Ivana Roščić: “Ludost, originalnost, tjeskoba – sve to ima Stric”

“Ovo će biti najbolji Božić ikada!”, uvjerena je splitska glumica Ivana Roščić. Jedan od razloga zasigurno je i njezin novi film Stric, koji se prikazuje u domaćim kinima. U razgovoru za Kinofilm otkrila je bizarnosti sa snimanja filma, što je naučiula od Mikija Manojlovića te da za budućnost ima samo jedan plan.

Žanrovski orijentiran domaći film Stric redateljskog dua Andrija Mardešić i David Kapac djelo je kakvo još nismo imali prilike u vidjeti u domaćoj produkciji. 

Priča je, zapravo, jednostavna. Jugoslavija, kasne 1980. Obitelj dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Okupljena obitelj uživa u Božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida neobična zvonjava. Ubrzo postaje jasno da nešto nije u redu. Osim svečane purice, nožem se može rezati i napetost.

Iza naizgled običnog početka skriva se neobičan film Stric. Film je imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Prikazan je u sklopu natjecateljskog programa Proxima te je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga prikazan je na Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatne arene za scenarij i kostimografiju.

U glavnim ulogama su Predrag Miki Manojlović kao Stric, Otac je Goran Bogdan, dok Sina glumi Roko Sikavica. Ulogu Majke odigrala je, pak, Ivana Roščić.

Uoči kino premijere filma nagrađivanog hrvatskog filma Stric razgovarali smo s upravo sa splitskom glumicom Ivanom Roščić. U dvadeset godina karijere odigrala je brojne zapažene uloge, a Stric samo nadopunjuje taj niz. U razgovoru smo se dotaknuli filma, božićnih rituala, ali i teških trenutaka kroz koje je prošla samo nekoliko mjeseci prije premjere filma Stric.

Od kad je izašao, triler Stric niže brojne uspjehe. Koji je bio Vaš prvi osjećaj kada ste pročitali scenarij ?

Ovo će biti najbolji Božić ikad! Apsolutno me oduševio scenarij, u svojoj ludosti, originalnosti, tjeskobi, bizarnosti… Od samog početka vjerovala sam u uspjeh filma, što uspjeh filma po raznoraznim festivalima to potvrđuje. Stric je u svom kratkom festivalskom životu do sada osvojio 13 nagrada. To sve govori.

Fotografija iz filma Stric: Goran Bogdan, Roko Sikavica, Ivana Roščić

Redatelji me nisu trebali nagovarati da glumim u Stricu

Kako su vas redatelji Andrija MArdešić i David Kapac nagovorili da prihvatite ulogu u filmu?

Nisu me uopće trebali nagovarati. Radili smo već prije, poznajemo se i imamo međusobno povjerenje i ludost da se zaigramo.

Je li neobično raditi s dva redatelja na setu?

Nimalo. Zapravo je prilično zabavno!

Kako je bilo “živjeti” s vašom filmskom obitelji za vrijeme snimanja filma? Kakav je Goran Bogdan kao muž, a Roko Sikavica kao sin? Jeste li imali neki ritual na snimanju?

Nije mi bilo lako živjeti u toj ludoj kući, proživljavati svakodnevno po 12 sati tjeskobu, klaustrofobiju i teror koji Stric vrši na nama. Roko, moj najbolji sin, sjajan partner i glumac i prije svega moj prijatelj, spasitelj… Isto kao i Goran – najbolji moj muž,prijatelj,oslonac… Rituali? Svaku sam priliku koristila za odmor. Našla bih neki kutak gdje bih malo odmarala. Tih dana od uzbuđenja noćima nisam mogla puno spavati, pa mi se znalo na setu prispavati.

Miki Manojlović me naučio kako da budem dobar čovjek

Što ste najvažnije što ste naučili od Strica, odnosno glumca Mikija Manojlovića?

Biti dobar čovjek, on to zaista jest, pažljiv, nježan, najbolji prijatelj… Svaki njegov savjet je dragocjen. Inspirativno je vidjeti kako svemu pristupa s najvećim poštovanjem.

Fotografija iz filma Stric: Ivana Roščić, MIki Manojlović, Roko Sikavica i Goran Bogdan

Dva mjeseca prije premijere Strica vaš se život preokrenuo nakon prsnuća aneurizme u mozgu. Završili ste na hitnoj operaciji i borili se za život. Kako danas gledate na te dane?

Još uvijek sam u traumi od tog događaja. Svjesna sam koliko sam sretna i zahvalna što sam ostala živa. A pritom i neoštećena, jer to je nažalost često fatalna dijagnoza. Radim na sebi, odmaram… Svjesna sam da je vrijeme moj najbolji saveznik. Volim život, a očito i život voli mene.

Debitanti su dobili priliku raditi i potvrdili su uspjehe na velikim festivalima

Hrvatski filmovi u posljednje vrijeme nižu brojne uspjehe. Što se, prema Vašem mišljenju važno promijenilo sada u odnosu kada ste krenuli raditi?

Debitanti su dobili priliku raditi i potvrdili su uspjehe na velikim festivalima. Redatelji kao što su Antoneta Alamat Kusijanović, Hana Jusić, Sonja Tarokić, Juraj Lerotić, David Kapac i Andrija Mardešić, Josip Žuvan

Ivana Roščić u filmu Stric
Kraj je godine, koji su profesionalni planovi za iduću?

Moj jedini plan je biti zdrava i što više se maziti i grliti sa svojom djecom jer toga nikad dosta. Gledat ćete me još u Garburi Josipa Žuvana, koji također ima uskoro kino premijeru.

O autoru

O autoru