Leti kao leptir, bodi kao pčela: Filmovi u boksačkom ringu

Dok u kina dolazi povijesna sportska drama Ring opstanka, prisjetite se drugih sjajnih filmova o boksačima. Plemenita vještina na velikom platnu donosi uzbudljivu dramu u ringu i izvan njega te takvi filmovi uvijek privlače publiku koja i nije sklona samom sportu već dobroj priči.

Sportski filmovi su uvijek imali svoju posebnu draž jer i sam početak natjecanja na velikom platnu je sa sobom nosio određenu dozu poznatog uzbuđenja i napetosti, budući da smo većina nas prisustvovali takvim natjecanjima ili sami sudjelovali u istima.

Stoga smo za vas izabrali jedne od najupečatljivijih filmova o boksu kako bi iz udobnosti vlastitog doma mogli dobivati i gubiti poene u ringu zajedno sa glumcima.

Lijevi kroše - 2015 - Southpaw
Lijevi kroše (2015)

Originalni naslov: Southpaw

Režija: Antoine Fuqua

Tko je u kutu ringa: Jake Gyllenhaal

Sinopsis: Nakon kobnog incidenta koji ga je poslao na vlastiti put uništenja, boksački prvak bori se da dobije skrbništvo nad svojom kćeri i oživi svoju profesionalnu karijeru.

Izvrsna gluma Jakea Gyllenhaala koja je zaslužila najmanje barem nominaciju za Oscara, ali je nekako svima prošao ispod radara.

Razjareni bik (1980)

Originalni naslov: Raging Bull

Režija: Martin Scorsese

Tko je u kutu ringa: Robert De Niro

Sinopsis: Biografski film o životu boksača Jakea LaMotte, čija su ga nasilnost i temperament doveli do vrha u svijetu boksa ali uništili njegov život izvan njega.

Jake LaMotta je nakon odgledanog filma upitao bivšu ženu Vicki LaMotta da li je doista bio tako grozna osoba, na što je odgovorila: ‘Bio si još i gori.’

Film je nominiran za 8 Oscara, dok je De Niro zasluženo osvojio onoga za najbolju glavnu ulogu.

Razjareni bik - 1980 - Raging Bull
Cinderella Man 2005
Cinderella Man (2005)

Originalni naslov: Cinderella Man

Režija: Ron Howard

Tko je u kutu ringa: Russell Crowe

Sinopsis: Ovo je biografska priča o povratniku Jamesu J. Braddocku, propalom boksaču koji se da pomogne svojoj obitelji vratio borbama u ringu vođen ljubavlju, čašću i nevjerojatnom dozom odvažnosti.

Odlučuje učiniti nezamislivo: boriti se protiv svjetskog prvaka Maxa Baera, poznatog po tome što je ubio dvojicu muškaraca u ringu.

Ali (2001)

Originalni naslov: Ali

Režija: Michael Mann

Tko je u kutu ringa: Will Smith

Sinopsis: Biografija sportske legende Muhammada Alija s fokusom na njegove pobjede i kontroverze koje su ga pratile između 1964. i 1974. godine.

Iako je Will Smith prvotno odbio glavnu ulogu, sam Muhammad Ali ga je nagovorio da preuzme ulogu u filmu jer ‘on je jedini dovoljno zgodan poput njega da ga glumi’.

Smith je na kraju nominiran za Oscara  u kategoriji najboljeg glumca za ulogu Alija.

Ali 2001 Will SMith
Rocky 1976 - Sylvester Stallone
Rocky (1976)

Originalni naslov: Rocky

Režija: John G. Avildsen

Tko je u kutu ringa: Sylvester Stallone

Sinopsis: Rocky, boksač koji u životu jedva spaja kraj s krajem dobiva iznimno rijetku priliku boriti se protiv svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Iako to za prvaka izgleda kao laka pobjeda, Rockyju je ovo jedina šansa za uspjeh i neće ju tek tako propustiti.

Film je nominiran za 10 i osvojio je 3 Oscara, a od Stallonea je stvorio filmsku zvijezdu i jedan od nezaobilaznih filmova o sportskom duhu i upornosti. Kakav bi ovo popis bio bez Rockyja?

Djevojka od milijun dolara (2004)

Originalni naslov: Million Dollar Baby

Režija: Clint Eastwood

Tko je u kutu ringa: Hilary Swank

Sinopsis: Maggie, odlučna žena radi sa Frankiejem, iskusnim boksačkim trenerom kako bi postala profesionalka. Ona ne samo da dokazuje da je boksač o kakvom je oduvijek sanjao pod svojim okriljem, već i prijatelj koji ispunjava veliku prazninu koju ima u životu.

Film je nominiran za 7,  a osvojio je 4 Oscara – za najbolji film, najboljeg redatelja (Clint Eastwood), najbolju glavnu glumicu (Hilary Swank), najboljeg sporednog glumca (Morgan Freeman).

Djevojka od milijun dolara - Million Dollar Baby
Boksač - 2010 - The fighter
Boksač (2015)

Originalni naslov: The Fighter

Režija: David O. Russell

Tko je u kutu ringa: Mark Wahlberg

Sinopsis: Biografski film temeljen na priči o Mickyju Wardu, novopečenom boksaču koji se nastoji maknuti iz sjene svog poznatijeg, ali problematičnog starijeg brata boksača i dobiti vlastitu priliku za uspjeh.

Christian Bale i Melissa Leo su osvojili svaki po Oscara za sporednog glumca i glumicu što uopće nije čudno, s obzirom da su i nakon što su kamere prestale snimati ostajali u svojim likovima između snimanja.

Film je nominiran za ukupno 7 Oscara.

Creed: Legenda je rođena (2015)

Originalni naslov: Creed

Režija: Ryan Coogler

Tko je u kutu ringa: Michael B. Jordan

Sinopsis: Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, Rocky Balboa, služi kao trener i mentor Adonisa Johnsona, sina njegovog pokojnog prijatelja i bivšeg rivala Apolla Creeda.


Iako se prije snimanja film činio kao loša ideja samom Stalloneu, naslijeđe Rockyja se nastavilo sa Creedom te sadrži jedne od najboljih scena u ringu od svih filmova takve tematike

Mada ga isprva nije ni htio snimiti, Stallone je na kraju nominiran za Oscara za svoju ulogu u filmu.

Creed Zvijezda je rođena 2015
Bombarder 1982 Bomber - Bud Spencer
Bombarder (1982)

Originalni naslov: Bomber

Režija: Michele Lupo

Tko je u kutu ringa: Bud Spencer

Sinopsis: Bud Graziano, zvani Bombarder, bivši je šampion boksa i zakleo se da se nikada više neće boriti. Naravno, to se spletom okolnosti silom mora promijeniti i Bombarder se vraća boksu.

Budući da svi boksački filmovi imaju priličnu dramsku težinu, ovo je jedan koji to nema. Nije osvojio Oscara ali je veoma zabavan i potpuno drukčiji od ostalih filmova na popisu, te je morao biti ubačen ovdje da unese malčice šarolikosti.

Nakon svih odgledanih filmova iznad, ovo je nešto što će vas razvedriti i nasmijati, te je prikladan za čitavu obitelj.

O autoru

O autoru