Novi datumi premijera ‘Nemoguće misije’ i ‘Mjesta tišine’

Još uvijek aktualan SAG-AFTRA štrajk “promiješao” je datume premijera Paramountovih uspješnica. Za neke od njih to znači više vremena za poboljšanja.

Iako je štrajk Udruženja američkih pisaca (WGA) u Hollywoodu završio krajem rujna, onaj Udruge filmskih glumaca (SAG-AFTRA) još uvijek traje i nastavlja krizu u filmskoj industriji započetu još početkom svibnja ove godine. Promjene u kalendarima filmskih studija postale su “novo normalno”, a posljednje stižu iz Paramount Picturesa koji je primoran, između ostalih filmova, odgoditi i dva naslova od kojih puno očekuje – Mission: Impossible: Dead Reckoning Part 2 i A Quiet Place: Day One.

No, čini se da studijima takva situacija i odgovara. Naime, nakon razočaravajućeg uspjeha filma Nemoguća misija: Odmazda prvi dio (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1, 2023.), Paramount Pictures želi poduzeti sve što je potrebno na nova avantura tajnog agenta Ethana Hunta, kojega već 27 godina utjelovljuje Tom Cruise, bude uspješnija pa je stoga redatelju Christopheru McQuarrieu ostavljeno više vremena da se iskupi za neočekivani neuspjeh sedmog filma uspješne franšize. U tom smislu, premijera drugog dijela Odmazde koji je prvotno bio najavljen za 28. lipnja 2024., pomaknuta je na 23. svibnja 2025., a kako bi se ogradili od neuspjeha prvog dijela, razmišlja se i o sasvim novom naslovu filma pa je realno očekivati da će se i sedmi nastavak franšize (Nemoguća misija: Odmazda prvi dio) u budućnosti spominjati pod donekle izmijenjenim imenom.

Spekulacije su to koje je iznio “The Hollywood Reporter”, ali ne i novo ime osmog filma franšize.

Izvorno, sedmi i osmi film planirani su kao dva poglavlja iste priče, do s obzirom na to da se sedmi film (Nemoguća misija: Odmazda prvi dio) pokazao slabijim od prijašnjih filmova i veliki kontrast filmu u kojem se Cruise pojavio prije nove Nemoguće misijeTop Gun: Maverick (2022.) – a koji je bio veliki hit u kinima, planira se svojevrsni odmak osmog nastavka od Nemoguće misije 7, iako će se nastavak morati pozabaviti događajima iz prethodnog filma u kojem Ethan i njegov tim traže način da unište Entity, superrazvijenu umjetnu inteligenciju koja prijeti budućnosti čovječanstva.

Premijera prednastavka filma ‘Mjesto tišine’ preuzela je prvotni termin ‘Nemoguće misije 8’ – 28. lipnja 2024. (Foto: Paramount)

Osim termina premijere nove Nemoguće misije, izmijenjen je onaj druge Paramountove uspješnice – prednastavka filma Mjesto tišine (A Quiet Place, 2018.). Riječ je o postapokaliptičnom SF hororu redatelja i koscenarista Johna Krasinskog koji, uz Emily Blunt, Millicent Simmonds i Noaha Jupea čini i glavnu glumačku postavu filma. U nastavku filma, Mjesto tišine 2 (A Quiet Place: Part Two, 2020.), glumačku postavu upotpunili su Cillian Murphy i Djimon Hounsou, a prednastavak A Quiet Place: Day One, koji će objasniti podrijetlo apokalipse iz originalnog filma franšize i koji je bio najavljen za 8. ožujka 2024., preuzet će prvotni datum Nemoguće misije 8 – 28. lipnja 2024.

Režija i scenarij prednastavka povjerena je Michaelu Sarnoskom, a glumačku ekipu čine Lupita Nyong’o, Joseph Quinn, Alex Wolff, Djimon Hounsou i Denis O’Hare.

Novi datum premijere ima i fantastična komedija IF koju je napisao, režirao i koproducirao John Krasinski, koji, uz Ryana Reynoldsa, tumači i glavnu ulogu. Naime, odgađa se tek tjedan dana pa u kina dolazi 17. svibnja 2024., dok će novi animirani film o Spužvi Bobu Skockanom (Spongebob Squarepants), redatelja Dereka Drymona, umjesto 23. svibnja 2025., premijeru imati 19. prosinca 2025.

O autoru

O autoru