‘Kaleidoskop’: Budućnost ili samo jednokratna atrakcija?

Na Netflix je stigla jedinstvena serija Kaleidoskop. Serija ima osam epizoda, a možemo ih gledati kojim god redoslijedom želimo. S obzirom na činjenicu da postoji 5040 mogućih kombinacija za gledanje serije, pred gledateljima je velika dilema.

Možete li zamisliti da počnete gledati neku seriju tako da uključite bilo koju epizodu? Osim ako nije riječ o zasebnim pričama kroz svaku epizodu (kao, na primjer, Black Mirror) gledanje epizoda “na preskok” bi nam samo stvorilo konfuziju u glavi. Ne bismo mogli povezati radnju, a i naišli bi na brojne spoilere.

Netflix nas je iznenadio serijom koja će nam zagolicati maštu

Kaleidoskop je sve to promijenio. Radi se zapravo o već uhodanom žanru kriminalističke serije, a razlika je u tome što epizode nećemo gledati uobičajenim redoslijedom. 

Serija prati ekipu lopova koji rade na otključavanju trezora u kojem je mnogo novca. U razdoblju od 25 godina, smišljaju plan kako se probiti kroz najmoćniji sigurnosni tim na svijetu i FBI.

Kaleidoskop (Foto: Netflix)

Zbog nelinearnog redoslijeda svatko od nas će potpuno drugačije doživjeti priču

Svaka epizoda vodi u drugo vremensko razdoblje i kodirana je svojom posebnom bojom.

Tako se jedna epizoda događa 6 tjedana prije pljačke, druga 24 godine prije, a treća 6 mjeseci nakon.

Netflix  sedam epizoda “pušta” nasumičnim redoslijedom, svakom gledatelju drugačije, međutim, finalna epizoda uvijek je posljednja. Osim toga, gledatelj može sam odlučiti kojim će redosljedom gledati epizode serije Kaleidoskop.

Posebnost serije je u tome da gledatelji imaju slobodu odabrati s kojom od osam epizoda žele započeti

Ovisno o tome kako započnete gledati seriju, dobivate potpuno drugačiju stranu priče.

Producent serije Erik Garsia je rekao da će se u svakoj epizodi postavljati određena pitanja čiji se odgovori nalaze u nekoj drugoj epizodi.

Dio zabave u seriji Kaleidoscop je gledanje okupljanja tima kroz montažno raspršene epizode

Premisa serije je vrlo jednostavna. Kolovođa Leo Pap (Giancarlo Esposito) okuplja svoj tim koji čine Ava Marcer (Paz Vega) i bivši suradnik Stan Loomis (Peter Mark Kendall). Oni su glavne karike na najvažnijem zadatku. Njihov target je Roger Salas (Rufus Swell), faca koji tvrdi kao ima jedno od najzaštićenijih privatnih skladišta na svijetu.

Ovo je dovoljno jednostavna radnja koja je omogućila fleksibilnost potrebnu da se epizode gledaju nasumično. Ljubomora, osveta, žaljenje i iskupljenje glavne su okosnice svih epizoda.

Kaleidoskop (Foto: Netflix)

Budućnost televizije ili samo trenutna atrakcija?

Eksperimentiranje s formatom (nešto što su Netflix, ali i drugi streaming servisi već testirali s projektima kao što je Black Mirror: Bandersnatch) jedini je razlog da za seriju Kaleidoskop kažemo kako izlazi izvan okvira. 

S obzirom na radnju prikladno je, dakle reći da je Kaleidoskop najbolje promatrati kao vraćanje u prošlost. Ponovno proživljavanje događaja, a to je nešto što smo u tom žanru već puno puta vidjeli. 

Ono što je u seriji Kaleidoskop posebno jest dovitljivost kojom se kroz epizode skrivaju dokazi i to je ono što nas tjera da seriju gledamo dalje.

S obzirom na činjenicu da postoji 5040 mogućih kombinacija za gledanje serije Kaleidoscope, pred gledateljima je velika dilema.

Oni koji odluče ubaciti finale u miks suočavaju se s čak 40320 načina gledanja te su rasprave o tome od koje epizode je najbolje početi već vrlo žustre na društvenim mrežama.

Ono što je zanimljivo jest da svaki gledatelj drugačije doživljava priču pa time i razgovori o seriji mogu biti beskonačni. Međutim, ne doživlja li stvatko od nas sve na način samo njemu svojstven?

Je li ovakav tip serije samo izlet i atrakcija ili je to budućnost televizije prosudite sami. Serija je od 1. siječnja dostupna na Netflixu.

O autoru

O autoru