‘Mjesto tišine: Dan prvi’: Kad tišina znači život

Filmski serijal Mjesto tišine dobio je i svoj prednastavak. Film redatelja Michaela Sarnoskog neopterećen je s prethodnim nastavcima i donosi odličnu dramu o preživljavanju u kojoj jezivih trenutaka ne nedostaje. Oskarovka Lupita Nyong’o pružila je snažnu i emotivnu izvedbu.

Bilo je za očekivati da će filmski serijal započet filmom Mjesto tišine (A Quiet Place) 2018. godine te nastavljen dvije godine s Mjesto tišine 2 (A Quiet Place Part II), dobiti jednoga dana svoj prednastavak. Materijala za tako nešto je itekako a moramo priznati da smo ga s nestrpljenjem čekali.

Filmski serijal Mjesto tišine spada u red kvalitetnih SF horor ostvarenja. Scenaristi Bryan Woods, Scott Beck i John Krasinski (koji je i režirao prva dva nastavka) donijeli su originalnosti u već ‘istrošenu tematiku invazije vanzemaljaca na Zemlju. U njihovom pogledu na destrukciju i apokalipsu ljudskog roda ‘tišina’ postaje jedina alatka kako preživjeti.

Publika i kritika odlično su prihvatili takav pristup. Rezultat toga je da je prvi film serijala ostvario zaradu od 341 milijuna dolara. Podatak postaje još impresivniji ako se doda da je snimljen za svega 17 milijuna. Drugi dio imao je raskošniji budžet, iznosio je između 55 i 61 milijun dolara, a zaradio je 297 milijuna dolara. Tu treba uzeti u obzir da je film zbog pandemije koronavirusa u kina stigao sa zakašnjenjem (otprilike godinu i pol dana) pa navedeni podatak o zaradi moramo nazvati izvanrednim uspjehom.

Briljantna Lupita Nyong’o

Nakon takvog uspjeha oba filma bilo je sasvim jasno da će uslijediti i treći nastavak. No, nije se znalo u kojem obliku će se on pojaviti. Ono što je odabrano je i pun pogodak. Dok su prva dva film pratila obitelj u njihovom nastojanju da prežive invaziju, ovaj treći film ide kao prednastavak. Tako u filmu Mjesto tišine: Dan prvi (A Quiet Place: Day One, 2024.) pratimo, kako mu i sam naslov sugerira, kako je sve počelo.  

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Glavna junakinja filma je Samira/Sam (Lupita Nyong’o), koja boluje od karcinoma koji je u terminalnoj fazi, i koja se ne odvaja od svoje mačke Frodo. Boravi u jednom hospiciju izvan New Yorka. Jednog dana, s grupom pacijenata odlazi u New York na lutkarsku predstavu. Grupa koju vodi bolničar Rueben (Alex Wolff) dobiva obavijest da se hitno vrati u hospicij. Sam je izašla tijekom predstave iz kazališta i primijetila je da se nešto čudno dešava jer na sve strane jure vojna vozila.

     Kada se grupa skupila i krenula natrag, nebo ispune tragovi poput onih koje iza sebe ostavljaju meteori. Krenu eksplozije i sveopći kaos. Taj kaos Sam i njezin mačak preživljavaju. Ona uskoro susretne Erica (Joseph Quinn) koji preživljava kaos ali je izvan sebe od šoka. Počinje slijediti Sam, kojoj to i ne odgovara.

     Ipak, njih dvoje se zbliže i pokušavaju preživjeti sveopći kaos. Jedini spas za preživljavanje je dokopati se luke i ukrcati se na brod jer vanzemaljci ne mogu preživjeti u vodi. U međuvremenu, Sam sanja o komadu pizze iz omiljenog joj restorana, kao nečemu što joj predstavlja cilj koji još mora odraditi u svom životu, koji joj se zbog bolesti gasi. Eric joj djelomice i ispunjava taj san te oboje kreću prema luci. No, na kraju tog puta Sam ima druge planove za Erica…  

     Joseph Quinn i Lupita Nyong’o u filmu ‘Mjesto tišine: Dan prvi’ (Foto: Paramount Pictures)

     Odmah treba reći da ovaj film nosi oskarovka Lupita Nyong’o (12 godina ropstva/12 Years a Slave,2013.). Ona je naprosto briljantna u svojoj ulozi te je pokazala koliki kapacitet kao glumica posjeduje. Ovo je film koji nema puno dijaloga ali Nyong’o se tu oslanja na svoje gestikulacije i izraze lica. Doista je nevjerojatan njezin prikaz osobe koja nema apsolutno nikakve volje za život i transformacija u osobu koja ipak pronalazi smisao i snagu za život. Njezina izvedba je emotivna i snažna i jednostavno vas obuzima. Sve što još možemo reći da je njezin glumački talent nevjerojatan.

     Naglasak na priči o prolaznosti

     Njezin filmski par čini Alex Wolf (Svinja/Pig, 2021., Oppenheimer, 2023.) koji je vrlo dobar. Njihova zajednička scena u praznom restoranu, u kojem izvode svojevrsnu mađioničarsku točku pred zamišljenom publikom, je nešto što će svakoga oduševiti. Ta scena vrhunac je poruke o humanosti koju redatelj Michael Sarnoski (Svinja/Pig, 2023.) provlači kroz čitav film i koja je vrlo snažna. Sarnoski je i koscenarist ovog film, uz Bryana Woodsa i Johna Krasinskog.

     Ovaj njegov film prožet je izvanrednom akcijom te sadrži poveću dozu jezivih i napetih trenutaka. Što se tiče akcije, vidi se mu je mentor bio ‘majstor akcije’ redatelj Michael Bay (filmski serijal Transformeri), koji je jedan od producenata filma. No, ta akcija nije primarna, iako treba naglasiti da je prisutna jer Sarnoski naglasak ipak stavlja na priču o nadi, preživljavanju, žrtvovanju i priču o životnoj prolaznosti.

     Ono što mu treba priznati je da je ovaj film napravio apsolutno neopterećen s prethodna dva nastavka. Donio je jednu novu priču koja je kvalitativno ostala na razini s prva dva naslova serijal. Pri tome treba naglasiti da je prilična doza jezivih trenutaka i dalje prisutna.

     Sve u svemu, Mjesto tišine:Dan prvi jedan je od filmova koji zaslužuju pažnju na kino repertoaru. Odlična akcija i briljantna Lupita Nyong’o dovoljan su razlog da ga pogledate.

     O autoru

     O autoru