Medieval – borba za prijestolje

„Kraljevi su možda izabrani od strane Boga, ali i dalje čine ljudske pogreške.“

Tako glasi rečenica iz nadolazeće povijesne akcijske drame Medieval a koja nam na neki način odaje o kakvom filmu se radi – kraljevi, mačevi i spletke.

Kad je sad već kultna serija Igra prijestolja počela s emitiranjem, kroz godine prikazivanja stekla je ogroman broj fanova tematike srednjovjekovnih kraljevstava, mačevanja te političkog i vjerskog nadigravanja. Srednjovjekovni žanr se time vratio u mainstream, a bilo mu je i vrijeme.

Epski film Medieval - borba za prijestolje
Medieval: scena iz filma

Medieval dvorske drame i borbi ima napretek, a još je k tome i snimljen prema istinitim događanjima sa likovima koji su postojali, te sam film dobiva i dodatnu autentičnost.

Nakon smrti vrhovnog kralja, Sveto Rimsko Carstvo zapada u kaos dok se posvađana braća poljski kralj Wenceslas (Roden) i mađarski kralj Sigismund (Goode) bore da osvoje prazno prijestolje. Za to vrijeme, vođa plaćenika Jan Zizka (Foster) je unajmljen od strane Lorda Boresha (Caine) da otme Lady Katherine (Lowe), zaručnicu moćnog Lorda Rosenberga (Schweiger) kako bi mu onemogućio uspon na vlast uz korumpiranog kralja Sigismunda. Jan i Katherine bivaju uhvaćeni u opasnu političku igru monarha, a njihova sudbina više ne ovisi o njima samima.

Epski film Medieval - borba za prijestolje
Medieval: scena iz filma

Nominiran za nagradu Emmy Ben Foster (Alpha Dog, Hell or High Water, Leave no Trace) je preuzeo vodeću ulogu Jana Zizke, a ostali glumci su: Sophie Lowe (After the Dark, Blow the Man Down, The Slap), višestruki dobitnik Oscara, legendarni Sir Michael Caine (Alfie, Dirty Rotten Scoundrels, franšiza The Dark Knight), Til Schweiger (Inglorious Basterds, The Three Musketeers, This Means War), nominiran za Emmy Matthew Goode (The Watchmen, The Imitation Game, Downton Abbey) i Karel Roden (Rocknrolla, Hellboy, The Bourne Supremacy).

Scenarist i redatelj ove srednjovjekovne epske drame je češki filmaš Petr Jákl, koji je do sad režirao kriminalistički triler Kajínek (2010) i horor Ghoul (2015). Oba filma su bila veliki hitovi u Češkoj, pogotovo Kajínek koji je u prva dva tjedna prikazivanja srušio sve dotadašnje rekorde gledanosti. Prije nego se uhvatio redateljske palice, Petr je glumio u hitovima poput Eurotrip (2004), xXx (2002) i Alien Vs. Predator (2004) između mnogih drugih.

Na kraju, kako lik Jana Zizke glasi za jednog od najboljih boraca koji je ikad postojao, uz cjelokupnu srednjovjekovnu pozadinu monarha željnih vlasti i Svetog Rimskog Carstva čija je budućnost upitna, film Medieval ne možemo dočekati jer jednostavno volimo takve filmove gdje navijamo za pravednika iz naroda protiv kraljevskih tiranina.

Uskoro u kinima.

GLUMCI: Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine, Til Schweiger, Matthew Goode, Karel Roden
REŽIJA: Petr Jákl
SCENARIJ: Petr Jákl, Petr Jákl Sr., Petr Bok, Kevin Bernhardt
PRODUCENTI: Kevin Bernhardt, Cassian Elwes, Petr Jákl
IZVRŠNI PRODUCENTi: Martin J. Barab, Arianne Fraser, Petr Jákl Sr., Delphine Perrier
ŽANR: povijesni, akcija, drama

O autoru

O autoru