Michael Mann ne razmišlja o smrtnosti, nego o ‘Vrućini 2’

Mannu je bilo potrebno dvije godine da napiše roman “Vrućina 2”, objavljen rije godinu dana, koji predstavlja prednastavak i nastavak događanja u Vrućini iz 1995.  

I dok s nestrpljenjem iščekujemo premijeru filma Ferrari Michaela Manna na Venecijanskom filmskom festivalu najavljenu za 31. kolovoza, ovaj 80-godišnji scenarist, redatelj i producent već razmišlja o novom projektu. Naime, kako je sam istaknuo, silno želi snimiti nastavak njegovog klasika iz 1995.  – Vrućine (Heat). Rekao je to za “Variety” te napomenuo da se ne boji da mu za novi projekt ponestaje vremena.

“Stvar je u tome da ne razmišljam o smrtnosti. Zauzet sam, a i ne znam što bi mi takve misli koristile?!”, kaže Mann koji ne žali što već nije snimio Vrućinu 2 jer se tada “ne bi izgubio u ovoj prekrasnoj priči o Ferrariju”. Mannu je bilo potrebno dvije godine da napiše roman “Vrućina 2” koji je objavljen u kolovozu 2022. te je vrlo brzo postao najbolji bestseller New York Timesa, a predstavlja prednastavak i nastavak događanja u Vrućini.  

Ono čime se bavim stalno me tjera “naprijed”

“Stvari kojima se bavim su stvari koje me fasciniraju i tjeraju da idem naprijed”, kaže Mann koji je i itekako zainteresiran za filmsku adaptaciju svog romana.

“Nemojte me krivo shvatiti. Želim uspjeti, ali ako to ne  to učinim, neću biti nepotpun”, dodao je Mann.

Događanja u romanu “Vrućina 2” započinju već dan kasnije od završetka kriminalističke drame Vrućina i to s Chrisom Shiherlisom koji pokušava pobjeći iz Los Angelesa dok ga detektiv LAPD-a Vincent Hanna lovi. Nakon toga radnja romana vraća nas u 1988. i istražuje paralelne živote Hanne i Neila McCauleyja u Chicagu. Ukratko, “Vrućina2 ” istražuje uspon Hanne i McCauleyja u kasnim 1980-ima s posljedicama njihova obračuna 1995. godine.

Prvi put u u istoj sceni – Al Pacino i Robert De Niro (Foto: Warner Bros.)

“Zvjezdana” glumačka postava

Krimi klasik iz 1995. napisao je i režirao Michael Mann, a u njemu je Robert De Niro glumio pljačkaša i bivšeg zatvorenika Neila McCauleyja čiji je životni moto “ne veži se nizašto od čega ne možeš pobjeći za trideset sekundi”, a Al Pacino detektiva Vincenta Hannu. Bio je to ujedno prvi film u kojem su najveće zvijezde tog vremena pojavljuju zajedno, iako su oba glumca glumila u Kumu II (The Godfather Part II, 1974.), ali se nisu pojavili u zajedničkoj sceni.

Uz njih glumačku ekipu upotpunjuju Val Kilmer koji je glumio kockarskog ovisnika Chrisa Shiherlisa, Jon Voight u ulozi McCauleyjevog ortaka Natea, Tom Sizemore kao Michael Cheritto, obiteljski čovjek i bivši zatvorenik, zatim Amy Brenneman kao grafička dizajnerica Eady s kojom McCauley postaje sve bliskiji te Ashley Judd koja je glumila Charlene Shirherlis, suprugu kockara Chrisa Shiherlisa.

Michael Mann je potvrdio da je zvijezda Ferrarija, Adam Driver, još prije negoli je započeo štrajk scenrista i glumaca, bio u pregovorima za ulogu mlađe verzije De Nirovog McCauleyja. A dok se pregovori ne nastave, ono što sigurnoi znamo jest da ćemo Adama Drivera kao Enza Ferrarija u kinima gledati od 25. prosinca ove godine.

O autoru

O autoru