Michelle Yeoh: Lakše je boriti se nego biti gejša

Novopečena oskarovka, malezijska glumica Michelle Yeoh, može briljirati u svim žanrovima, no svoj je filmski put započela u akcijskim filmovima. Voli se tući, ne treba kaskadere i nema problem nikome reći istinu u lice. Čak ni Jackieju Chanu da je “šovinistička svinja”.

Ne, godine, boja kože i nacionalnost ovogodišnje dobitnice Oscara za najbolju žensku ulogu nisu najzanimljiviji podaci iz biografije Michelle Yeoh, zvijezde filma Sve u isto vrijeme. Riječ je o uistinu uspješnoj, svestranoj, upornoj pa zbog svega toga i vrlo inspirativnoj osobi koja nije propustila priliku s pozornice 95. dodjele filmskih nagrada Oscar poslati snažne poruke.

“Ovaj uspjeh ne posvećujem samo Azijatima, nego svima koji se iz bilo kojeg razloga smatraju ‘manjinom’. Zaslužujemo da nas se čuje, zaslužujemo da nas se vidi i da imamo jednake mogućnosti kao svi ostali. To je sve što tražimo: dajte nam priliku! Dopustite nam da pokažemo što znamo!”, rekla je Yeoh koja je svoj put prema najvećem filmskom priznanju započela jako rano.

Plesačica, missica, glumica…

Naime, još kao 4-godišnja djevojčica počela je plesati balet, u tinejdžerskoj se dobi iz Malezije preselila u London gdje je nastavila školovanje na prestižnom fakultetu Royal Academy. Nakon kratke plesačke karijere, kao 20-godišnjakinja izabrana je za Miss Malezije te je 1983. svoju zemlju predstavlja na Izboru za Miss svijeta u Londonu. Na natjecanju je zauzela 18. mjesto.

Sljedeće godine pobijedila je i na izboru ljepote u Australiji gdje je osvojila titulu Miss Moomba, a ti su joj uspjesi otvorila brojna vrata pa tako i ona za snimanje reklame s majstorom borilačkih vještina Jackiejem Chanom.

Nakon toga počela je snimati borilačke filmove, a već u trećem (Yes, Madam!, 1985.) povjerena joj je glavna uloga. Zanimljivo je da se Yeoh za potrebe snimanja nikad nije odlučila trenirati borilačke vještine, već se pouzdala u svoju plesačku rutinu i ono što bi joj treneri na setu rekli pripremajući je za akcijske scene.  

Napokon priznanje za dugogodišnji rad u filmskoj industriji – Michelle Yeoh (Foto: David Nguyen/©A.M.P.A.S.)

Ženski Bond, a ne Bondova djevojka

Svjetsku popularnost stekla je 1997. godine zahvaljujući ulozi u filmu James Bond: Sutra nikad ne umire.

“Bio je to moj prvi film koji sam snimila u SAD-u i koji je srušio svaki stereotip o Bondovim djevojkama koje su do tada bile samo ljepotice sa slatkim imenima”, rekla je jednom prilikom Yeoh, a da je tome uistinu bilo tako, potvrdio je i redatelj Roger Spottiswoode rekavši da je Pierce Brosnan bio oduševljen svojom filmskom partnericom koji su svi na setu nazivali “ženskim Bondom”, a ne “Bondovom djevojkom”.

Nadimak je proizašao iz glumičine želje da sama odglumi sve scene, pa i one opasne. Unatoč redateljevom protivljenju, ona je na kraju to učinila.

Poslije je glumila u zapaženim filmovima kao što su Sestre Soong (1998.), Tigar i zmaj (2000.), Sjećanja jedne gejše (2005.), Sunce (2007.), Suludo bogati Azijci (2019.), Shang-Chi i legenda o deset prstenova (2022.)…

“Svaki put kad biram hoću li prihvatiti filmsku ulogu, pitam se što iz nje mogu naučiti”, otkrila je jednom prilikom ova glumica koja zbog svog karaktera, iskrenosti i  predanošću poslu kojim se bavi redovito izaziva poštovanja kod kolega i s njima sklapa čvrsta prijateljstva.

“Chan je muška šovinistička svinja”

Jedno takvo ima i s Jackiejem Chanom kojeg je, gostujući u showu Davida Lettermana, nazvala “muškom šovinističkom svinjom”.

“Jackie i ja smo dobri prijatelji i isto mu kažem u lice. On smatra da bi žene trebale biti kod kuće, ne raditi ništa i biti žrtve. No, svom je uvjerenju dodao ‘Svi osim Michelle’, jer bi mu isprašila tur”, rekla je odgovarajući na Lettermanovo pitanje je li zbog Chana počela glumiti u borilačkim filmovima.

A čini se da, za razliku od publike, ona o takve filmove ne smatra (pre)zahtjevnima.

“Borilačke vještine su samo vježbanje. Biti gejša zahtjeva potpuno kontrolu, moraš imati čvrsti sloj oko sebe – oko fizičkoj tijela, ali oko srca”, rekla je Michelle Yeoh.

Michelle Yeoh s Jeanom Todtom (Foto: Kyusung Gong/ ©A.M.P.A.S.)

Niz rekorda

Baš kao i sve vezano uz glumicu, zanimljiv je i njezin privatni život. Nekoliko je puta uzimala “filmsku pauzu”, no uvijek se vratila s još većim uspjesima.

Bila je u braku s biznismenom Dicksonom Poonom s kojim je također sklopila čvrsto prijateljstvo, baš kao i s njegovom drugom suprugom te je čak kuma njihovom djetetu, a od 2004. godine u vezi je s Jeanom Todtom, bivšim francuskim reli vozačem i šefom momčadi Scuderia Ferrari.

I da, prva je Azijatkinja koja je u 95 godina bogatoj povijesti Akademije filmskih znanosti i umjetnosti nagrađena Oscarom, druga je (nakon Halle Berry) nebjelkinja s tom nagradom i treća oskarovka među bondovim djevojkama (nakon Nicole Kidman i  Halle Berry).

O autoru

O autoru