Noć vještica: Kako se Michael Myers mijenjao kroz godine

Lik filmskog ubojice Michaela Myersa stvorili su John Carpenter i Debra Hill davne 1978. godine. Od tada se pojavljivao u svakom od 12 filmova iz serijala Noć vještica, no svaki je put bio malo drugačiji.

Serijal filmova Noć vještica oduvijek je imao jednu dozu misterije kojom je bio obavijen glavni negativac Michael Myers. Zbog maske mu se nikada nije vidjelo lice, a kako nije ni pričao, gledatelji nisu mogli ni vidjeti ni osjetiti njegove emocije. Carpenterova i Hillina ideja je bila stvoriti negativca bez ikakvih emotivnih izražaja koji bi mogli nositi film, u čemu su i uspjeli.

Kako su se snimali nastavci, tako se i maska Michaela Myersa mijenjala kroz više od 40 godina od originalnog filma Noć vještica. Neke su izgledale bolje, a neke lošije.

Noć vještica (1978)

Noć vještica 1978 Halloween
© Compass International Releasing

Već gotovo svi znaju kako je nastalo „lice” legendarnog negativca iz franšize Noć vještica. Zadatak pronalaska odgovarajuće maske je dopao producentu Tommyju Lee Wallaceu. Između mnogih drugih, kupio je masku Kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza te joj je proširio rupe za oči, uklonio obrve i zaliske, promijenio izgled kose i lice obojao u bijelo. Horor ikona je stvorena.

Noć vještica II (1981)

Noć vještica 2 (1981) Halloween II
© Universal Pictures

Korištena je ista maska kao i u prvom dijelu, samo je nakon 3 godine stajanja ispod kreveta Debre Hill nakupila prašinu i žutu boju dima cigareta, budući da je Hill bila strastvena pušačica. Za razliku od prvog filma, maska izgleda malo okruglija iz razloga što je Dick Warlock koji je glumio Myersa u drugom dijelu malo punijeg lica od glumca iz prvog dijela, Nicka Castlea.

Noć vještica 4: Povratak Michaela Myersa (1988)

Noć vještica 4 Povratak Michaela Myersa (1988) Halloween 4 The Return of Michael Myers
© Trancas International Films

Budući da su Warlocku dopustili da zadrži masku jer novi nastavci nisu planirani, morala je biti ponovno izrađena. Zalizana kosa, iznenađen izraz lica i previše bijele boje su samo neke od zamjerki i razlozi ismijavanja od strane fanova serijala.

Noć vještica 5: Osveta Michaela Myersa (1989)

Noć vještica 5 (1989) Halloween 5 The Revenge of Michael Myers
© Magnum Pictures

Jedna od maski koja je najveći predmet ismijavanja zbog jako istaknutih obrva, izdužena lica i pomalo amaterskog cjelokupnog dojma. Izgledala je lepršavo budući da nije bila zataknuta u odjeću.

Noć vještica 6: Kletva Michaela Myersa (1995)

Noć vještica: Prokletstvo Michaela Myersa (1995) Halloween 6: The Curse of Michael Myers
© Dimension Films

Veliko poboljšanje izgleda od prijašnjih dijelova, toliko da najviše liči na originalnu masku. Naravno, uvijek ima onih koji kažu da izgleda kao da je od plastelina – ali nama se sviđa ovaj izgled pogotovo ako ga usporedimo s prijašnjim.

Noć vještica H20: 20 godina kasnije (1998)

Noć vještica H20 20 godina kasnije (1998) Halloween H20 20 Years Later
© Dimension Films

Nastavak koji je koristio najviše različitih maski u filmu, i to čak 4. Najviše negativnih kritika je dobila upotreba CGI maske u jednoj sceni jer je izgledala jako loše, no maska najviše korištena u filmu je najsličnija onoj u šestom nastavku.

Noć vještica: Uskrsnuće (2002)

Noć vještica: Uskrsnuće (2002) Halloween Resurrection
© Dimension Films

Stilski gotovo identična kao maska u originalu, ali nije mogla pobjeći kritikama pojedinaca da izgleda kao da Myers nosi šminku. Često se spominje kako je ovo i najbolja maska serijala nakon originalnog filma.

Noć vještica (2007)

Noć vještica (2007) Halloween
© Metro-Goldwyn-Mayer

Redatelj Rob Zombie je želio da maska izgleda što je više moguće kao u originalnom filmu, što je i uspio. No dodane su pukotine i ožiljci na masku jer je u filmu stajala skrivena 15 godina nakon prvog korištenja.

Noć vještica II (2009)

Noć vještica 2 (2009) Halloweenn II
© Dimension Films

Ista maska kao u prethodnom filmu, samo su pukotine veće i umrljana je krvlju. U drugoj polovici filma komad maske je otkinut te se vidi Myersovo lice što je najveća kritika fanova serijala budući da lik gubi na misteriji.

Noć vještica (2018)

Noć vještica (2018) Halloween
© Universal Pictures

Film je direktan nastavak prvog filma, što znači da je za izradu maske korišten gotovo isti kalup, te je ista. Izgledom je blago napuknuta i istrošena, budući da je prema filmu stajala 40 godina od zadnjeg nošenja.

Noć vještica ubija (2021)

Noć vještica (2021) Halloween Kills
© Universal Pictures

Ista maska kao u prethodnom filmu, samo je lijeva strana izgorjela zbog požara u prethodniku i na desnom obrazu ima rupu od metka.

Noć vještica: Kraj (2022)

Noć vještica ubija (2022) Halloween Kills
© Universal Pictures

Radnja filma se događa 4 godine nakon Noć vještica ubija, stoga je ovo ista maska dodatno oštećena nakupljenom plijesni.

Hoće li maska uspjeti ostati u komadu na kraju filma Noć vještica: Kraj, od 13. listopada možemo doznati u kinima.

O autoru

O autoru