Neka se mreža trese: Filmovi za nogometno ludilo

Kako i za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, a i nakon njega, filmovi o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu daju nam ljudsku priču s kojom se možemo povezati i imamo nekoga za koga možemo navijati i kad utakmice ne traju.

Sport je nešto što ljude nikada neće razdvojiti, već samo učiniti da budemo složniji i na taj trenutak zaboraviti na vlastite probleme i prepustiti se osjećaju jedinstva i pripadnosti koju donosi sa sobom. A najmasovniji sport na svijetu je bez daljnjega, nogomet.

Kao posvetu tom sportu, donosimo vam popis nogometnih filmova gdje je naglasak isključivo na sportašima i ličnostima direktno uključenim u taj sport. Iz tog razloga, ovdje nema filmova o navijačima jer za to bi doista trebala dodatna sekcija posvećena samo onima zbog kojih je nogomet to što je danas. Neka igre počnu!

When Saturday Comes

Subotnje ludilo (1996)

Originalni naslov: When Saturday Comes
Režija: Maria Giese
Glumci: Sean Bean, Emily Lloyd, Pete Postlethwaite, Craig Kelly
Sinopsis: Jimmyju je nogomet oduvijek bio ljubav, a posjedovao je i talent kojeg je pratio loš temperament. Nakon deset godina dosadnog posla u pivovari, prišao mu je nogometni menadžer koji će mu promijeniti život.
Zanimljivost: Svatko poznaje barem jednu osobu koja je talentirana za sport, ali je nezainteresirana za disciplinu kako bi se postigao uspjeh tokom usavršavanja i korištenja tog talenta. Ovo je film o takvoj osobi, i ako filmu možda nedostaje nečega u dijelu priče a za Sean Beana nitko neće povjerovati da je dvadesetogodišnjak, scene nogometa su odlično izvedene.

Ja sam Zlatan (2021)

Originalni naslov: Jag är Zlatan
Režija: Jens Sjögren
Glumci: Granit Rushiti, Dominic Andersson Bajraktati, Čedomir Glisović,  Merima Dizdarević
Sinopsis: Sin balkanskih imigranata Zlatan Ibrahimović, rođen u Švedskoj, nakon burnog djetinjstva postaje višedesetljetni švedski nogometni prvak.
Zanimljivost: Film koji prikazuje kako moderni nogomet nije samo igra za privilegirane, već  da se borbom i talentom stiže do uspjeha. Feel-good film o jednom od najpoznatijem nogometašu generacije.

Ja sam Zlatan
Prokleti United

Prokleti United (2009)

Originalni naslov: The Damned United
Režija: Tom Hooper
Glumci: Michael Sheen, Colm Meaney, Timothy Spall, Stephen Graham
Sinopsis: Priča o 44-dnevnoj vladavini kontroverznog Briana Clougha na mjestu trenera engleskog nogometnog kluba Leeds United.
Zanimljivost: Tokom 1970-ih, nekadašnji nogometaš i menadžer Brian Clough je preuzeo mjesto trenera Leeds United, što je vodilo do njihovog rasula, kako na terenu, tako i u svlačionici što je završavalo i tučama. Odlična gluma i prikaz oštrog rivalstva unutar tima i van njega.

Bijeg u slobodu (1981)

Originalni naslov: Escape to Victory!
Režija: John Huston
Glumci: Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Max Von Sydow
Sinopsis: Dok se saveznički zarobljenici pripremaju za nogometnu utakmicu protiv njemačke reprezentacije koja će se igrati u Parizu, a kojeg su okupirali nacisti, francuski Pokret otpora i britanski časnici kuju planove za bijeg tima.
Zanimljivost: Ovaj nogometni film ima sve što treba – hollywoodske i nogometne legende, jedinstvenu radnju sa utakmicom na život ili smrt u doba 2. Svjetskog rata i naravno – nogomet. Ovo je jedan od filmova koji će zadovoljiti i filmske i nogometne obožavatelje.

Bijeg u slobodu
Zatvorski krug

Zatvorski krug (2001)

Originalni naslov: Mean Machine
Režija: Barry Skolnick
Glumci: Vinnie Jones, David Kelly, Jason Statham, Danny Dyer
Sinopsis: Nogometna zvijezda osuđena zbog napada predvodi grupu zatvorenika u utakmici protiv zatvorskih čuvara.
Zanimljivost: U ovom remakeu filma Zatvorski krug (The Longest Yard) iz 1974. sa Burt Reynoldsom, glavnu uogu tumači Vinnie Jones koji je i sam bio uspješni nogometaš 15 godina, te se nakon toga bacio u glumačke vode. Nogometna komedija koje će vas uvući u filmsku utakmicu poput one na Svjetskom prvenstvu.

Gol! (2005)

Originalni naslov: Goal!
Režija: Danny Cannon, Michael Winterbottom
Glumci: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel, Tony Plana
Sinopsis: Izuzetno talentiranog Santiaga Muñeza uočio je skaut Newcastle Uniteda i pružio mu priliku za profesionalni nogomet.
Zanimljivost: Ovaj uspješan nogometni film ima još i dva nastavka koji također prate put talentiranog Santiaga od manjih klubova do Svjetskog prvenstva. Jedan od filmova nogometne tematike koji vjerojatno svim fanovima tog sporta padne na pamet među prvima. Kao što sam naslov filma i nastavaka kažu, golova uvijek ima.

Gol!
Baš kao Beckham

Baš kao Beckham (2002)

Originalni naslov: Bend It Like Beckham
Režija: Gurinder Chadha
Glumci: Parminder Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys Meyers, Anupam Kher
Sinopsis: Dvije ambiciozne djevojke, usprkos željama svojih roditelja, srcem su okrenute karijerama profesionalnog nogometa.
Zanimljivost: Za razliku od ostalih filmova na popisu, ovdje su glavni igrači djevojke. Osim što su djevojke koje obožavaju gledati i igrati nogomet, jedna od njih je Indijka čija veoma tradicionalna obitelj se odriče kćeri zbog tog ‘sporta za dečke’. Budi što jesi i radi što voliš, to je poruka ove feel-good sportske komedije i svi se moramo povoditi za time kako bi bili sretni.

Montevideo, Bog te video! (2010)

Originalni naslov: Montevideo, Bog te video!
Režija: Dragan Bjelogrlić
Glumci: Miloš Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Danina Jeftić
Sinopsis: Priča o srpskoj nogometnoj reprezentaciji koja odlučuje slijediti san koji ih vodi na putovanje na Prvo svjetsko nogometno prvenstvo u Montevideo, u Urugvaj 1930. San koji im omogućuje da postanu prave zvijezde i živuće legende.
Zanimljivost: Jedan od rijetkih ne lokalnih, već svjetskih filmova koji prikazuje nogomet od prije skoro 100 godina. Još jedan feel-good nogometni film koji vam neće podići samo nogometno, već i potpuno raspoloženje. Snimljen je i nastavak naziva Montevideo, vidimo se!.

Montevideo Bog te video
Pele legenda je rođena

Pele: Legenda je rođena (2016)

Originalni naslov: Pelé: Birth of a Legend
Režija: Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist
Glumci: Kevin de Paula, Leonardo Lima Carvalho, Vincent D’Onofrio, Rodrigo Santoro
Sinopsis: Peleov meteorski uspon iz slamova Sao Paula do vođenja Brazila do prve pobjede na Svjetskom prvenstvu u dobi od 17 godina prikazan je u ovoj biografskoj drami.
Zanimljivost: Prema samom nazivu filma znate da ćete svjedočiti izuzetnoj priči o jednom od najboljih nogometaša svih vremena. Inspirativna priča koja dokazuje svima koliko se upornost i posvećenost isplate. Nogometna lektira.

Kung-Fu nogomet (2001)

Originalni naslov: Siu Lam juk kau
Režija: Stephen Chow
Glumci: Stephen Chow, Wei Zhao, Man-Tat Ng, Yin Tse
Sinopsis: Mladi sljedbenik Shaolina ponovno se ujedinjuje sa svojom obeshrabrenom braćom kako bi osnovali nogometni tim koristeći svoje borilačke vještine u svoju korist.
Zanimljivost: Jedan sasvim drukčiji film od svih ostalih na listi. Ova akcijska sportska komedija je mješavina Looney Tunesa i nogometne utakmice što može rezultirati samo jednime – urnebesnom i kaotičnom zabavom. Lopta leti pod oblake? Naravno. Šut loptom pokosi sve igrače na terenu i ruši zidove? Sve je ovdje.

Kung Fu nogomet

O autoru

O autoru