slave, prekida osmogodišnji “post” i to filmom na kojem već dvije godine u tajnosti radi s Joni Mitchell, glazbenom ikonom iz ’60-ih i ’70-ih godina.

Osam godina nakon njegovog posljednjeg igranog filma Aloha – romantične komedije u kojoj glume Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray, John Krasinski, Danny McBride i Alec BaldwinCameron Crowe vraća se u redateljski stolac, ali i poznatoj temi. Naime, Crowe, koji je Oscara za najbolji originalni scenarij dobio za film Korak do slave (2000.) u kojem mladi novinar časopisa “Rolling Stone” izvještava s višetjedne turneje popularnog benda Stillwater, već dvije godine radi na novom filmskom projektu u čijem je središtu – kantautorica.

Štoviše riječ je o njegovoj prijateljici Joni Mitchell koja mu vlastitim sjećanjima pomaže u pisanju scenarija. Crow će, dakako, biti i redatelj te, zajedno s dobrim znancem Gregom Mariottijem, i producent filma.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Dugogodišnji prijatelji

     O filmu se za sada ne zna puno, osim da to neće biti klasičan biografski, ali ni dokumentarni film, nego više autobiografski.

     Crowe je kao novinar magazina Rolling Stone prvi put intervjuirao Joni Mitchell još 1979. godine i od tada je ostao s njom u kontaktu. Da je redatelju to nešto što je oduvijek želio napraviti, dao je do znanja još 2000. kad je ponovo objavljen njegov intervju za Rolling Stone u kojem je otkrio svoju fascinaciju s Joni Mitchell.

     “Svaki novinar ima popis osoba koje bi htio intervjuirati. Moji ‘top 3’ bili su Marvin Gaye, Neil Young i Joni Mitchell. Do Marvina Gayea nisam došao, no Joni Mitchell je to nadoknadila. Razgovor s njom ujedno je bila i moja posljednja naslovnica i upravo mi je ona i najdraža”, rekao je Crowe koji je o pjevačici pisao i u povodi 50. obljetnice njezinog legendarnog albuma Blue. Dakle, nema sumnje, poznaje ju vrlo dobro, a osim toga i sama Mitchell aktivno je sudjelovala u stvaranju scenarija.

     Uspješan u spajanju glazbe i filmova

     Nije poznato kad su njih dvoje počeli raditi na filmu, no Crowe je ponovno s Mitchell razgovarao 2021. za Los Angeles Time te nema sumnje da će ovo, baš kao i nedvojbeno najbolji Croweov film Korak do slave, ponuditi osobnu priču i samog redatelja i kantautorice.

     Crowe ima dugu povijest filmskih projekata povezanih s glazbom. Osim što je u Korak do slave pretočio vlastita iskustva kao rock novinara-tinejdžera, u Samcima (1992.) je ponudio zanimljive priče šestero mladih ljudi iz glazbenog miljea, a snimio je i niz “glazbenih” dokumentaraca – The Union (2011.) o Eltonu Johnu,  Pearl Jam Twenty (2011.) te David Crosby: Remember My Name (2019.).

     Nastupa i nadomak 80. godini života

     Joni Mitchell pak jedna je od glazbenih ikona ’60-ih i ’70-ih godina prošloga stoljeća. Poznati su njezini hitovi “Big Yellow Taxi”, “Woodstock”, “Free Man in Paris” i “Help Me”. Danas 79-godišnja pjevačica tijekom duge karijere dobila je deset Grammyja, a 2015. godine imala je ozbiljne zdravstvene probleme koji su je udaljili od pozornica. Ipak, u posljednje se vrijeme polako vraća nastupima te je za ovo ljeto najavljen veliki njezin koncert.

     Što se pak Crowea tiče, osim njegovih filmova povezanih s glazbom, poznati su i Jerry Maguire (1996.) i Nebo boje vanilije (2001.) u kojima je Tom Cruise imao glavne uloge, te i Elizabethtown (2005.)

     Njegov posljednji film Aloha (2015.) nije bio prihvaćen kao raniji njegovi filmovi, baš kao ni televizijska serija Roadies (2016.) koja je doživjela tek jednu sezonu.

     Nema sumnje, potreban mu je “came back”, mogao bi ga ostvariti ovim filmom.

     O autoru

     O autoru