Najpoznatiji negativci u horor filmovima: drugi dio

Donosimo vam drugi dio popisa najpoznatijih negativaca u horor franšizama koje se protežu od druge polovice prošlog stoljeća pa sve do danas.

Na prvoj listi naveli smo negativce čiji likovi predstavljaju sam žanr horor filma poput Jasona i Michaela Myersa, dok su ovdje navedeni oni koji imaju jednaku reputaciju kao kvalitetni manijaci, no uvijek nekako završavaju na drugom mjestu prepoznatljivosti nakon navedenih horor ikona.

Svi negativci na listi moraju imati najmanje tri pojavljivanja na filmu i dio su pop kulture – neki možda više od drugih.

Chucky (Seed of Chucky - 2004)
Chucky

Franšiza: Dječja igra (Child’s Play)

Prvo pojavljivanje: Dječja igra (1988)

Glavno oružje: Nož i davljenje

Tvorci lika: Don Mancini i John Lafia

Opis negativca:.Chucky je serijski ubojica čija je duša pomoću vudu magije prenesena u tijelo igračke za djecu. Iako je lutka, ima snagu odraslog čovjeka. Chucky se nastoji vratiti u ljudsko tijelo, u ovom slučaju u tijelo dječaka Andyja, budući da se njemu prvome otkrio da nije samo lutka. Kroz serijal, Chucky dobije dijete i nevjestu te se i dalje pokušava vratiti u ljudsko tijelo.

Serijal ima 8 filmova, od kojih je posljednji iz 2019. rimejk. Trenutno se emitira druga sezona TV serije Chucky na SYFY-u.

Vilenjak

Franšiza: Vilenjak (Leprechaun)

Prvo pojavljivanje: Vilenjak (1993)

Glavno oružje: Magija ili što mu padne pod ruku

Tvorac lika: Mark Jones

Opis negativca: Sadistički, zli vilenjak koji ubija sve koji se domognu njegovog zlata ili mu staju na put kada poželi neku ženu za mladenku. Ubija jednostavno iz pohlepe većinom recitirajući užasnu poeziju dok to čini.

Filmovi su puni horor klišeja ali su zabavni na svoj način, prvenstveno zbog lika Vilenjaka.

Serijal ima 8 filmova, od kojih je jedan prequel a drugi reboot serijala koji je izašao 2018. Ove godine je najavljeno da se traži dobar scenarij kako bi se serijal nastavio.

Vilenjak - Leprechaun
Jigsaw - Saw - Slagalica strave
Jigsaw

Franšiza: Slagalica strave (Saw)

Prvo pojavljivanje: Slagalica strave (2004)

Glavno oružje: Mehaničke zamke

Tvorci lika: James Wan i Leigh Whannell

Opis negativca: John Kramer „Jigsaw“ je izuzetno inteligentan i poremećeni ubojica koji se obraća žrtvama putem lutke koja se zove Billy. On ne ubija ljude direktno, već ih zatoči u smrtonosne klopke i stavlja ih na kušnju u brutalnoj i uvrnutoj igri preživljavanja, a sve u svrhu kako bi naučili cijeniti život. Njegove metode ubijanja kroz serijal su kao glavni negativci preuzeli njegovi učenici ili jednostavno zaljubljenici u mučenje.

U svakom nastavku se pojavljuje lutak na triciklu koji je postao zaštitni znak serijala.

Slagalica strave ima 9 nastavaka, dok je deseti film najavljen da izlazi uskoro.

Candyman

Franšiza: Candyman (Candyman)

Prvo pojavljivanje: Candyman (1992)

Glavno oružje: Kuka umjesto šake, pčele

Tvorac lika: Clive Barker

Opis negativca: Afroamerikanac koji je brutalno ubijen u 19. stoljeću zbog ljubavne veze sa bjelkinjom, te se vraća kao duh i urbana legenda.

Ubija sve koji kažu njegovo ime pet puta gledajući u ogledalo, i one koji posumnjaju u njega, tj. njegovu legendu čije postojanje njega održava na životu.

Serijal ima 4 nastavka, od kojih je posljednji izašao 2021. godine.

Candyman 1992
Ono (2017) It

Pennywise

Franšiza: Ono (It)

Prvo pojavljivanje: Ono (1990)

Glavno oružje: Strah drugih

Tvorac lika: Stephen King

Opis negativca: Drevni, međudimenzionalni zli entitet koji se najčešće pojavljuje u obliku klauna Pennywisea. Svakih 27 godina se budi i napada stanovnike grada Derryja stvarajući njihove najveće strahove, te ih proždire. Njegov motiv je hranjenje, pogotovo djecom budući da njihova tijela prožeta strahom imaju bolji okus od tijela odraslih.

Serijal ima 3 filma od kojih je prvi zapravo mini-serija srezana u film, dok su posljednja 2 nastavka remake originalnog filma/mini-serije. Postoji još i TV serija indijske produkcije koja nije toliko popularna van Indije.

Najavljena je i prequel TV-serija čija bi radnja bila smještena u 1960-e.

Visoki čovjek

Franšiza: Fantazma (Phantasm)

Prvo pojavljivanje: Fantazma (1979)

Glavno oružje: Leteće metalne kugle

Tvorac lika: Don Coscarelli

Opis negativca: Pogrebnik iz 19. stoljeća koji je otputovao u mjesto van prostora i vremena, te se vratio kao biće nadljudske snage sa telekinetičkim moćima koje može uzimati oblike drugih ljudi.

Od leševa stvara vojsku, a njihove mozgove ubacuje u leteće metalne kugle oboružane oštricama i bušilicama koje isisavaju krv iz žrtvine glave. Od ljudi želi stvoriti svoje nemrtve robove kako bi vladao, mada njegove motivacije nisu najjasnije. Visoki čovjek je utjelovljenje zla i smrti, te ga je praktički nemoguće ubiti budući da se replicira.

Serijal sadrži 5 filmova, od kojih je posljednji izašao 2016. godine i definitivno je najsurealniji serijal na ovoj listi.

The Tall Man - Fantazma (1979) Phantasm

O autoru

O autoru