Iza crtića ‘Super Mario Bros. Film’ stoji – američki Hrvat

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene”, govori Michael Jelenic, koji je s Aaronom Horvathom režirao film o Super Mariju. Američki analitičari predviđaju da bi film mogao zaraditi više od milijardu dolara u kinima.

Kako se približava dolazak crtića Super Mario Bros. Film u kina, tako rastu i očekivanja od filmske adaptacije popularne Nintendove videoigre. Na internetu je sve više referenci o simpatičnom vodoinstalateru, ekipa filma je s Jimmyjem Fallonom napravila simpatični glazbeni spot, a američki mediji ističu da bi Super Mario Bros. Film trebao biti box office iznenađenje. Predviđaju mu da bi mogao čak i prijeći čarobnu granicu od milijarde dolara prihoda.

A iza cijele priče ponosno stoji – američki Hrvat. Naime, s dugogodišnjim umjetničkim partnerom Aaronom Horvathom, film je režirao Michael Jelenic. Talentirani filmaš rođen je i odrastao u San Pedru, kalifornijskom gradu poznatom po brojnoj hrvatskoj koloniji.

Ponosan na hrvatske korijene

– Ponosan sam na svoje hrvatske korijene. Otac Albert je iz Ždrelca na Pašmanu, a majka Miranda je rođena u Americi, ali je podrijetlom iz Kukljice na susjednom otoku Ugljanu. Upoznali su se, naravno, na hrvatskom pikniku u San Pedru – kazao je Michael Jelenic, koji već petnaestak godina oduševljava gledatelje sjajnim animiranim filmovima i serijama.  

Nakon što je još od početka stoljeća radio na brojnim animiranim serijama poput The Batman i Jackie Chan Adventures, Jelenic je sa scenaristom i producentom Aaronom Horvathom 2013. stvorio Teen Titans Go!, zabavnu animiranu verziju popularnih stripovskih junaka Teen Titans. Vrlo brzo serijal je postao među najpopularnijima ne samo na kablovskoj televiziji Cartoon Network, već i u cijeloj Americi, a zahvaljujući njemu Jelenic je triput bio nominiran za najprestižniju televizijsku nagradu Emmy. Prije pet godina snimili su i dugometražni crtić Teen Titans Go! To the Movies, koji je u kinima zaradio 52 milijuna dolara.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Njihov niz uspjeha prepoznao je i animacijski studio Illumination te im je povjerio posao velike odgovornosti – prebacivanje Super Maria na veliko platno. Nakon što je 1993. komercijalno propao igrani film Super Mario Bros., Nintendo nije se više nije htio igrati s ugledom jednog od svojih najpoznatijih junaka. Trebalo je proći čak tri desetljeća da Super Mario opet dođe u kina, ovaj put pod redateljskom palicom dua Horvath-Jelenic.

     Ranije u kinima

     Koliko Universal vjeruje u uspjeh filma vidljivo je i po neobičnom potezu povučenom u gotovo pa zadnji trenutak. Super Mario Bros. Film trebao je doći u američka kina 7. travnja, no prije nekoliko tjedana odlučeno je da se otvaranje pomakne dva dana unaprijed, na 5. travanj. Tako će Amerikanci moći vidjeti film već od srijede, čime će zarada prvoga vikenda nesumnjivo biti povećana. Ipak, nije to pitanje samo veće zarade, već i poruke da se film ne boji konkurencije.

     Uspjehu filma zasigurno će pomoći i to što se istoga dana počinje prikazivati na drugom najvećem svjetskom kino tržištu – u Kini. Dok većina ostalih američkih crtića treba posebnu promociju u Kini, Super Mario je već dovoljno poznat i popularan kod generacija odraslih uz videoigru.

     U hrvatska kina Super Mario Bros. Film dolazi 6. travnja.

     O autoru

     O autoru