Filmski Guinness: 5 filmova s neobičnim rekordima

I filmaši vole onaj sportski moto “Brže, više, jače”. Važno je da se njihov film izdvaja od ostalih, a ponekad im to uspije zbog posve neobičnih stvari.

Brže, više, jače olimpijska je krilatica kojom se ne vode samo sportaši. Naime, i filmaši vole rekorde i to ne samo one na kinoblagajnama. Upravo zato niz filmova moguće je pronaći i u – Guinnessovoj knjizi rekorda. Knjiga je to koje iz godine u godinu ispisuje dostignuća koje podjednako zapanjuju snagom, izdržljivošću, vještinama preciznošću…, ali i kreativnošću. Ovo potonje najviše do izražaja dolazi u odabiru “ulaznice” u Guinnessovu knjigu rekorda. Evo nekoliko filmova koji su se u njoj našli iz, najčešće, bizarnih razloga…

5. Ambiancé (2020.)

‘Ambiancé’ se može pohvaliti najdužim trailerom, ali i time da cijeli film nikad nije objavljen

Volimo teasere i trailere. Prvi je zapravo inicijalna videonajava filma u trajanju od najviše minute koja nas zainteresira za pojedini film otkrivajući tek naslov ili kratak dijalog iz kojeg se ne može zaključiti o čemu se zapravo radi u filmu. Drugi pak taj naš interes produbljuje objavljujući više detalja o filmu – ključne scene, dijaloge, likove, zaplet… I sve to u samo jednu do tri minute trajanja.

A što kad trailer traje više od kratkog filma? Zapravo više i od dugometražnog filma?! E, onda je to razlog za upisivanje u slavnu knjigu. Upravo taj kriterij uvrstio je film Ambiancé, švedskog redatelja Andersa Weberga, u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, redatelj je 2014. godine objavio prvi trailer za film u trajanju od 72 minute, a 2018. drugi, u trajanju od 7 sati i 20 minuta! Naravno, nameće se onda pitanje koliko traje sam film? Odgovor je 720 sati, odnosno punih 30 dana! No, prije negoli počnete razmišljati o godišnjem odmoru koji ćete provesti uz (jedan) film, trebate znati da film nikad nije objavljen iako je njegova premijera bila najavljena za 31. prosinca 2020.

Iz trailera se može zaključiti da film istražuje percepciju vremena, prostora i ljudskog iskustva te da poziva na promišljanje o ljudskoj percepciji, umjetničkom izražavanju i samoj prirodi filma kao medija.

U siječnju 2021. Weberg je na tadašnjem Tweeteru objavio: “C’est fini”, odnosno “Gotovo je”, a film je izlistan u njegovoj filmografiji, s trajanjem od 720 sati, iako nikad nije prikazan. Anders Weberg bio je najavio i objavljivanje trećeg trailera u trajanju od 72 sata, no on, baš kao i film, nikad nije objavljen.

4. Spider-Man: Put bez povratka (2021.)

Mnoge je fanove oduševilo što su se u filmu pojavili Spider-Mani iz različitih filmskih univerzuma
(Foto: Sony Pictures Releasing)

Kad trailer ne traje više od jednog dana, zapravo kad se ograniči na ono uobičajeno vrijeme od oko tri minute, onda film gledatelju može ponuditi puno iznenađenja. Upravo je to učinio Spider-Man: Put bez povratka (Spider-Man: No Way Home, 2021.), redatelja Jona Wattsa. Film prikazuje napete događaje koji su uslijedili nakon otkrivanja identiteta Spider-Mana koji, kako bi zaštito svoju obitelj i prijatelje, traži pomoć Doctora Strangea. Njihov plan, naravno krene po zlu, no ono što je oduševilo gledatelje jest činjenica da je gledateljima ponudio doživljaj multiverzalne avanture. To je postignuto pojavljivanjem Spider-Mana iz različitih filmskih univerzuma. Naime, osim Spider-Mana kojega tumači Tom Holland, u filmu se pojavljuju i Tobey Maguire te Andrew Garfield.

Maguire je čovjeka-pauka glumio u trilogiji redatelja Sama Raimija (2002.-2007.), a Garfield u dva filma Marca Webba (2012. i 2014.).

Pojavljivanje trojice Spider-Mana u istom filmu oduševilo je obožavatelje filmova o superjunacima, pobudilo nostalgiju, ali i želju da ovaj film iznova u njima budu osjećaj zadovoljstva.

U zadovoljavanju te želje definitivno najdalje je otišao Ramiro Alanis iz Floride koji je, u razdoblju od 16. prosinca 2021. do 15. ožujka 2022. taj film pogledao čak 291 puta te je postavio rekord za najviše pogledanih kinoprojekcija istog filma.

3. Tajni život ljubimaca 2 (2019.)

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Osim ljudi, filmove vole gledati i njihovi najbolji četveronožni prijatelji. Ne vjerujete? Onda zasigurno ne znate da je u Guinnessovoj knjizi rekorda upisan i onaj o najviše pasa na kinoprojekciji filma.  

     Tajni život ljubimaca 2 (The Secret Life of Pets 2, 2019.) nastavak je filma iz 2016. u kojem smo upoznali Maxa, Gidget, Snowballa i Dukea, a u nastavku im se pridružuju i Rooster te Daisy. Oba filma otkrivaju emocionalne živote naših ljubimaca, snažnu vezu između njih i obitelji u kojoj žive te nude odgovor na pitanje koje si je svaki vlasnik psa barem jednom u životu postavio: što naši kućni ljubimci uistinu rade kad nismo kod kuće?

     Ne znamo idu li tada možda u kino, no ono što sa sigurnošću znamo jest da je brazilska podružnica Universal Picturesa 2019. organizirala “pseću” premijeru filma Tajni život ljubimaca 2 na kojoj je bilo 120 pasa!

     Nastavak je, kao i originalni film, režirao Chris Renaud, a psima su glasove posudili brojni poznati glumci među kojima i Harrison Ford, Kevin Hart, Patton Oswalt, Jenny Slate, Tiffany Haddish te Eric Stonestreet.

     Kako smo i navikli od Universalovog filmskog studija za računalnu animaciju, Illuminationa, i ovaj film obiluje humorom i odličnom animacijom te istražuje teme prijateljstva, hrabrosti i samopouzdanja, što ga čini zanimljivim svim generacijama.

     2. Pirati (1986.)

     Replika španjolske galije stajala je gotovo 9,5 milijuna eura (Foto: Cannon Film Distributing)

     O rekordima ne možemo pričati, a da ne uključimo i – novac. Budući da izuzetno bogati ljudi čine mali postotak svjetskog stanovništva, prosječna filmska publika na velikim platnima želi vidjeti luksuz. On se često dočarava vješto izrađenim rekvizitima. Ipak, s tim ciljem nije izrađen najskuplji filmski rekvizit. Tu titulu još uvijek ima replika galije iz filma Pirati (Pirates, 1986.) francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog.

     U filmu glavne uloge tumače Walter Matthau, Cris Campion i Charlotte Lewis, a, kako sugerira sam naslov, u njemu se glavni junaci upuštaju u potragu za skrivenim blagom. Žanrovski, film je definiran kao avanturistička komedija, a u Guinnessovoj knjizi rekorda našao se zahvaljujući replici španjolske galije koja je koštala 10.271.100 dolara odnosno gotovo 9,5 milijuna eura.

     1. James Bond: Spectre (2015.)

     U filmu ‘Spectre’, James Bond nosi odjeću vrijednu 45.600 eura (Foto: Sony Pictures Releasing)

     Iako se najviše priča o režiji, scenariju i interpretaciji, ono što je itekako važno za percepciju filma je kostimografija. Izbor odjeće koju nose glavni likovi ponekad igra važnu ulogu u filmu pa je to naglašeno i u samom naslovu – primjerice u filmovima Dinastija Gucci (House od Gucci , 2021.) ili Vrag nosi Pradu (The Devil Wears Prada, 2006.) – a ponekad će tek iskusno “modno oko” prepoznati kreacije vrhunskih dizajnera koje nosi glavni likovi (kao u filmu  Bezvremenska Adaline/Age of Adaline, 2015.).

     Kako bilo, nije neuobičajeno veliku pažnju, pa i značajan dio budžeta, posvetiti tom segmentu. Priznajte, i vi biste pomislili da će producenti lakše “odrješiti kesu” za kakvu ekstravagantnu žensku haljinu, no razuvjerit će vas Guinnessova knjiga rekorda u kojoj lijepo stoji da je najskuplju odjeću među filmskim likovima nosio najpoznatiji tajni agent – James Bond.

     Bilo je to u filmu Spectre, redatelja Sama Mendesa, u kojem se Daniel Craig četvrti put pojavio u ulozi agenta 007, a u kojem je nosi odjeću vrijednu 39.060 funti, odnosno 45.600 eura. Najskuplje stavke bila su trodijelna odjela Toma Forda, šivana po mjeri, čija se vrijednost procjenjuje na iznos između 2.650 i 3.399 funti, odnosno između 3.000 i 4.000 eura.

     O autoru

     O autoru