Hram na jezeru u slavu razarača svemira

Bez vode nema života, pa nije nimalo čudno što je Ulun Danu, jedan od najljepših hramova na Baliju, izgrađen na jezeru Beratan, važnom izvoru navodnjavanja većeg dijela otoka.

Na balijskom jeiku Danu znači jezero, a Danu je ujedno i božica vode. U balijskom svakodnevnom životu Dnau, pak, znači život. Tolika je važnost toga jezera planinskog jezera u regiji Bedugul. Nekada je to bilo najveće jezero na otoku, ali nakon razornog potresa podijeljeno je na tri manja – Bedugul, Buyan i Tamblingan. Smješteno na 1500 metara nadmorske visine, jezero omogućava dovoljno vode za brojna okolna poljoprivredna zemljišta, a turistima oazu malo hladnijeg i svježijeg zraka.

A svi ti turisti dolaze vidjeti hram Ulun Danu. Iako se u okolici mogu pronaći dokazi ljudske prisutnosti još od 500 godina prije Krista, sam hram izgrađen je u 16. stoljeću,  a današnji izgled dao mu je 1633. kralj I Gusti Agung Putu. Nije to najveći, vjerojatno ni najvažniji, hram na Baliju, ali svojim pitoresknim izgledom te činjenicom da izgleda kao da pluta na vodi već godinama privlači znatiželjne turiste.

Pomaže tome i prekrasno uređen vrt pokraj hrama, ali i ulazna kamena vrata u vrt, koja su s vremenom postala jedna od najpoželjnijih instagramskih kulisa na Baliju.

Hram Ulun Danu i danas je u svojoj primarnoj vjerskoj funkciji. Centralno je mjesto šivizma, hinduističke grane koja kao vrhovnu osobu štuje Šivu, boga razaranja. U cijelom kompleksu svoj važan hram imaju i budisti, što cijelome prostoru daje poseban osjećaj vjerskoga suživota.

O autoru

O autoru