Kamere u ćelijama: 6 filmova snimljenih u zatvorima

Iako olakšava posao, CGI nije uvijek opcija za kojoj redatelji posežu kad je riječ o stvaranju atmosfere u filmu. Naime, brojne zatvorske scene u filmovima nisu produkt softvera ili pak scenografa, nego su snimljene na autentičnim lokacijama.

Ne treba biti zagriženi filmofil za zaključiti da redatelji vole zatvore, a više od njih možda samo scenaristi koji često u njih smještaju nedužne. Ipak, snimanje filmova u zatvorima nije nimalo jednostavan zadatak. Prije svega potrebno je pribaviti čitav niz dozvola, slijediti ustaljeni raspored takve institucije te poštovati stroga pravila ustanove najčešće uvedena zbog sigurnosti zaposlenika i posjetitelja zatvora. Zbog svega toga, mnogi u zatvorskim scena posežu za računalno generiranim slikama (CGI) ili pak izradu odgovarajućih kulisa. Ipak, postoje i oni filmski romantici koji će učiniti sve ne bi li gledateljima ponudili što više autentičnu priču pa značilo to postaviti set u zatvoru i prave zatvorenike koristiti kao statiste ili pak sa svojom ekipu “zauzeti” neki od brojnih napuštenih zatvorskih ustanova. Evo samo nekoliko filmova koji su snimljeni na autentičnim lokacijama…

Pravila preživljavanja (Starred Up, 2013. )

Film je snimljen na autentičnoj lokaciji, ali je i inspiriran autentičnim iskustvom scenarista koji je volontirao kao terapeut u zatvoru (Foto: Fox Searchlight Pictures)

Osim što je snimljena na autentičnoj lokaciji, zatvorska kriminalistička drama Pravila preživljavanja i inspirirana je autentičnim iskustvom. Naime, film je režirao škotski redatelj David Mackenzie prema scenariju Jonathana Assera koji je volontirao u jednom od najvećih zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu – HM Prisonu Wandsworth.

Film donosi priču o problematičnom i izrazito nasilnom tinejdžeru koji iz popravnog doma prelazi u zatvor i tamo nalazi sebi ravnog – vlastitog oca osuđenog na doživotnu kaznu zatvora. Ironično, ocu se ne sviđa sinovljevo nasilničko ponašanje zbog kojeg zatvorski službenici kuju plan da ga ubiju što pak tjera njegovog oca na akciju. Nasilnog mladića Erica glumi Jack O’Connell, njegovog oca Nevilla, Ben Mendelsohn, dok Ruperta Frienda gledamo u ulozi terapeuta-volontera Olivera.

Prema The Guardianu, zatvorske scene su snimljene u popravnim ustanovama u Sjevernoj Irskoj, HM Prison Crumlin Road i HM Prison Maze. Mnogi od statista su stvarni zatvorenici, tako da scene djeluju vrlo realistično.

Zelena milja (The Green Mile, 1999.)

Većina scena u filmu snimljena u državnom zatvoru Tennessee (Foto: Warner Bros.)

Iako se Stephen King smatra najuspješnijim suvremenim autorom horor romana, jedna od najboljih filmskih adaptacija nije horor, nego drama Zelena milja.

U filmu redatelja i scenarista Franka Darabonta, Tom Hanks glumi zatvorskog čuvara Paula Edgecomba koji radi na odjelu gdje se čuvaju osuđenici na smrt. Među njima je i krupan crnac John Coffey (Michael Clarke Duncan), koji posjeduje iscjeliteljske moći, a ponaša se kao mali dječak. Iako su Edgecomb i njegove kolege uvjereni u Coffeyjevu nevinost, ne mogu mu pomoći…

Naziv filma odnosi se zapravo na naziv koji je ovaj Odjel dobio zbog zelenkastog linoleuma na podu kojim osuđenici od svoje ćelije koračaju prema električnom stolcu.

Fox News otkrio je da je većina scena u filmu snimljena u državnom zatvoru Tennessee, koji se više ne koristi. Ostale scene snimljene su u studijima Warner Hollywood te na periferiji Shelbyvillea u Tennesseeju i Blowing Rocku u Sjevernoj Karolini.

Film je imao četiri nominacije za Oscara (najbolji film, najbolji sporedni glumac – Duncan, najbolji adaptirani scenarij i najbolji zvuk).

Zatvorski krug (The Longest Yard, 2005.)

‘Zatvorski krug’ rijedak je zatvorski film koji nije tužan ili nasilan (Foto: Sony Pictures)

Većina zatvorskih filmova je ili tužna ili nasilna. Iznimka koja potvrđuje to pravilo je ova sportska drama s elementima komedije redatelja Petera Segala i scenarista Sheldona Turnera temeljena na istomenom romanu Alberta S. Ruddyja.

Dakle, branič NFL-a Paul Crewe (Adam Sandler) osuđen na uvjetnu kaznu nakon što je optužen za brisanje poena, odnosno pokušaj promjene konačnog rezultata utakmice bez promjene pobjednika, no vožnja u pijanom stanju njegovu uvjetnu pretvara u zatvorsku kaznu.

Crewe odmah postaje ključna osoba u planu kojim dvolični upravitelj (James Cromwell) želi zabaviti osoblje zatvora. Naime, Crewe mora sastaviti ekipu kažnjenika koji će se suprotstaviti sadističkim stražarima u napetoj utakmici američkog nogometa u zatvoru. Pridružuju im se legendarni trener Nate Scarborough (Burt Reynolds) i zatvorski domar (Chris Rock). Naravno, zatvorenici pobjeđuju, a uspjeh za Crewa znači smanjenje zatvorske kazne.

Kako otkriva The Business Journals, film je primarno sniman u državnom zatvoru New Mexico (New Mexico State Penitentiary).

Nemoguća misija: Protokol duh (Mission: Impossible: Ghost Protocol, 2011.)

Češki zatvor Mlada Boleslav ‘glumi’ moskovski zatvor u četvrtom nastavku ‘Nemoguće misije’ (Foto: Paramount Pictures)

Filmovi iz serije Nemoguća misija obično imaju uzbudljive početke, a Nemoguća misija: Protokol duh počinje izvlačenjem agenta MMF-a Ethana Hunta iz moskovskog zatvora. Od tada pa nadalje, on i njegovi kolege agenti nastavljaju se infiltrirati u Kremlj. Iako zaplet izgleda vrlo nerealno, nudi puno akcije i zabave. Riječ je o četvrtom filmu u franšizi koji je režirao Brad Bird, a producirao i glumio u njemu Tom Cruise prema scenariju Josha Appelbauma i Andréa Nemeca.

Prema pisanju The Prague Reportera, scena bijega iz zatvora snimljena je u zatvoru Mlada Boleslav u Češkoj koji uvelike podsjeća na ruske zatvore s obzirom na to da je većina vladinih zgrada izgrađenih u doba Sovjetskog Saveza imala istu arhitekturu.

Bijeg iz Alcatraza (Escape from Alcatraz, 1979.)

Film je snimljen prema istinitom događaju (Foto: Paramount Pictures)

Alcatraz je naziv za nepristupačni otok u zaljevu San Francisca, svojevremeno jedan od najčuvanijih zatvora na svijetu. Dugo vremena je bio mjesto na kojem su svoje grijehe priznavali gangsteri i ubojice poput Al Caponea, George Francis Barnesa ili Bumpy Johnsona. Vjerovalo se da je bijeg s otoka nemoguć, no u lipnju 1962., trojica zatvorenika – Frank Morris te braća John i Clarence Anglin – uspjeli su prevariti čuvare, pobjeći iz zatvora i na splavi se uputili k slobodi. Nakon 17 godina istrage, FBI je zaključio da su se bjegunci najvjerojatnije utopili prije nego što su stigli do kopna. Međutim, američki savezni šerifi slučaj i dalje smatraju otvorenim, a Morris i braća Anglin na listi su najtraženijih. Upravo o tom događaju govori ovaj film redatelja Dona Siegela. Scenarij je, prema istoimenoj knjizi J. Campbella Brucea, napisao Richard Tuggle, a u glavnu ulogu, onu Franka Morrisa, tumači četverostruki dobitnik Oscara, Clint Eastwood.

Osim samog bijega iz izoliranog zatvora, a koji je uključivao niz maštovitih i redovitih akcija od rezbarenja otvora za ventilaciju, preko kopanja žlicom do glava od papira, s pravom kosom i obojenim očima, zanimljivosti filma doprinosi i činjenica da je sniman na u poznatom zatvoru Alcatraz koji je zatvoren godinu dana nakon ovog bijega. Mnogi filmovi koji su smješteni na kultnoj lokaciji, posebice Hrid (The Rock, 1996.) sa Seanom Conneryjem, Nicolasom Cageom i Edom Harrisom u glavnim ulogama, odlučili su se za alternativne lokacije ponajprije zbog postavljanja baze u sada bivšem zatvoru Alcatraza. Ipak, redatelj Don Siegel prihvatio je izazov te je dobar dio proračuna otišao je na obnovu dotrajalih zidova i povezivanje 15 milja električnih kabela sa San Franciscom.

12 majmuna (12 Monkeys, 1995.)

Scene u mentalnoj ustanovi snimane su u bivšem američkom zatvoru u Philadelphiji
(Foto: Universal Pictures)

U zatvoru je sniman i jedan SF klasik. Riječ je o 12 majmuna redatelja Terryja Gilliama s Bruceom Willisom, Madeleine Stowe, Bradom Pittom i Christopherom Plummerom u glavnim ulogama. Radnja se odvija 2035. godine u kojoj vlasti šalju zatvorenika Jamesa Colea (Willis) u prošlost ne bi li ondje izolirao opasni virus i tako omogućio da se u budućnosti napravi cjepivo. Naime, sredinom devedesetih čovječanstvo je poharala nepoznata zarazna bolest od koje je umrlo pet milijardi ljudi, ostatak ljudske rase preživljava duboko ispod Zemljine kore, a, površina je opustošena i njome vladaju divlje životinje.

No, James Cole greškom dospije u 1990., a ne u 1996. kad se dogodila pandemija, pa ga odmah zatvore i dodijele liječnici dr. Kathryn Railly (Stowe). Dr. Railly isprva misli da pred sobom ima shizofreničara pa ga smješta na psihijatriju gdje on upoznaje paranoidnog Jeffreyja Goinesa (Pitt), sina poznatog virologa (Plummer) i vođu tzv. Vojske dvanaest majmuna koja je u budućnosti preuzela odgovornost za širenje virusa…

Iako okosnicu priče čine zatvorenik, ovo nije klasičan zatvorski film, no bez obzira na to, scene koje se odvijaju u mentalnoj ustanovi snimane su u bivšem američkom zatvoru u Philadelphiji – Eastern State Penitentiary. Taj je podatak sam po sebi zanimljiv jer većina filmova snimanih u kaznionicama prikazane su u svom izvornom obliku i filmu imaju istu funkciju kao i u realnosti, no u ovom slučaju kaznionica je preuređena u drugu vrstu ustanove, a to je bilo moguće jer je zatvor zatvoren 1971. godine.  

O autoru

O autoru