Kino.hr mreža, u sklopu svog popularnog programa ‘Film za van’, 4. lipnja prikazuje hrvatski baštinski nijemi film ‘Birtija’

Novo izdanje Filma za van na Starom gradu Dubovcu donosi najnovije hitove, ali i jedinstvenu prezentaciju hrvatskog baštinskog nijemog filma Birtija iz 1929. godine. Bit će to jedinstveno ‘ozvučivanje’ uživo uz bend LHD koje se ne propušta.

Hrvatski nijemi film Birtija (1929.), nastao prošlog stoljeća u produkciji ‘Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar’, a kojeg je digitalno restaurirala ‘Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva’, ozvučio je bend LHD, sastavljen od većine članova nekadašnjih kultnih The Bambi Molestersa. Ovaj film Kino.hr mreža prikazuje u sklopu svog popularnog programa ‘Film za van’, na Starom gradu Dubovac u Karlovcu.

Birtija donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog i razornog utjecaja.

Film sniman na izvornim slavonskim lokacijama

U želji da što efikasnije i dramatičnije prenese prosvjetiteljske poruke jugoslavenskim seljacima, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je baciti se u avanturu izrade pravih igranih filmova. Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca, vrsnom poznavatelju slavonskog mentaliteta.

Film ‘Birtija’ – prije i poslije restauracije (Foto: Radar)

Prvi njegov film Birtija o problemu seoskog alkoholizma kompetentno je napravljena naturalistička drama snimljena na izvornim slavonskim lokacijama, u kojoj glume profesionalni kazališni glumci. Ipak, glavnu ulogu odigrao je naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Milana Marjanovića Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima, već i po gradskim jugoslavenskim kinima. Drugi, još ambiciozniji Ivakićev film u produkciji ŠNZ-a bio je Grešnice (1930) o učestalim pobačajima u slavonskim selima.

‘Živo’ ozvučivanje koje se ne propušta

Birtija donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog i razornog utjecaja.

Jedinstveno ozvučivanje filma ‘Birtija’ uživo uz Bend ‘LHD’ (Foto: Radar)

LHD su svojom originalnom glazbom premostili vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunili dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom.

Ovo originalno “ozvučavanje” digitalno restaurirane zapaljive nitratne kopije iz arhiva Hrvatske kinoteke dio je projekta KIN-O-ZVUK. Na ekskluzivnoj mini-turneji, nakon Siska, Rijeke i Velog Lošinja, u Karlovcu će Birtiju LHD uživo pratiti 4. lipnja na Starom gradu Dubovcu.

Osim ovog nesvakidašnjeg audiovizualnog doživljaja, prvi dio Filma za van donosi i dva svjetska hita za sve generacije – 3. lipnja u atriju Starog grada prikazuje se animirani Garfield (The Garfield Movie, 2024), a 6 lipnja, istovremeno s premijerom u velikom dijelu svijeta i dan ranije od američke premijere, na programu su Zločesti dečki: Sve ili ništa (Bad Boys: Ride or Die, 2024). Program Film za van se nastavlja u drugoj polovici lipnja tijekom proslave rođendana Karlovca, a sve informacije i ulaznice dostupne su na web stranicama Kino.hr mreže.

O autoru

O autoru