Disney prijeti da će prestati prikazivati filmove u francuskim kinima

Hollywoodski studio Disney odlučio je krenuti u bitku s francuskom vladom kako bi zaštitio svoj streaming servis Disney+. Želi promijeniti zakon po kojem treba čekati čak 15 mjeseci od prikazivanja u kinima do premijere na malom ekranu.

Akcijski spektakl Black Panther: Wakanda zauvijek mogao bi biti posljednji Disneyev film koji će Francuzi moći pogledati u kinu. Naime, hollywoodski studio najavio je da će zbog striktnih francuskih zakona prestati distribuirati filmove na jednom od najvećih europskih kinotržišta.

U pozadini svega je borba između streaming servisa i kinoprikazivača. Francuska ima jedan od najstrožih zakona kada je u pitanju distribucija filmova. Po njemu, nakon što dođe u kina u studenom, Black Panther: Wakanda zauvijek  može se prikazivati na digitalnim platformama tek od travnja 2024. godine. No, ako se u međuvremenu ne dogovori distribucija na besplatnim zemaljskim kanalima, tamo se može zadržati samo pet mjeseci. Potpunu slobodu prikazivanja streaming servisi dobivaju tek tri godine nakon što film dođe u kina. U slučaju Black Panther: Wakanda zauvijek to bi bio studeni 2025.

Dugačko razdoblje od platna do ekrana

Zakon je donesen kako bi zaštitio interese kinoprikazivača, ali i status filma kao umjetnosti. Intencija je bila da gledatelji filmove gledaju u najboljem okruženju – u kinima. Naravno, donesen je i uz veliko lobiranje kinoprikazivača, kojima odgovara što dulji „prozor“ između premijere u kinima i prvog prikazivanja na malim ekranima.

Svih ovih godina Disney nije previše prigovarao protiv zakona. Kao i ostalim hollywoodskim studijima odgovarala mu je svaka zakonska odredba koja je povećavala broj gledatelja u kinima.

No, vremena se mijenjaju. Uspon Netflixa i ostalih streaming servisa pokazao je da zarada od gledatelja koji ostanu kod kuće može biti jednaka, pa ponekad i veća, od one koju donesu gledatelji u kinima.

Tko će prvi popustiti

Disney je svoju streaming uslugu Disney+ lansirao u ožujku 2021. Tada je i počelo lobiranje da se zakon promijeni te se dopusti kraći „prozor“ između kina i prikazivanja na streaming servisima. Kako je zakon ostao isti, Disney je zaprijetio da svoje filmove u 2023. neće prikazivati u francuskim kinima.

Odluka da zaobiđe francuska kina utjecat će i na status Disneyevih filmova na Filmskom festivalu u Cannesu. Najveća svjetska filmska smotra odbija u konkurenciji prikazati filmove koji zaobilaze kinodistribuciju. Uvjerili su se u to i čelnici Netflixa, koji su godinama neuspješno pokušavali riješiti taj problem.

No, možda će se sve promijeniti u siječnju. Za tada je najavljen sastanak hollywoodskih studija i francuske vlade oko novih pravila za distribuciju filmova.

O autoru

O autoru