‘Djevojčica i jaguar’: Avantura o neraskidivom prijateljstvu i ljubavi prema životu

‘Djevojčica i jaguar’ nova je obiteljska avantura koja će pokazati sve ljepote Amazonije, ali i njenu mračnu stranu za koju su zaslužni ljudi.

Odrastanje u amazonskoj prašumi Autumn je donijelo posebno prijateljstvo – izgubljeno mladunče jaguara po imenu Hope. Kada tragičan događaj prisili Autumn da napusti Hope i ode u nepoznati svijet New Yorka, ona godinama sanja o povratku u prašumu i svojoj prijateljici. S 14 godina i nakon što se navikla na gradski život, Autumn otkriva da je njeno selo iz djetinjstva pod prijetnjom trgovaca životinjama i odlučuje da se mora vratiti u Amazonu svom voljenom jaguaru. Anja – Autumnina simpatično nespretna profesorica biologije bezuspješno je pokušava odgovoriti od ovog nepromišljenog plana. Uz Anju, Autumn kreće na putovanje kako bi se ponovno ujedinila s Hope i spasila je od onih koji žele uništiti prašumu i njezin životinjski svijet.

Djevojčica i jaguar
Kadar iz filma ‘Djevojčica i jaguar’ (Foto: Wishing Tree)

Avantura u dubokoj amazonskoj prašumi

Francuski redatelj Gilles de Maistre i scenaristica Prune de Maistre se nakon velikih uspjeha na zajedničkim projektima Mia i bijeli lav (Mia et le lion blanc, 2019.) i Vuk i lav (Le loup et le lion, 2021.) vraćaju s novim filmom za cijelu obitelj koji je gozba za oči i hrana za dušu. Ovaj puta filmski bračni par de Maistre gledatelje će odvesti u dubinu amazonske prašume koja skriva mnoge tajne, nevjerojatne susrete, ali i neočekivana prijateljstva.

Jedno od takvih prijateljstava je upravo ono između djevojčice Autumn i crnog jaguara koje niti tisuće kilometara koje ih razdvaja ne mogu raskinuti. Autumn i mladunče crnog jaguara Hope odrasli su zajedno u amazonskoj prašumi, no nakon tragedije koja pogodi život djevojčice, ona se nevoljko s ocem seli u New York daleko od svoje baršunaste, crne prijateljice. 8 godina kasnije Autumn otkriva kako je Hope jedini preostali crni jaguar u toj šumi budući da su preostali njene vrste završili kao mete krivolovaca. Bez znanja svog oca, Autumn odlazi u amazonsku prašumu pod svaku cijenu pomoći prijateljici, a slijedi ju njena prilično smotana nastavnica Anja koja ju pokušava vratiti u New York. Ono što ih čeka u Amazoniji je jedna velika avantura i borba za pravdu za koju se moraju sami izboriti.

Djevojčica i jaguar
Kadar iz filma ‘Djevojčica i jaguar’ (Foto: Wishing Tree)

Zašto baš crni jaguar?

Jaguar je sveti totem u mnogim amazonskim kulturama, duh zaštitnik prašume i vodič najcjenjenijih šamana. Za razliku od točkastih, crni jaguari čine samo desetinu populacije tih divljih mačaka. Iznimno su rijetka i ugrožena vrsta zahvaljujući suludom krčenju šuma i krivolovu ovih veličanstvenih životinja, a Djevojčica i jaguar (Le dernier jaguar) pokazuje svu ljepotu njihovog svijeta koji polako nestaje zbog ljudske pohlepe. Možda to zvuči grubo, ali Djevojčica i jaguar nije film koji kritizira i nameće mišljenja već veliča prijateljstvo i život u svakom obliku. To nije priča koja je ovdje da rastuži publiku, već joj je namjera da ju razveseli i okrene na drugu stranu – kako uživati u svojem životu okružen ostalim ljudima i svim ostalim oblicima života.

‘Mia i bijeli lav’ kao inspiracija

2019. godine Giles i Prune de Maistre snimili su film Mia i bijeli lav koji je osvojio svjetsku publiku svojom nježnom pričom, te su svi tražili nastavak. Taj film se snimao 3 godine budući da je lav jedino prijateljski nastrojen prema osobi ako odrasta s njom. Naravno, bilo je nemoguće ponovno okupiti ekipu tog filma što se prvenstveno odnosi na glumicu Daniah De Villiers i bijelog lava čija se povezanost nakon filma izgubila i bilo bi nemoguće ponovno ju uspostaviti.

Baš zbog tog filma, rodila se ideja za Djevojčicu i jaguara, gdje je okupljen isti tim kako bi se istaknulo uništavanje amazonske prašume i malo poznato pitanje trgovine životinjama. Taj cilj bio je potkrijepljen još jednim nesvakidašnjim odnosom: onim između djeteta i jaguara.

Djevojčica i jaguar
Kadar iz filma ‘Djevojčica i jaguar’ (Foto: Wishing Tree)

Film iz perspektive djeteta za sve male avanturiste

Dok je Mia i bijeli lav ukazivao na lov na lavove, Lav i vuk je govorio o iskorištavanju životinja za cirkus i ljudsku zabavu, Djevojčica i jaguar će se dotaknuti o malo poznatoj temi o kojoj se šuti – izlovu ugroženih životinja. No to je predstavljeno u komično-avanturističkom svjetlu koje će svako dijete na svijetu moći shvatiti bez problema i zabaviti se uz divlje životinje na velikom platnu. Kako je i sam redatelj rekao: “Ako su djeca budućnost i razumiju opasnosti s kojima se suočavaju i kreću se u pravom smjeru, onda smo pobijedili. A tko bolje od djeteta može razgovarati s drugom djecom? Zahvaljujući leptirovom učinku, Autumn može inspirirati drugu djecu.”

Jaguari u filmu potječu iz Meksika, a politika ekipe filma je da ih uzmu iz ugroženog mjesta u kojem gori “crveni alarm” za krivolov i na kraju snimanja ih prebacuju na sigurno utočište u šume kojima ne prijete krčenje i krivolov. No problem sa snimanjem crnih jaguara bio je što znaju spavati gotovo 22 sata dnevno i nije ih briga za film, te su mlade glumice koje tumače Autumn Lumi Pollack i Airam Camacho provodile sa životinjama mjesece i mjesece kako bi se jaguari mogli osjećati ugodno i odlučili ih slijediti u igri dok su kamere upaljene. Rezultat je i više nego čaroban, jer ova nježna avantura oduševit će cijelu obitelj.

U kinima od 06.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Lumi Pollack, Emily Bett Rickards, Wayne Charles Baker, Paul Greene, Kelly Hope Taylor, Eva Avila, Alison Brooks, Lucrezia Pini, Airam Camacho
     REŽIJA: Gilles de Maistre
     SCENARIJ: Prune de Maistre
     PRODUCENTI: Gilles de Maistre, Catherine Camborde, Marco Colombo, Mattia Della Puppa, Sylvain Proulx, Jonathan Vanger
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Mark Slone, Nicole Soriano, Carole Vaillancourt
     ŽANR: obiteljski, avantura

     O autoru

     O autoru