‘Brzi i žestoki 10’: Početak kraja jedne od najpoznatijih akcijskih franšiza počinje ovog svibnja

Posljednja etapa adrenalinski nabijene utrke koja je počela 2001. godine približava se svom kraju, a sve to dok se sjene iz prošlosti nadvijaju nad životima Doma i njegove obitelji.

Tijekom mnogih misija i protiv nemogućih izgleda, Dom Toretto i njegova obitelj nadmudrili su, iznervirali i nadmašili svakog neprijatelja na svom putu. Sada se suočavaju s najsmrtonosnijim protivnikom s kojim su se ikad suočili: zastrašujućom prijetnjom koja izranja iz sjena prošlosti, potaknuta krvnom osvetom i koja je odlučna razbiti ovu obitelj i uništiti sve—i svakoga—što Dom voli, zauvijek.

U filmu Brzi i žestoki 5 (Fast Five) iz 2011. Dom i njegova ekipa ubili su zlog brazilskog narkobosa Hernana Reyesa i odrubili mu carstvo na mostu u Rio De Janeiru. Ono što nisu znali je da je Reyesov sin, Dante, svjedočio svemu tome i proveo posljednjih 12 godina smišljajući plan kako natjerati Doma da plati najveću cijenu. Danteov plan raspršit će Domovu obitelj od Los Angelesa do rimskih katakombi, od Brazila do Londona i od Portugala do Antarktika. Stvorit će se novi saveznici i ponovno će se pojaviti stari neprijatelji. Ali sve se mijenja kada Dom otkrije da je njegov vlastiti 8-godišnji sin krajnja meta Danteove osvete.

Brzi i žestoki 10
Jason Momoa kao Dante u filmu Brzi i žestoki 10 (Foto: Universal Pictures)

Od filmova o uličnim trkama do globalnog fenomena

Od svojih skromnih početaka s akcijskim filmom Brzi i žestoki (The Fast and the Furious, 2001.), franšiza se nakon četvrtog nastavka formirala u globalni fenomen i sinonim za akcijski film koji se mora pogledati, te je sa svakim novim nastavkom postajala sve veća i spektakularnija.

Za režiju prvog dijela posljednjeg poglavlja akcijske franšize pobrinut će se francuski redatelj Louis Leterrier koji je zaslužan za filmske hitove poput Nevjerojatni Hulk (The Incredible Hulk, 2008.), Majstori iluzije (Now You See Me, 2013.) i Transporter franšizu. On sam je najavio da će u ovom filmu biti ogromnih žrtava usred rata koji se počinje odvijati, te da je Brzi i žestoki 10 (Fast X) najveći film do sada, a posljednji, jedanaesti nastavak koji završava sagu će biti ‘gigantski’ u pogledu akcije, obima priče i emocija.

Stara i nova lica Brzih i žestokih

Centralni likovi i originalni glumci franšize ovdje su i dalje prisutni, a to su Vin Diesel (franšize Čuvari galaksije i xXx), Michelle Rodriguez (Izgubljeni, 2005., franšiza Resident Evil), Jordana Brewster (Dosje Alien, 1998., Simulant, 2023.), Chris “Ludacris” Bridges (RocknRolla, 2008., Max Payne, 2008.), Tyrese Gibson (Smrtonosna utrka, 2008., franšiza Transformeri) i Sung Kang (Moć, 2014., Obi-Wan Kenobi, 2022.) koji s Brzim i žestokima voze još od prva tri filma, dok je glumačka postava postajala sve veća s daljnjim nastavcima kad su se Domovoj obitelji pridružili Nathalie Emmanuel (Igra prijestolja, 2011., Pozivnica za pakao, 2022.), John Cena (Peacemaker, 2022., Neće moći ove noći, 2018.), Jason Statham (franšize Plaćenici i Transporter), Helen Mirren (Kraljica, 2006., Excalibur, 1981.) i Scott Eastwood (Odred otpisanih, 2016., Dani gnjeva, 2021.).

Brzi i žestoki 10
Michelle Rodriguez kao Letty u filmu Brzi i žestoki 10 (Foto: Universal Pictures)

Charlize Theron (Čudovište, 2003., Pobješnjeli Max: Divlja cesta, 2015.) se vraća kao zlikovka Cypher, dok se pojavljuju nova lica: Brie Larson (Soba, 2015., Kapetanica Marvel, 2019.) kao Tess, odmetnuta predstavnica Agencije, Alan Richtson (Reacher, 2022., Titani, 2018.) kao Aimes, novi šef Agencije koji nema istu naklonost prema Domovoj ekipi kao njegov prethodnik, gospodin Nobody, Daniela Melchior (Odred otpisanih: Nova misija, 2021., Detektiv Marlowe, 2022.) kao brazilska ulična trkačica sa snažnom vezom s Domovom prošlošću, Rita Moreno (Priča sa zapadne strane, 1961., Oz, 1997.) kao Domova i Mijina Abuelita Toretto, i Jason Momoa (Igra prijestolja, 2011., Aquaman, 2018.) kao Dante, ultimativni zlikovac kojem je jedini cilj uništiti Doma i njegovu obitelj.

Paul Walkerov Brian je i dalje prisutan u serijalu

Brzi i žestoki je tijekom svog sedmog dijela doživio veliku promjenu originalne glumačke postave nakon što je jedan od glavnih glumaca koji je bio prisutan od prvog filma, Paul Walker koji je glumio Briana, tragično izgubio život u prometnoj nesreći, a redatelj Louis Leterrier je o njegovoj prisutnosti u serijalu rekao:

Brian je veoma živ u svijetu Brzih i žestokih i dosta su davane naznake o njemu u prethodnim filmovima… Vidjet ćete Briana u prošlosti, nećete vidjeti Briana u sadašnjosti. To je nešto s čim se svi moraju pomiriti. Obitelj Walker i dalje je u velikoj mjeri dio ove franšize, a vidjet ćete i kako u ovom filmu. Samo mora biti pravi trenutak, pravi ton. “

Brzi i žestoki 10
Scena iz filma Brzi i žestoki 10 (Foto: Universal Pictures)

Kraj jedne ere

Završetak puta eksplozivnog serijala počinje ovim, desetim dijelom koji označava kraj Domove obitelji i mijenja se iz temelja što su dali naslutiti glumci poput Michelle Rodriguez i samog redatelja. Dolazak Jasona Momoe kao Dantea, osvetoljubivog i kaotičnog zlikovca u svijet Brzih i žestokih je prema svima savršen izbor uloge i najbolji muški zlikovac serijala.
Koji likovi će uspjeti doći do cilja, a koji neće uspjeti preživjeti Danteov put osvete saznat ćemo ovog svibnja u kinima. Kraj puta počinje.

U kinima od 18.05.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Jason Momoa, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, John Cena, Jason Statham, Sung Kang, Alan Ritchson, Daniela Melchior, Scott Eastwood, Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Rita Moreno
     REŽIJA: Louis Leterrier
     SCENARIJ: Justin Lin, Dan Mazeau
     PRODUCENTI: Vin Diesel, Jeff Kirschenbaum, Justin Lin, Neal H. Moritz, Samantha Vincent
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Joseph M. Caracciolo, Jr., David Cain, Chris Morgan, Amanda Lewis, Mark Bomback
     ŽANR: akcija, triler

     O autoru

     O autoru