‘Lilo & Stitch’: Prije igranog filma stiže strip

Lilo i Stitch vraćaju se prije nego što se očekivalo, no u stripu. Disney već neko vrijeme radi na adaptaciji svog klasika iz 2002. u igrani film, no prije toga avanture zabavnog dvojca, koji će obići cijeli svijet, bit će moguće – čitati.

Iako u godini objavljivanja nije zabilježio spektakularne rezultate, Disneyjev Lilo i Stitch (Lilo & Stitch, 2002.) brend je koji i danas vidimo na svakom koraku. Simpatični plavi izvanzemaljac čest je motiv na odjeći i modnim dodacima pa zapravo ne iznenađuje što se Disney odlučio i na igranu verziju ovog animiranog filma koja je već neko vrijeme u pripremi, no prije filma, nastavak ove priče o snazi odanosti, prijateljstvu i obitelji imat ćemo prilike čitati u stripu.

Naime, Comics Beat je najavio novu seriju stripova koja bi se na tržištu trebala pojaviti 2024. te premostiti period do objave igranog filma. Strip će izdati Dynamite Comics, tvrtka koja je već izdala druge Disneyeve naslove kao što su Disney Villains, Darkwing Duck i Gargojli, a avanture naslovnog dvojca nastavit će se na period završetka filma iz 2002. godine te povesti Lilu i Stitcha na put oko svijeta nakon dolaska misterioznih divovskih robota koji traže uzorke Stichovog DNK.

Podsjetimo, u originalnom filmu, Lilo je usamljena havajska djevojčica koja živo sa starijom sestrom i koja se teško uklapa u svijet oko sebe zbog čega često dolazi do problema u njezinom odnosu sa sestrom i svima i stalima. Dok pokušava smisliti kako doskočiti tom problemu, ona usvoji naizgled nedužno štene i nazove ga Stitch, ni ne sluteći da je on opasni genetički eksperiment koji je pobjegao s izvanzemaljskog planeta. Stitcha Lilo zanima jedino kao ljudski štit pomoću kojeg izbjegava izvanzemaljske lovce na glave koji su ga naumili ponovno uhvatiti. Na kraju, Lilina nepokolebljiva vjera u “ohanu”, havajsku tradiciju obitelji, otključa Stitchevo srce i podari mu ono što nikada nije trebao imati – sposobnost brige za drugoga.

Priču je osmislio i scenarij napisao Chris Sanders koji je, zajedno s Deanom DeBloisom, i režirao film, ali i posudio glas Stitchu, dok je Lilo “progovorila” zahvaljujući, danas 33-godišnjoj, Daveigh Chase.

Datum izlaska igranog filma još uvijek nije poznat (Foto: Disney)

Ovu franšizu čine još tri animirana filma te isto toliko serije. Naime, drugi film uslijedio je već godinu dana nakon prvog, a Stitchove pustolovine (Stitch! The Movie, 2003.), a režirali su ga Tony Craig i Bobs Gannaway i to prema scenariju Bobsa Gannawayja i Jessa Winfielda, a glasove su, kao i u prvom filmu, glavnim likovima posudili Chris Sanders i Daveigh Chase.

Slijedio je film Lilo i Stitch 2: Stitch s greškom (Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch, 2005.) redatelja Michaela LaBasha i Tonyja Leondisa koji su sudjelovali i u pisanju scenarija i to zajedno s Eddiejem Guzelianom i Alexom Junge. U ovom filmu Stitch živi lagodnim životom i pomaže Lilo u pripremama za veliko natjecanje u hula hoopu, no njegova greška taj savršeni svijet pretvara u totalni kaos. I u ovom filmu Stitchu glas posuđuje Chris Sanders, dok Lilo govori zahvaljujući Dakoti Fanning.

Zasluge za četvrti film, Leroy & Stitch (2006.) idu ekipi koja je radila i Stitch! The Movie (2003.). Riječ je o Tonyju Craigu i Bobsu Gannawayju koji su film režirali dok je Bobs Gannaway, ovaj put u tandemu  s Jessom Winfieldom, napisao i scenarij. Glavnim junacima glasove su posudili glumci koji su to učinili i u prvom filmu, Chris Sanders i Daveigh Chase.

Animirana serija Lilo i Stitch (2004.-2006.) imala je dvije sezone s ukupno 65 epizoda, a uslijedila je odmah nakon filma iz 2003. godine. Stitch! (2008.-2012.) naziv je pak anime verzije serije s Lilo i Stitchem u glavnim ulogama koja broji gotovo 90 epizoda, a serija Stitch & Ai (2017.) doživjela je samo jednu sezonu, odnosno tek 13 epizoda.

Nakon svega ovoga, s nestrpljenjem se očekuje igrani film čiji datum izlaska još uvijek nije poznat, ali je poznato da ga režira Dean Fleischer Camp te da je scenarij napisao Chris Kekaniokalani Bright. Poznata je i glumačka ekipa koju predvodi debitantica Maia Kealoha (Lilo), a tu su i Sydney Agudong, Kaipo Dudoit, Courtney B. Vance, Billy Magnussen, Zach Galifianakis i Amy Hill te, naravno Chris Sanders koji će posuditi glas Stitchu.

O autoru

O autoru