Nakon ‘Ferrarija’, na velika platna stiže i ‘Race for Glory: Audi vs. Lancia’

Još jednu veliku sportsku priču, onu o rivalstvu dvaju konstruktora koje je 1983. rezultiralo pobjedom “Davida nad Golijatom”, režirao je talijanski redatelj Stefano Mordini.

Ferrari Michaela Manna za Božić nam donosi priču o kultnoj utrci Mille Miglia 1957. godine, a samo deset dana kasnije, na velika platna dolazi još jedna uzbudljiva oktanska priča. Riječ je o filmu Race for Glory: Audi vs. Lancia, talijanskog redatelja Stefana Mordinija koji je, zajedno s Filippom Bolognom i glavnim glumcem Riccardom Scamarcijem, napisao i scenarij. Treba spomenuti da Mordini i Scarmarcio često surađuju, no ovaj film predstavlja njihov prvi zajednički film na engleskom jeziku.

Neočekivana pobjeda

A kako se da naslutiti iz naslova, film (koji je prvotno naslovljen 2 Win) temelji se na, među ljubiteljima automobilizma, dobro poznatom rivalstvu između Audija i Lancie na Svjetskom prvenstvu u reliju 1983. godine. To se rivalstvo često uspoređuje s pričom o Davidu protiv Golijata, jer je direktor talijanskog tima, Cesare Fiorio (Riccardo Scamarcio) bio suočen sa sigurnim porazom na tom prvenstvu, no na kraju je Lancia odnijela pobjedu i to legendarnim automobilom Lancia Rally 037 koji je (p)ostao zadnji automobil s pogonom na zadnje kotače koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u reliju. Štoviše, te je 1983. Lancia pobijedila favorizirani Audi Quattro, dakle, automobil s pogonom na sva četiri kotača.

Njemačko-španjolski glumac Daniel Brühl u filmu glumi čelnog čovjeka Audijevoj tima. Zanimljivo je spomenuti da Brühlu ovo nije prvi “izlet” u automobilističke filmove s obzirom na to da je u biografskom filmu Rona Howarda, Utrka života (Rush, 2013.), glumio legendarnog austrijskog vozača Formule 1, Nikija Laudu. U ovom je, pak, filmu preuzeo ulogu Rolanda Gumperta, osnivača Apollo automobila i, što je još važnije, direktora Audijevog tima koji je tog konstruktora vodio do čak 25 naslova prvaka u reliju i četiri naslova Svjetskog prvenstva u reliju.

/

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Početak godine s “mirisom” benzina

     Lancina uzdanica te je slavne godine bio njemački vozač Walter Röhrl kojeg u filmu glumi njemački glumac Volker Bruch.

     Race for Glory: Audi vs. Lancia nastavlja niz “automobilističkih” filmova u kojemu se nalaze i dobro poznati naslovi poput već spomenute Utrke života i Ferrarija čiji se dolazak u kina očekuje na sam Božić. Osim njih, tu su i ovogodišnja biografska drama Neilla Blomkampa, Gran Turismo, među čijom su glumačkom postavom i David Harbour, Orlando Bloom i Geri Halliwell Horner, te Izazivač: Le Mans ’66 (Ford v Ferrari, 2019.), redatelja Jamesa Mangolda, u kojemu, između ostalih, glume Matt Damon i Christian Bale.

     Objavljivanje filma Race for Glory: Audi vs. Lancia najavljeno je za 5. siječnja 2024. godine.

     O autoru

     O autoru