Francuski redatelj, hollywoodske zvijezde i propast filma u 4 dana

“Kad smo počeli čitati scenarij u istoj prostoriji, shvatili smo da uopće nemamo istu viziju onoga što je film trebao biti”, kazao je Thomas Bidegain, opisujući kako je propao njegov projekt s Jakeom Gyllenhaalom i Vanessom Kirby.

Snimiti film nikada nije lako. Bez obzira imali budžet od 100 tisuća ili 100 milijuna eura. Zato gotovo da nema redatelja kojemu se film raspao čak i prije početka snimanja. No, rijetki su oni koji će javno opisati dijagnozu svojega neuspjeha.

A upravo je to napravio francuski redatelj i scenarist Thomas Bidegain, kada je ovih dana javno obznanio razloge zašto nikada nije uspio snimiti film s holivudskim zvijezdama Jakeom Gyllenhaalom i Vanessom Kirby. Film se trebao zvati Suddenly, Gyllenhaal i Kirby već su pristali igrati glavne uloge, a trojac se zajedno uputio na Island radi čitaćih proba. Ipak, unatoč najboljim namjerama, tamo se sve raspalo u samo četiri dana.

Bidegain je jedan od najuspješnijih francuskih scenarista. Posebno se ističe kao scenarist filmova Prorok Jacquesa Audiarda, The Sister Brothers (u kojem također glumi Gyllenhaal) te Stillwater Toma McCarthyja. Kao redatelj debitirao je s filmom Kauboji 2015. godine, a Suddenly je trebao biti njegov prvi redateljski film na engleskom jeziku.

Kako nastaje i propada film

U razgovoru za francuski magazin Technikart, koji je podignuo dosta prašine, Bidegain je opisao što se dogodilo. Prema tekstu, Gyllenhaal i Kirby napustili su film u posljednjem dijelu pretprodukcije na Islandu, što je rezultiralo gubitkom od 26 milijuna dolara. U nizu neobičnih detalja, posebno se ističe priča o Gyllenhaala koji se bacio u hladni ocean, zahtijevao je višestruke prepravke scenarija i vježbao scene s podrugljivim naglaskom u tonu poznatog animiranog lika Pepe Le Tvor.

Ipak, u razgovoru za Variety, Bidegain je malo povukao ručnu kočnicu i detaljnije opisao što se dogodilo.

“Ljudi ne razumiju kako se film stvara. Nismo snimali, niti smo bili u pripremnoj fazi. Planirani datum snimanja bio je osam tjedana udaljen,” započeo je Bidegain svoju priču. “Ovaj projekt se formirao tijekom pandemije, tako da smo samo razgovarali putem Zooma. Razgovarali smo svaki tjedan, ali se nismo sastali da razgovaramo o filmu.”

Bez iste vizije

Kako bi stavio dobre temelje za nastanak filma, Bidegain je pozvao Kirby i Gyllenhaala na Island. Tamo je i namjeravao snimati film, a i izoliranost u udaljenoj državi činila se dobra ideja. Tijekom razvoja projekta, Gyllenhaal je postao i jedan od producenata, a uskoro je počeo i tražiti određene dorade scenarija.

“Ali kad smo počeli čitati scenarij u istoj prostoriji, shvatili smo da uopće nemamo istu viziju onoga što je film trebao biti. Oni su željeli sve više promjena. Normalno je da dolazi do promjena u scenariju prije snimanja, ali ovo je bilo drugačije. Svako od nas imao je svoju predodžbu o poruci filma. Pokušao sam smiriti situaciju jednom, dvaput – a onda sam jednostavno shvatio da to neće uspjeti, pa je trebalo stati“, kazao je Bidegain.

Nakon četiri dana s glumcima, Bidegain se odlučio vratiti u Pariz. Pritom je, vrlo simbolično, dok se vozio prema zračnoj luci, vidio Kirby i Gyllenhaala kako prolaze pokraj njega u autu koji ide u suprotnom smjeru.

Film je ipak snimljen

Nakon nekog vremena, kada je film već bio prekrižen, Bidegain kaže da ga je Kirby kontaktirala da sazna može li kupiti od njega scenarij.

“Bila je zainteresirana za scenarij. Ima vlastitu produkcijsku tvrtku”, kaže on. “Rekao sam ‘ne’.”

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Suddenly je ipak snimljen, ali s francuskim glumačkim ansamblom uključujući Gillesa Lellouchea i Melanie Thierry – s proračunom koji je otprilike polovica izvornog. Francuski producent Attal i financijer/distributer Studiocanal ostali su uz redatelja. Film pod naslovom Soudain seuls objavljen je 6. prosinca u Francuskoj, gdje je imao osrednji odjek s oko 250.000 ulaznica.

     O autoru

     O autoru