Hoće li umjetna inteligencija uništiti Hollywood kakav poznajemo?

Umjetna inteligencija zakoračila je u Hollywood. Dočekana je sa štrajkovima, zabrinutošću i strahom. Hoće li donijeti skladan suživot ljudske kreacije i algoritama gotovo je hamletovsko pitanje u filmskoj industriji koja u slovima “AI” vidi izuzetno neizvjesnu budućnost.

Zvijezda mnogobrojnih naslovnica i udarnih vijesti prošle godine svakako je bila umjetna inteligencija. Tek malobrojni su ostali ravnodušni na temu njezinog daljnjeg razvoja i mogućnosti koje su, priznali ili ne, još uvijek velika nepoznanica. Uglavnom, prevladavajući osjećaj bio je – strah.

A taj strah uvukao se i u Hollywood. Tako su se na noge bili digli i scenaristi i glumci. Ne treba posebno isticati da je novac (još uvijek) bio glavni “kamen spoticanja”, ali ovom prilikom uz bok mu se pojavila i nepoznata i nepozvana pratnja zvana “umjetna inteligencija”.

Brojni poslovi u opasnosti

Tako su scenaristi izrazili direktnu opasnost da će (veliki broj njih) izgubiti posao ili će pak biti primorani prepravljati scenarije koje je kreirala umjetna inteligencija.

“Mi scenaristi smo srce i duša ove cijele industrije. Nitko ne radi dok mi ne krenemo, svatko to zna”, jasno je tada objasnila stav scenaristica Michelle Armor.

Što se tiče glumaca, iako umjetna inteligencija (trenutno) ne prijeti direktno da će ih zamijeniti, iskazali su veliku zabrinutost da se uz njezinu pomoć, između ostalog, rekreira njihov izgled i glas, često i nakon smrti.

U konačnici su tijekom prošlogodišnjeg štrajka i jedni i drugi odnijeli pobjedu te barem na trenutak zauzdali novopridošlu napast. No, čini se da je to bila tek jedna mala pirova pobjeda u ratu koji tek slijedi između ljudske kreacije i algoritama.

Što je Sora?

Početkom godine, poput nekog zloduha, odjeknulo je ime Sora. Riječ je o novoj alatki za generiranje video sadržaja iz teksta iza koje stoji pionir umjetne inteligencije Open AI. Na svoju prvu žrtvu nije trebala dugo čekati te je stopirala veliki projekt Tylera Perryja.

Ovaj glumac i producent, jednom riječju filmaš koji je najpoznatiji po franšizi Madea, imao je velike ambicije proširiti svoj filmski studio u Atlanti. Projekt vrijedan 800 milijuna dolara trebao je dodati 12 tonskih pozornica, vanjskih prostora, setova i još mnogo toga na posjedu veličine 330 hektara, a koji već spada među najveće produkcijske objekte u SAD-u.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Nakon što je vidio što Sora može, Perry je zaustavio čitav projekt.

     “Dobivao sam čitavo vrijeme informacije o tome što dolazi, ali nisam imao pojma o čemu se radi dok nedavno nisam vidio demonstraciju onoga što Sora može. To je bilo šokantno!” kazao je Perry.

     Mogućnosti Sore nazvao je nevjerojatnim, a kao producentu bilo mu je sasvim jasno da će ona smanjiti potrebu za izgradnjom velikih setova ili putovanje na lokacije. O tome je rekao: “Više ne bih morao putovati na određena mjesta. Da želim biti na snijegu u Coloradu, dovoljan je kratki tekst. Da želim napisati scenu na Mjesecu, to je tekst koji ova alatka generira kao od šale. Mogu sjediti u uredu i napraviti sve to pomoću kompjutera. To me šokiralo!”

     Svi zajedno protiv AI

     Samim tim, potpuno je svjestan da će time produkcija filmova biti puno, puno jeftinija. Kao uspješni starosjedilac Hollywooda odmah je upozorio da napredak umjetne inteligencije prijeti gotovo svim poslovima u filmskoj industriji – od najmanjih do najvećih.

     “Ovo je vrijeme da se ujedini jedan glas u pokretu kako bi se pomoglo spasiti, zaštititi pojedince u našoj industriji”, rekao je Perry, pozivajući radnike Hollywooda da se organiziraju pod jednim sindikatom.

     Umjetna inteligencija definitivno je napravila veliki skok u razvoju svojih mogućnosti. Njezin razvoj po mnogima je išao i ide brže i dalje nego što se predviđalo. No, i to vrijeme bilo je dovoljno da se razazna kompleksnost koju ona nosi sa sobom. Iako nije u Hollywoodu možda će poneko rješenje vezano za ovu tematiku, i to već ove godine, moći ponuditi naš redatelj i scenarist Anđelo Jurkas. On, naime, radi na filmu BETA, prvom filmu na svijetu u čijem je stvaranju sudjelovala umjetna inteligencija.

     Na primjenu umjetne inteligencije na filmu osvrnuli su se mnogi Hollywoodski velikani. Među njima je i legendarni redatelj i producent James Cameron (Terminator, Avatar i dr.), koji je neizbrisivo obilježio filmsku industriju spajanjem tehnološkog napretka s neusporedivom vještinom pripovijedanja.

     On je izjavio da “ne bi bio zainteresiran” za pisanje priča od strane umjetne inteligencije ili za prihvaćanje njenih scenarija u ovom trenutku. Svemu je dodao: “Pričekajmo 20 godina i ako umjetna inteligencija osvoji Oscara za najbolji scenarij onda mislim da je to taj trenutak kada ju trebamo shvatiti ozbiljno.”

     Kad se cijela ova priča rasplete vidjet će se hoće li ili neće biti u stilu rečenice iz Čarobnjaka iz Oza (Wizard of Oz,1939): “Toto, imam osjećaj da više nismo u Kanzasu Hollywoodu.”

     O autoru

     O autoru