Mia Pećina Drašković: ‘Nužno je izgraditi filmski studio u Zagrebu’

Uoči četvrtog izdanja konferencije PROfilm Days, koju organizira Zagrebački filmski ured, njegova voditeljica Mia Pećina Drašković govori čime Zagreb privlači svjetske filmaše, ali i što mu je potrebno da bi bio još atraktivniji.

Hollywoodski producent Rick McCallum, široj javnosti najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom (Mladi Indiana Jones, Ratovi zvijezda) te Paul Ritchie, dobitnik nagrade Oscar za film Milijunaš s ulice i nagrade Emmy za seriju McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, samo su neki od gostiju na četvrtom izdanju konferencije PROfilm Days. U jednom danu sudionici će proći kroz niz filmskih tema, od odabira lokacija i pozicioniranja Zagreba na filmskoj karti do video igara i distribucije. Time će podsjetiti koliko kinematografija može umjetnički, ali i gospodarski doprinijeti društvu.

Događaj na kojem će se susresti filmaši iz Hrvatske i svijeta organizira Zagrebački filmski ured. Njegova voditeljica Mia Pećina Drašković u razgovoru otkriva što ovogodišnje izdanje donosi, ali i kako strani filmaši vide Zagreb.

Nakon dvije pandemijske godine, koliko je olakšanje opet uživo održati PROfilm Days?

Fantastično. Iako je i puno teže zapravo jer postoji mnogo više elemenata koji trebaju ispasti kako treba. A i ljudi su se naviknuli raditi putem monitora pa je nekima tako i lakše i ‘teško’ im je dolaziti na lokaciju. No, mi se jako veselimo razgovorima uživo, raspravama i povezivanju naše industrije s međunarodnim i regionalnim kolegama.

Mia Pećina Drašković
Na što ste najponosniji ove godine?

Na stvarno odličan program. Uspjeli smo okupiti zavidan lineup kako domaćih tako i međunarodnih govornika, te po nama obraditi trenutno najinteresantnije teme. Naravno, kao jednog od glavnih aduta konferencije moramo istaknuti projekt MP Produkcije i producenta Igora Nole, koji je prvi puta ikada uspio osigurati da se jedan cijeli strani film snima u Zagrebu, a da pritom Zagreb doista glumi Zagreb. To je veliki projekt za Zagreb, ali i za Hrvatsku.

Na konferenciji će se govoriti i o perspektivi izgradnje filmskog studija u okolici grada. Koliko je realno da se to dogodi u dogledno vrijeme?

Izgradnja studija tema je već više od pet godina i mnogobrojni investitori su zainteresirani. Čak su bili u obilasku nekoliko potencijalnih lokacija tijekom godina. Naš najveći problem je što realno niti Zagreb niti Hrvatska još nisu definirali zemljište na kojem bi se takav studio mogao izgraditi jer je za to potrebna velika površina, čak do 300 tisuća kvadrata. Na žalost, svi znamo kakve su zemljišne knjige u Hrvatskoj i koliko je teško pronaći veliko zemljište koje ima čisto vlasništvo.

Koliko često dobivate upite za snimanje u Zagrebu?

Upita ima stvarno mnogo, a realizacija snimanja ovisi o mnogobrojnim detaljima. Od stvarnog izgleda onoga što produkcija traži do mnogih drugih faktora.

Snimano u Zagrebu: The Ipcress File, McMafia, The Guardian Angel

Čime Zagreb najviše privlači strane filmaše?

Zagreb ima brojne lokacije koje mogu glumiti druge gradove. Tako je Zagreb, na primjer, za nagrađivanu seriju McMafia glumio i Prag i Moskvu i Tel Aviv i London. Zasigurno je tu i faktor odlične povezanosti s ostatkom Europe te naravno blizina drugih lokacija u Hrvatskoj. Oscarom nagrađeni producent Paul Richie jednom je rekao da je u jednodnevnoj vožnji od Zagreba do Dubrovnika u Hrvatskoj pronašao 14 zemalja svijeta koje su mu trebale za snimanje filma. I odmah je odlučio tu snimati!

Što treba popraviti da bi bio još atraktivniji?

Na žalost, sada nakon potresa, mnogo toga. Također potrebno je definitivno izgraditi studio jer nema ih dovoljno u svijetu. Mađarska recimo ima šest studija s 35 sound stageva i svi su rasprodani do kraja 2023.

Mia Pećina Drašković
Ima li nadmetanja među hrvatskim gradovima da privuku strane produkcije?

Koliko se meni čini za sada nema, jer priča određuje gdje će se nešto snimati i teško da Zagreb može glumiti Dubrovnik i obrnuto. Trebamo biti vrlo zahvalni jer imamo toliku raznolikost u našoj zemlji. Stranim produkcijama možemo ponuditi toliko lokacija na tako maloj vremenskoj udaljenosti, a producentima je to vrlo važno jer štedi budžet.

Kakav je osjećaj nakon svih dogovora i pregovora na kraju vidjeti Zagreb na ekranu kao u filmu Čuvaj me s leđa 2 ili seriji Nasljedstvo?

Osjećaj je naravno odličan i veselim se svakom kadru. Teško je izdvojiti samo jedan set koji me fascinirao, ali možda najčudesniji bio ije zgradnja čuvenog berlinskog hladnoratovskog graničnog prijelaza Checkpoint Charlie u Dalmatinskoj ulici za seriju Ipcress file.

O autoru

O autoru