Helen Mirren na udaru kritika zbog uloge izraelske premijerke

Britanska oskarovka Helen Mirren na Berlinalu je predstavila film Golda, u kojoj portretira bivšu izraelsku premijeru Goldu Meir, te se morala braniti protiv optužbi da kao ne-Židovka ne bi smjela glumiti Židovku.

Britanska oskarovka Helen Mirren donijela je dašak glamoura na berlinski crveni tepih. Uz njega je, pak, došao i jaki vjetar kontroverze. Naime, Mirren je na Berlinaleu predstavila film Golda, u kojem portretira čuvenu bivšu izraelsku premijerku Goldu Meir.

Intrigantni film redatelja Guya Nattiva privukao je pažnju ne toliko kritikama, koje nisu pretjerano bajne, koliko polemikom – je li Helen Mirren smjela glumiti Židovku? Pitanje je to koje se povuklo još kada je objavljeno da će glumica igrati Goldu, ali u Berlinu je još više podcrtano.

Helen Mirren kao član obitelji

“Kao židovski izraelski redatelj, kada sam upoznao Helen, osjećao sam se kao da susrećem člana obitelji, tetu… Židovku, jer za mene je ona imala židovske osobine glumiti Goldu”, odgovorio je na spomenuto pitanje redatelj Nattiv na press konferenciji u Berlinu.

Iako se očekivalo da ona da komentar, Helen Mirren je pametno prepustila drugima da odgovaraju umjesto nje.

Foto: Alexander Janetzko, Ali Ghandtschi / Berlinale

“Recimo da je ovo bio film o Isusu Kristu. Tko će ga glumiti? Židov ili ne-Židov?“, podcrtao je besmislenost kontroverze glumac Lior Ashkenazi, koji također glumi u filmu Golda. Iako je na press konferenciji redatelj istaknuo da je obitelj Golde Meir apsolutno podržala odabir Helen Mirren za ulogu, britanska glumica je radije govorila o svojem liku, a ne kontroverzi usred koje se našla.

Golda kao Elizabeta I.

Golda Meir je bila izraelska premijerka, koju su često zvali “Željeznom damom Izraela“. Film se ponajviše bavi najtežim danima njezine vladavine – Jomkipurskim ratom u kojemu su Egipat i Sirija na židovski blagdan Jom kipur u listopadu 1973. godine napali područja koja je dotad držao Izrael.

“Na neki čudan način, uloga je slična onoj kada sam glumila Elizabetu I. u smislu njezine potpune predanosti svojoj zemlji i naciji. Svoj je život apsolutno posvetila tome, a da uopće nije bila neka ludi diktator“, kazala je Helen Mirren.

O autoru

O autoru