Showrunner ‘Daredevila’ naziva MCU reboot serije “starom Disney prijevarom”

Steven DeKnight, showrunner prve sezone ‘Daredevila’ na Netflixu nema dobro mišljenje o Disneyu i metodama poslovanja studija.

Daredevil (2015.) je bila jedna od najpopularnijih i najkvalitetnijih superherojskih serija na Netflixu, čak i van njega, no nakon što je Disney pokrenuo svoj streaming servis, crveni vrag se preselio u Mikijevu kuću koja je vlasnik Marvel Studiosa. Zajedno s Daredevilom isto su učinili i likovi Jessica Jones, Luke Cage, Punisher i Iron Fist.

Reboot serije zbog lakšeg ulaska lika u MCU ili smanjenja troškova za Disney?

Povratak Daredevila s novim epizodama predviđen je za 2024. godinu, no ovaj puta na Disney+ streamingu u potpuno novom, zlatnom kostimu kojeg se moglo vidjeti u seriji She-Hulk: Attorney at Law (2022.). Steven DeKnight, showrunner prve sezone originalne serije Daredevil ima par zamjerki oko Disneyeve verzije i promjene ne samo izgleda već i svega ostalog vezano za lik, rekavši da je to “prijevara“.

Daredevil Netflix
Charlie Cox kao Matt Murdock/Daredevil (Foto: Netflix)

DeKnightov komentar nije došao tek tako, već ga je na X-u (nekadašnjem Twitteru) spomenuo tehničar koji je radio na Netflixovom Daredevilu, a ujedno je i član IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees), međunarodnog saveza filmskih djelatnika scene.

I ne samo da su otkazali ‘Daredevil’ nakon što je ekipa dobila punu povišicu i plaćeni godišnji odmor…. Reboot od Disney+ vraća se na ugovorne uvjete IATSE od prve sezone. To je jebena prijevara. Pitam se da li @stevendeknight to zna!”

Na to je Steven DeKnight odgovorio: “Da. To je stara Disneyjeva prijevara u kojoj malo preimenuju seriju kako bi vratili ugovorne uvjete na prvu sezonu. To moraju naglasiti sva udruženja/sindikati i slomiti ih!”

Kako je štrajk scenarista u svom četvrtom mjesecu, uskoro kreće nova runda pregovora između WGA i studija, a DeKnight je sigurno naveo tekuću problematiku baš zbog trenutnih holivudskih štrajkova i mogućih pomaka po tom pitanju ako se udruženja osvrnu na njih.

Protiv studija, ali na strani glumaca i filmske ekipe

Povratak na “prvu sezonu” o kojoj DeKnight govori znači i nove ugovore za sve iz IATSE, a to podrazumijeva da tek kad neka serija dobije treću sezonu, tada djelatnici na setu dobivaju beneficije i bolje radne uvjete kako je naveo tehničar koji se putem X-a obratio DeKnightu.

Koliko god oštro prozvao Disney, DeKnight se ipak malo povukao kako ne bi izgledalo da se to odnosi na glumačke talente serije Daredevil: Born Again, pojašnjavajući: “Da budemo jasni, jedva čekam vidjeti Charlieja Coxa i nevjerojatnog @VincentDonofrio kako repriziraju svoje ikonske uloge. Ali tvrditi da je ovo potpuni reboot i da ne morate platiti originalne kreativce je u najmanju ruku korporativna smicalica.”

Daredevil u She-Hulk: Attorney at Law
Čak i junaci poput Daredevila nemaju svoj dan (Foto: Marvel Studios)

Da li je ‘Daredevil: Born Again’ reboot ili nastavak serije?

Za novu seriju Charlie Cox se vraća kao Matt Murdock, odvjetnik po danu i osvetnik u crveno-zlatnom kostimu po noći, a s Coxom se vraća i Vincent D’Onofrio koji je teatralno utjelovio Daredevilovog smrtnog neprijatelja Wilsona Fiska/Kingpina. Osim njih dvojice, potvrđen je i povratak Jona Bernthala kao Franka Castlea/Punishera i Kingpinove žene Vanesse, no nju više neće glumiti Ayelet Zurer već Sandrine Holt.

Za ostale glumce i likove iz originalne serije i njihov povratak se još ne zna, ali ako je suditi prema oskudnim izjavama Charlieja Coxa, ovo će najvjerojatnije biti potpuni reboot likova i njihovih priča. Kako će seriju koja je bila prilično krvava, surova i mračna uspjeti prenijeti u Marvelov filmski svemir bez da se odbiju stari obožavatelji bit će pravi izazov, pogotovo ako je uključen i Bernthalov Punisher. Što se tiče Coxa, on je i više nego zadovoljan svojem povratku liku, a njime su zadovoljni (za sada) i obožavatelji.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru