Komedija ‘Ne dao Bog većeg zla’ postala pravi hit na TikToku

Odrastanje Frule i Zumza i osebujna svakodnevica obitelji Ančić hit je među mladim korisnicima Tik Toka iz cijele regije. Iako s jedne strane žalosna što je film rascjepkan na anegdote, s druge je strane redateljica Snježana Tribuson zadovoljna što je zafrkancija iz filma Ne dao Bog većeg zla i danas aktualna.

Na mladima svijet ostaje – stara je mudrost koju bismo na jezik današnjeg vremena mogli “prevesti” kao: mladi diktiraju trendove. I uistinu upravo oni “kroje” što je danas “in”, a što “out”. Tako je već svima jasno da su velike društvene mreže odavno “out”, a “in” su vizualne platforme koje mladim korisnicima služe za prikupljanje željenih informacija i zabavu. Tako su mnogi pripadnici generacije Z već odavno i Google zamijenili Tik Tokom na kojem pak nisu ponuđeni samo novi, “moderni” sadržaji, nego i oni svevremenski.

Zumzo i Frula (Foto: HRT)

U taj se svakako ubraja i film Snježane Tribuson Ne dao Bog većeg zla iz 2002. godine, a koji je, sudeći po broju likova, dijeljenja i komentiranja pravo otkriće za korisnike ove mreže. Naime, kratki isječci iz ove nostalgične komedije koja donosi priču o životu bjelovarske obitelji Ančić tijekom ’60-ih i ’70-ihgodina prošloga stoljeća totalno su “in” i to među mladima iz cijele regije. U manje od mjesec dana, od kada ih je korisnik pod imenom “Dosada Party” počeo objavljivati, isječci iz filma pogledani su više od 4 milijuna puta.

Ivo Gregurević, Mirjana Rogina i Snježana Tribuson na setu filma ‘Ne dao Bog većeg zla’ (Foto: HRT)

Humor otporan na godine

Da je u trendu, redateljica Snježana Tribuson nije bila svjesna do našeg telefonskog poziva, no ta ju činjenica nije previše iznenadila.

“Sin mi ima 40, a unuk 3,5 godine pa me nema tko uputiti što je popularno na Tik Toku. Ipak, laska mi, naravno, što je humor iz filma univerzalan, odnosno otporan na godine. A to i jest film i kojeg se mogu ‘vaditi’ kratki segmenti koji imaju smisla”, kaže nam redateljica filma Ne dao Bog većeg zla.

“Čini mi se, barem, koliko je meni poznat Tik Tok i slične mreže za tinejdžere, da sve što je dulje od tri minute je za njih neprimjereno. Dosadno im je i nemaju koncentraciju za praćenje duljih sadržaja. Ovo je film iz kojeg je moguće vaditi dijelove koji traju minutu, minutu i pol pa i dvije minute, a koji su anegdotalni i imaju  nekakav štos na kraju. To onda može funkcionirati jer to u skladu s količinom pažnje današnje djece, a da ne pretjerujem u toj procjeni, uvjerio me je HBO koji sve više emitira kratke filmove, odnosno one čija trajanje je oko 10 minuta”, govori Snježana Tribuson koja i kod unuka primjećuje sklonost kraćim sadržajima, unatoč nastojanjima roditelja za ga zainteresiraju da duže crtiće.

Iako svjesna trendova, redateljica popularnih hrvatskih filmova kao što su Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) i Sve najbolje (2016.), ali i, u tandemu s bratom Goranom Tribusonom, autorica  ideje za humorističnu seriju Odmori se, zaslužio si, te scenaristica prvih epizoda aktualne serije Mrkomir Prvi, ne razmišlja o formi kratkih filmova.

Fore iz filma snimljenog 2002. danas “žive” na Tik Toku (Foto: HRT)

Kuzmanovi “na čekanju”

“Ma, trenutačno razmišljam samo o paradajzima i kupusu”, govori nam Snježana Tribuson koja se veseli proljeću zbog radova u vrtu u kojima uživa, ali i ne skriva nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u hrvatskoj filmografiji.

Naime, njezin posljednji projekt Kuzmanovi koji donosi tri priče o ocu, sinu i unuku koje spaja narušeno zdravstveno stanje najstarijeg člana obitelji, trenutačno je “na čekanju” s obzirom na mali broj natječaja, ali i samih potpora za realizaciju filmskih projekata.

No, dok se situacija ne promjeni, Ne dao Bog većeg zla “žari i pali” Tik Tokom i podsjeća na genijalan spoj Tribusonovih koji su napisali scenarij za ovaj film za što su i nagrađeni Zlatnom arenom, baš kao i Ivo Gregurević za najbolju glavnu mušku ulogu.

Film je na HRT-u i nedavno prikazan (početkom veljače), a osim humora, njegov “audut” je i odlična glumačka postava koju, uz spomenutog Ivu Gregurevića čine Luka Dragić, Filip Ćurić, Mirjana Rogina, Semka Sokolović Bertok, Goran Navojec i Bojan Navojec.

O autoru

O autoru