Ke Huy Quan se boji da je njegov uspjeh (opet) ‘jednokratan’

Glumačku karijeru oskarovac Ke Huy Quan strelovito je započeo još kao dječak. Uloga u Spielbergovom filmu Indiana Jones i ukleti hram činila se obećavajućom, no uslijedilo je zatišje. Na glumačku scenu vratio se hitom u Sve u isto vrijeme, ali je na premijeru čekao dvije teške godine.

Ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu Sve u isto vrijeme, Ke Huy Quan, trenutačno uživa u najslavnijem razdoblju svoga života, no čini se da se ne može otarasiti mračne sjene teških životnih iskustva.  

Naime, oskarovac je nedavno izjavio da je zabrinut je li ovaj njegov uspjeh – jednokratan.

“Nagrada je još uvijek ‘svježa’ i pomalo se bojim što me čeka nakon nje. Iako sam osvojio Oscara, bojim se što donosi sutra. Razgovarao sam sa svojim agentom i rekao mu da se bojim da ovaj uspjeh ne bude jednokratan”, iskren je bio 51-godišnji američki glumac vijetnamskog podrijetla.

Harrison Ford i Ke Huy Quan 1984. i 2022. godine

Mudar savjet Cate Blanchett

 Iako je u svijet filma zakoračio kao dječak pojavivši se u legendarnom filmu Stevena Spielberga Indiana Jones i ukleti hram, uz bok Harrisonu Fordu, te godinu dana kasnije i u filmu Richarda Donnera Goonies, Quan dobro zna što je biti bez posla, pa i ostati bez zdravstvenog osiguranja.

“Već sam imao priliku okusiti slavu, ali i naći se na dnu. Bojim se da se povijest ne ponovi”, rekao je nedavno te otkrio i savjet koji mu je dala dvostruka oskarovka Cate Blanchett.

“Ona mi je rekla da slijedim svoje srce, da budem i neodgovoran ako treba i ne razmišljam o tome što drugi misle jer ako radim ono što volim i u što vjerujem, stvari će posložiti baš onako kako treba”, rekao je Quan te se prisjetio kad mu je menadžer još kao mladiću rekao da bi mu lakše našao uloge kad bi imalo američko ime i prezime.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Amerikanizirana imena

     Zbog toga je jedno vrijeme koristio imena Jonathan Ke Quan i Jonathan Quan, a svom se imenu vratio 2020. kad se odlučio iznova iskušati kao glumac.

     Naime, unatoč velikoj popularnosti pustolovnih filmova u kojima je započeo filmsku karijeru, Quana je uskoro dočekala filmska “suša” te se krajem ’90-ih godina prošlog stoljeća odlučio uzeti “pauzu”. Tijekom tog vremena radio je kao kaskader i asistent redatelja na različitim projektima, a na povratak glumi nagnao ga je uspjeh filma iz 2018., Suludo bogati Azijci, koji mu je vratio vjeru u uspjeh azijskih glumaca.

     Prihvatio je ulogu Waymonda Wanga u Sve u isto vrijeme, no budući da je premijera filma zbog pandemije bolesti COVID-19 bila “na čekanju” dvije godine, glumac je zapao u ozbiljne egzistencijalne probleme.

     Ke Huy Quan vratio se glumi nakon 30 godina stanke i osvojio Oscara (Foto: A24)

     Bez posla i zdravstvenog osiguranja

     “Novih poslova nije bilo, a najteže mi je bilo 2021. Kad sam ostao bez zdravstvenog osiguranja. Tada još nisam vidio niti jednu scenu iz filma pa sam nazvao producenta filma Sve u isto vrijeme kako bih ga pitao jesam li dobar u filmu, a on me je pitao zašto postavljam tako glupo pitanje. Rekao sam mu: ‘Jer me nitko ne želi angažirati!’ On je pak rekao da budem strpljiv i – čekam”, prisjetio se Quan.

     Da je uistinu dobar, ali i silno simpatičan, pokazali su osvojena nagrada i njegove iskrene emocije tijekom dodjele Oscara, no, čini se, glumac ne može zaboraviti gorka životna iskustva unatoč tome što je već dogovorio angažman u seriji American Born Chinese u kojoj će opet glumiti s Michelle Yeoh. Premijera serije očekuje se 24. svibnja na platformi Disney+.

     O autoru

     O autoru