James Cameron snimio specijal kako bi odgovorio na pitanje – je li Rose mogla spasiti Jacka u Titanicu

Nakon što su ga više od dvadeset godina obožavatelji gnjavili da je bešćutan jer je dopustio da glavni lik u Titanicu umre u ledenom moru, redatelj James Cameron napravio je znanstevni pokus kako bi dokazao da je – u pravu.

Na 25. godišnjicu Titanica, romantičnog epa koji je diljem svijeta zaradio više od 2.2 milijarde dolara, redatelj James Cameron odlučio zauvijek riješiti najveću kontroverzu filma – je li Rose bešćutno ostavila Jacka da se smrzne u ledenom moru?

Naime, kada se pojavio u kinima 1997., Titanic je brzo osvojio srca gledatelja. Romansa između ugledne djevojke Rose i siromašnog mladića Jacka na brodu koji plovi u propast bila je golemi hit, a od glavnih glumaca Kate Winslet i Leonarda DiCaprija učinila je ponajveće hollywoodske zvijezde. Ipak, nakon nekog vremena gledatelji su počeli propitkivati kraj koji je osmislio Cameron. Film završava potonućem Titanica. Dok Rose spas pronalazi na ostacima drvenih vrata, koje iskoristi kao slap, Jack se od nje odvoji te se utopi u među santama leda.

Je li splav bila dovoljno velika?

Dok je Cameron to zamislio kao romantično-tragični kraj, dio gledatelja sve je protumačio kao – sebičnost razmažene djevojke. Njihova je tvrdnja da je splav bila dovoljno velika da se na njoj spase i Rose i Jack.

Je li Jack mogao preživjeti s Rose u filmu Titanic (Foto: 20t Century Fox)

Na 25. godišnjicu filma, Cameron vraća Titanic u kina, ali prije toga odlučio je razriješiti „misterij premale splavi“. U suradnji s National Geographicom proslavljeni oskarovac snimio je TV specijal u kojem je napravio eksperiment. UZ dvoje dobrovoljaca, slične fizičke građe kao što su Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, znanstveno je provjerio tezu da je Rose mogla spasiti Jacka

Besmislena rasprava

„Mislim da je pomalo bedasto što vodimo ovu raspravu 20 godina kasnije. Ali to pokazuje da je film uspio Jacka učiniti toliko simpatičnim da gledatelji nisu mogli podnijeti bol njegove smrti. Da je preživio, kraj filma bio bi besmislen. . . Film govori o smrti i razdvajanju; morao je umrijeti”, kazao je Cameron u intervjuu za Vanity Fair.

No, pitanje nije je li morao umrijeti, već je li mogao preživjeti. Odgovor na to Cameron daje u dokumentarcu za National Geographic. Prve scene su prikazane u popularnom TV programu Good Morning America.

“Jake je mogao preživjeti”, priznao je Cameron nakon nekoliko isprobanih solucija. “No, puno je tu varijabli.”

Koje je još tajne Cameron otkrio o Titanicu gledatelji će moći vidjeti 5. veljače, kada će u Americi biti emitiran dokumentarni specijal.

Pogledajte najavu za dokumentarni specijal:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru