Keanu Reeves doslovno se sam izborio za ulogu Johna Wicka

Danas je teško zamisliti bilo koga drugoga osim Keanua Reevesa u ulozi Johna Wicka, no producenti su isprva imali sasvim drugu predodžbu. Reeves je dva mjeseca “peglao” scenarij kako bi ih uvjerio da je upravo on prava osoba za tu ulogu.

Četvrti, po mnogima i najbolji, nastavak filma o plaćenom ubojici Johnu Wicku dokazao je da je Keanu Reeves uspio oživjeti žanr akcijskih filmova, posebno onih R-rated, odnosno filmova koji bi mlađi od 17 godina trebali gledati u društvu roditelja ili skrbnika. Teško je stoga zamisliti da uloga isprva nije bila namijenjena baš njemu. Naime, producenti su bili u potrazi za starijim glumcem, a još je teže povjerovati da do snimanja danas popularne franšize skoro nije ni došlo. Otkrio je to nedavno redatelj Chad Stahelski rekavši da studio nije bio previše zainteresiran za film jer nije jedan od onih koji će parovi pogledati na spoju.

Iz današnje perspektive, pogotovo u svijetlu dosadašnje zarade franšize koja je premašila iznos od 580 milijuna američkih dolara, takvo je razmišljanje u najmanju ruku – neobično.

Tražili “veterane”

Podsjetimo, John Wick je bivši plaćeni ubojica poznat kao Baba Jaga. Nakon što je upoznao ženu svog života, napustio je svijet kriminala. No, nakon nekog vremena supruga mu umire, a novu nadu pronašao je u posljednjem daru svoje pokojne supruge – psiću Daisyju.

Problemi nastanu kad mu sitni kriminalac Iosef Tarasof (Alfie Allen) ukrade Ford Mustang iz 1969. godine i tijekom krađe ubije psa te se John odluči osvetiti. U jednom trenutku ruski mafijaš Viggo Tarasof (Michael Nyqvist) otkriva da je njegov sin Iosef opljačkao njegova bivšeg plaćenog ubojicu te nazove Wicka i predloži mu dogovor. Kada ga Wick odbije, Viggo naručuje Wickovo ubojstvo i zadatak dodjeljuje njegovom nekadašnjem prijatelju i kolegi Marcusu (Willem Dafoe)…

Dakle, Reeves nije bio prvi izbor za glavnog glumca, štoviše, o njemu se nije ni razmišljalo jer se na lik umirovljenog plaćenog ubojice gledalo kao na čovjeka u 70-im godinama života. Derek Kolstad napisao je scenarij za prvi (i sljedeća dva) filma, a producent Basil Iwanyk otkrio je da su pročitavši ga, na umu imali dva iskusna glumca, gotovo dvostruko starija od Reevesa – Clinta Eastwooda i Harrisona Forda.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Šutljivi ubojica

     U ranom razvoju filma Keanue Reeves je već iza sebe imao uspješnu Matrix seriju (The Matrix, 1999. te The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions, 2003.), a do promijene mišljenja producenata o dobi Johna Wicka došlo je kad je scenarij dospio u Reevesove ruke. Naime, njemu se scenarij svidio već tijekom prvog čitanja i odmah je znao da želi biti dio tog projekta. Dva je mjeseca ponovo čitao scenarij i unosio izmjene kako bi John Wick bio baš po njegovoj mjeri te na koncu rekao da će glumiti u filmu ako glavni lik bude imao 35, a ne 75 godina kako je prvotno bilo zamišljeno.

     Nema sumnje, danas je teško zamisliti bilo koga drugoga u ovoj ulozi, a osim fanova, nema sumnje da su i producenti i više nego zadovoljni na Reevesovoj upornosti da dobije tu ulogu.

     Zanimljivo je da je redatelj Chad Stahelski prije radio kao kaskader i Reevesov dvojnik u trilogiji The Matrix, te da u filmovima o Johnu Wicku Keanu Reeves gotovo uopće ne govori. Naime, u prvom filmu koji je trajao 101 minutu Reeves je izgovorio ukupno 484 riječi dok ih je u četvrtom nastavku, koji traje čak 169 minuta, izrekao još i manje – 380. Kako je otkrio redatelj Stahelski, Reeves je u četvrtom nastavku odbacio otprilike polovinu dijaloga koji su bili napisani za njegov lik u prvoj verziji scenarija.

     O autoru

     O autoru