Henry Cavill: Matthew Vaughn stalno drži prst na pulsu publike

“Ovo što je Matthew napravio je zapravo reakcija na trenutačnu situaciju. Prolazimo kroz neka posebno teška, a on je donio zabavu koju je lako gledati i pratiti. I to je novo! To nije nešto što ste prije imali prilike vidjeti”, rekao je Henry Cavill o redatelju Matthewu Vaughnu.

Britanskog glumca Henryja Cavilla imali smo prilike gledati u brojnim, posve različitim ulogama. Pohvale publike i kritike dobiva bez obzira na to glumi li superjunaka ili špijuna. Uloga Supermana u filmu Čovjek od čelika (Man of Steel, 2013.), redatelja Zacka Snydera, otvorila mu je vrata svjetske slave. Ulogu je nekoliko puta reprizirao, a zahvaljujući njoj, odnosno svojoj uvjerljivosti u portretiranju snažnog, hrabrog i altruističnog superheroja, otvoren mu je put za niz drugih projekata među kojima su i Nemoguća misija: Raspad sistema (Mission: Impossible – Fallout, 2018.), gdje smo ga gledali kao agenta CIA-e, ali i TV serija Enola Holmes (2020.) u kojoj je glumio Sherlocka Holmesa.

U najnovijem filmu – Argylle: Misteriozni špijun (Argylle)– gledamo ga u sličnoj ulozi, odnosno kao špijuna. Kako je došlo do njegove ponovne suradnje s redateljem Matthewom Vaughnom, ali i što mu je tijekom snimanja predstavljalo najveći izazov te kako je bilo raditi s Bryce Dallas Howard i Johnom Cenom, saznajte u nastavku…

Kako ste se našli u ovom projektu?

Henry Cavill: Vrlo jednostavno – nazvao me je Matthew Vaughn, rekao da ima ideju i sve mi objasnio. Znamo se već neko vrijeme i zadobio je moje povjerenje. Rekao mi je: “Znam da ideja zvuči ludo, ali vjeruj mi!”. I ja sam mu povjerovao… Zatim je poslao scenarij, svidio mi se i onda je glavni zadatak bio projekt uklopiti u već postojeći raspored.

Ovo vam nije prva suradnja s Matthewom Vaughnom…

Henry Cavill: Da, glumio sam u njegovom filmu Zvjezdana prašina (Stardust, 2007.) i otada gledam njegove filmove čim se pojave. Ono što mi se sviđa kod njega je što sve tjera da se trude do krajnjih granica i uvijek pokušava donijeti nešto novo. U svakom trenutku svjestan je trenutačne situacije, osluškuje što publika želi i lako se prilagođava tome dajući sve od sebe da joj pruži dobru zabavu. Mogu reći da Matthew Vaughn stalno drži prst na pulsu publike i radi u skladu s njim.

U Argylleu pak, Vaughn u potpunosti izvrće žanr špijunskih filmova…

Henry Cavill: Da. Znane nam špijunske franšize, uključujući i Vaughnovog Kingsmana, imaju likove nalik na ovaj kojeg tumačim u Argylleu: Misterioznom špijunu jer je riječ o idealiziranoj verziji špijuna. No, u  ovom filmu, Vaughn je uzeo sve dobro nam poznate sastojke, zakuhao ih do maksimuma i onda dodao malo svog “začina” što je priču učinilo još uzbudljivijom.  

Vi, dakle, tumačite superšpijuna Argyllea kojeg je stvorila spisateljica Elly Conway koju pak glumi Bryce Dallas Howard.

Henry Cavill: Da, Argylle je izmišljeni lik unutar izmišljenog svijeta. Bilo ga je zabavno igrati jer je cijelo vrijeme u Ellynoj mašti, što omogućuje odvajanje od stvarnog svijeta u kojem se nalaze likovi koje tumače Bryce i Sam (Rockwell). Sve što ima veze s njim je naglašeno, kao i cijela priča.

Kako vam je bilo raditi sa Samom Rockwellom koji u filmu također glumi špijuna, no onoga u stvarnom svijetu?

Henry Cavill: Surađivao sam s njim koliko god sam mogao. Iako su naši zadaci bili individualni, morali smo biti usklađeni kako bismo Matthewu dali priliku da u trenutku prijeđe s jednog na drugog, a to je mogao ako zauzmemo identičnu poziciju. Naravno, ponekad ne bismo uspjeli, no svakako smo željeli dati sve od sebe da te pozicije budu što je više moguće iste pa onda i lakša realizacija te Matthewove ideje. Budući da su naši karakteri različiti, bilo je to jako teško postići. Zato smo puno zajedno radili onaj kaskaderski dio uloge, a to je ujedno i onaj fizički najzahtjevniji. Dosta smo promatrali jedan dugoga kako bismo koji pokret kopirali… Uglavnom, bilo je izazovno, no nadam se da smo uspjeli.

Henry Cavill tumači likk fiktivnog špijuna (Foto: Universal Pictures)

A kako je bilo snimati akcijske scene u kojima ste obojica?

Henry Cavill: Sam i ja zapravo igramo isti lik, ali različito zamišljene. Moram reći da je bilo jako teško jer sam morao pokušati biti na istom mjestu kao i Sam, i on tamo gdje sam ja, no isto tako moram reći da nam je taj zadatak uvelike olakšao tim odličnih kaskadera. Snimili smo odlične, iznimno dinamične akcijske scene koje često imaju i dozu humora. Matthew i kaskaderski tim ovim su filmom stvarno pomaknuli granice žanra te stvorili nešto što mislim da publika do sada nije imala priliku vidjeti.

Je li za ulogu bilo potrebno steći neke nove vještine?

Henry Cavill: S obzirom na zahtjevnost kaskaderske koreografije, rekao bih da je fizički aspekt najviše došao do izražaja i tražio najviše angažmana. Sam sam dodatno uveo trčanje kako bih održavao dobru fizičku kondiciju koja uvelike olakšava vrlo duge dane na setu. Inače, uglavnom sam pratio upute kaskaderskog tima koji osmislili vježbe u skladu s našim zadacima na setu, a bilo je tu malo i plesa.

U filmu surađujete s Johnom Cenom, koji utjelovljuje lik Wyatta…

Henry Cavill: Da, John glumi Wyatta i, očekivano, on predstavlja snagu  tima. On je tip kojem se obratite kada trebate nekoga zaustaviti ili nešto uništiti. Međutim, Wyatt i Argylle ne slažu se uvijek, ali, s obzirom na okolnosti, zapravo se prilično dobro slažu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Mora da je uzbudljivo biti dio zvjezdane postave kakva je Argylleova?

     Henry Cavill: Oduševio sam se svaki put kad sam saznao tko nam se pridružio u glumačkoj ekipi. Nažalost, nisam imao priliku raditi sa svima,  ali sve su to odlični glumci! Matthew je iz pozadine sve glumce odlično koordinirao i mislim da će publika uživati.

     Što mislite, koliko je u filmu Vaughnovih zasluga?

     Henry Cavill: Matthew ima poseban stil i jedinstven pristup. Tome treba dodati i da je iskren, pouzdan i direktan pa je, iz perspektive glumca, s njim pravi užitak raditi. Osim toga, iza njega je niz uspješnih projekata i on jednostavno zna kako iz glumca izvući ono najbolje i to će ti otvoreno reći.  Znate, ponekad je vrlo teško raditi s hirovitim osobama pa je često lakše samo čuti: “Učini to ovako!”. I mislim da je Matthew odličan u tom smislu.  Istovremeno, dolazimo na set, a da ne znamo točno što ćemo raditi taj dan jer su velike šanse da će se stvari promijeniti. Osobno, to mi odgovara, uživam u tom procesu koji s tim pristupom uvijek donosi nešto nov. Dakle, Matthew se ne drži slijepo nečega što je smislio prije šest mjeseci, on neprestano stvara, mijenja i prilagođava zadatke ovisno o razvoju filma. Matthew Vaughn fantastičan je producent i fantastičan redatelj s velikom reputacijom, zato kad on zove, ljudi se obično javljaju na telefon.

     Kako biste onda objasnili što je postigao s filmom Argylle?

     Henry Cavill: Ovo što je Matthew napravio je zapravo reakcija na trenutačnu situaciju. Prolazimo kroz neka posebno teška, a on je donio zabavu koju je lako gledati i pratiti. I to je novo! To nije nešto što ste prije imali prilike vidjeti. Dakle, bit ćete iznenađeni. Mislim da je potreban uistinu poseban um da se napravi nešto poput Argyllea!

     Što, dakle, publika može očekivati od Argyllea?

     Henry Cavill: Definitivno užitak! Argylle je film koji sebe ne shvaća previše ozbiljno i koji je jako zabavan. Osim toga  postoji i temeljna poruka da vjerujete u sebe čak i kada mislite da nešto ne možete, jer ćete se iznenaditi onim što zapravo možete postići.

     O autoru

     O autoru