‘Izvrnuto obrnuto 2’: Nove emocije, novi kaos u glavi

Jedan od najuspješnijih filmova animacijskog studija Pixar dobiva svoj nastavak ovog ljeta koji će zasigurno izazvati nove emocije.

Emocije Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje imaju novog posla u Rileyinom umu. Dok su se u prvom nastavku morale nositi s privikavanjem na novu okolinu zbog selidbe u novi grad, sada dobivaju društvo novih emocija jer Riley ipak odrasta u mladu djevojku. Tinejdžerske godine znaju biti emotivno jako zahtjevne.

Pixar – studio koji zna privući publiku svih generacija

Još od 1995. godine i Priče o igračkama (Toy Story) koji je bio prvi dugometražni film animiran u potpunosti s CGI-jem, Pixar se kroz idućih gotovo tri desetljeća postavio kao jedan od vodećih studija za animirane hitove. Osim tehnoloških inovacija u animaciji i uvijek fantastičnog izgleda, vjerojatno najveću privlačnost njihovim filmovima studio može zahvaliti pričama kojima udahnjuju život na velikim ekranima.

Izvrnuto obrnuto 2
Kadar iz filma ‘Izvrnuto obrnuto 2’ (Foto: Pixar / Disney)

Svi Pixarovi filmovi usmjereni su na publiku svih uzrasta pronašavši savršeni balans između filma za djecu i tema s kojima se može poistovjetiti odrasla publika – ispričanima na šaren i zabavan način kroz emocije i smijeh. Naravno, to nije pravilo jer Život buba (A Bug’s Life, 1998.) je ipak prvenstveno bio usmjeren najmlađoj publici, a ovdje se može svrstati i franšiza Auti (Cars). Pixarovo ostvarenje koje je osvojilo Oscara za najbolji animirani film Izvrnuto obrnuto (Inside Out, 2015.) je pak oduševio publiku svih uzrasta, prikazujući na originalan i lako shvatljiv način kako ljudske emocije funkcioniraju. Na taj način, Izvrnuto obrnuto dotaknuo se teme koja se tiče emotivnog stanja, a sve je sve češća u današnje vrijeme.

Emocije u borbi jedne protiv drugih

Izvrnuto obrnuto pokazao je kako treba prihvatiti i proživjeti osjećaje koje se najčešće naziva lošima, a to je u prvom redu tuga. Takvi neugodni osjećaji su bitni i važni za proživjeti, a to je u filmu naučila i Sreća koja se htjela riješiti Tuge pod svaku cijenu. Kad svi osjećaji imaju svoje trenutke u kojima mogu zasjati, to djevojčicu Riley u čijem se umu oni izmjenjuju čini potpunom i izbalansiranom osobom. Kako godine prolaze i Riley sazrijeva, tako se pojavljuju i nove emocije što znači da će Sreća, Tuga, Bijes, Strah i Gađenje dobiti društvo.

Izvrnuto obrnuto 2
Kadar iz filma ‘Izvrnuto obrnuto 2’ (Foto: Pixar / Disney)

Na Rileyin 13. rođendan stižu i četiri nove emocije koje će unijeti novu dozu kaosa, a one su Tjeskoba, Sram, Zavist i Ennui, tj. Dosada. Nakon što se upali alarm puberteta, novopridošlice odlučuju kako Rileyin um treba profinjenije emocije nego što su to Sreća i ostatak ekipe iz prvog filma. Nazvavši ih ‘starom školom’, nove emocije zatoče Sreću, Tugu, Ljutnju, Strah i Gađenje te ih uklone kako se više ne bi miješale u Rileyino ponašanje. Ono što slijedi je da njih petoro mora pronaći povratak u glavni stožer kako bi Riley mogla normalno funkcionirati, a njihov put bit će duži i opasniji nego u prvom filmu. Za razliku od prvog filma gdje su samo Sreća i Tuga morale pronaći put natrag, ovaj puta im se pridružuju Bijes, Strah i Gađenje što će avanturu učiniti još smiješnijom i emotivnijom. Negdje se mota i Nostalgija, ali ako je zaključiti prema trailerima, ona se ovdje više mota da dobaci kakav šaljivi, nostalgični komentar.

Ekipa iza ‘Izvrnuto obrnuto 2’

Redatelj filma je Kelsey Mann kojem je ovo dugometražni redateljski prvijenac nakon što je režirao epizode animiranih serija i kratke filmove, dok je redatelj prvog filma Pete Docter ovdje kao producent. Možda je Mannu ovo prvi redateljski posao, ali u Pixaru je jedan od starosjedioca budući da je radio na animaciji i priči hitova poput Čudovišta sa sveučilišta (Monsters University, 2013.), Elementima (Elemental, 2023.), i Crvenoj pandi (Turning Red, 2022.).

Kadar iz filma ‘Izvrnuto obrnuto 2’ (Foto: Pixar / Disney)

Scenaristkinja prvog filma Meg LeFauve vraća se i za njegov nastavak što osigurava da će priča biti jednako maštovita i šašava, a u pisanju scenarija joj se pridružio Dave Holstein koji je najpoznatiji kao scenarist serija Trava (Weeds, 2005.) i Jim Carreyeve Šaljivac (Kidding, 2018.).

Tko je tko u filmu?

Kako se u hrvatskim kinima Izvrnuto obrnuto 2 prikazuje u sinkroniziranoj verziji, glumci koji su posudili glasove emocijama i ostalim likovima se vraćaju i za njegov nastavak, a pridružuje im se i nova ekipa. Samo neki od navedenih su Judita Franković (Sreća), Biserka Ipša (Tuga), Marko Makovičić (Strah), Bojan Navojec (Bijes), Iva Šulentić (Gadljivost), Neva Serdarević (Riley), Jelena Miholjević (Mama), Frano Mašković (Tata), Amanda Prenkaj (Tjeskoba), Mia Čičak (Valentina), Niko Čuturić (Torbić), Leona Paraminski (Trenerica), Ella Dvornik (Dosada), Mara Picukarić (Zavist), Mirela Brekalo (Nostalgija), i Ida Bedenik (Bree).

Sinkronizirano u kinima od 13.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLASOVI: Judita Franković, Biserka Ipša, Marko Makovičić, Bojan Navojec, Iva Šulentić, Neva Serdarević, Jelena Miholjević, Frano Mašković, Amanda Prenkaj, Mia Čičak, Niko Čuturić, Leona Paraminski, Ella Dvornik, Mara Picukarić, Mirela Brekalo, Mirela Brekalo, Ida Bedenik
     REŽIJA: Kelsey Mann
     SCENARIJ: Dave Holstein, Meg LeFauve
     PRODUCENT: Mark Nielsen
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Pete Docter, Jonas Rivera, Dan Scanlon
     ŽANR: obiteljski, animirani, komedija

     O autoru

     O autoru