‘Crni petak’: Blagdanski horor ove zime u kina donosi krvavu zabavu

Eli Rothov slasher ‘Crni petak’ uoči božićnih blagdana servira strah i teror na velika platna.

Hoće li grad otkriti ubojicu i preživjeti blagdane… ili će postati gosti za njegovim uvrnutim blagdanskim stolom? Nakon što neredi na Crni petak završe tragično, misteriozni ubojica inspiriran blagdanom Dan zahvalnosti terorizira Plymouth, Massachusetts – mjesto koje je osnivač tog blagdana. Otimajući stanovnike jednog po jednog, ono što počinje kao nasumična ubojstva iz osvete uskoro se otkriva kao dio većeg, zlokobnog blagdanskog plana.

Eli Roth je snimio jedan od najzabavnijih horora godine

Crni petak (Thanksgiving) bio je jedan od najiščekivanijih horor filmova godine koji je, kako mu i samo originalno ime govori, u SAD-u izašao uoči Dana zahvalnosti u drugoj polovici studenog. U Hrvatskoj se Dan zahvalnosti ne slavi, ali zato imamo Crni petak što je jedan od ključnih dijelova filma. Mahom je pobrao simpatije od strane kritike i publike te postao horor hit o kojem svi govore.

Thanksgiving
Kadar iz filma Crni petak (Foto: Sony Pictures)

Ludi ubojica, radnja obavijena misterijom, praktični efekti, te puno kreativnih ubojstava koje će svaki horor fan itekako cijeniti neka su od odličja Crnog petka. Ispunjen je crnim humorom i krvavim scenama koje nisu za svačiji želudac, ali se niti u jednom trenutku ne može oduzeti zabava koju Crni petak pruža gledatelju.

Idejni tvorac, producent i redatelj Crnog petka je Eli Roth koji osim što se bavi glumom, režijom i ostalim filmskim poslovima u prvom redu je obožavatelj horora. Tako da je ovo film snimljen od strane pravog obožavatelja žanra, a koji iza sebe ima prilično krvava ostvarenja poput Hostel (2005.), Koliba straha (Cabin Fever, 2002.) i Zeleni pakao (The Green Inferno, 2013.).

‘Crni petak’ je prvotno bio trailer za lažni film

Ideju za Crni petak Roth i njegov prijatelj Jeff Rendell, koji je ujedno scenarist i producent filma, dobili su još kao djeca kad su u kinima gledali slasher filmove. Kroz njihove priče i odgledane filmove stvoren je lik Johna Carvera, ubojice koji sije strah Plymouthom i nosi masku istoimenog osnivača grada iz 17. stoljeća.

Crni petak
Kadar iz filma ‘Crni petak’ (Foto: Sony Pictures)

Još otkako je 2007. snimio lažni trailer filma Crni petak za Tarantinov i Rodriguezov kultni Grindhouse double feature, Eli Roth je godinama nastojao pretvoriti ga u dugometražni film. Napokon mu je uspjelo, a prema svemu sudeći rezultat je i više nego uspješan. Zapravo, toliko uspješan da je već najavljen nastavak koji bi trebao izaći 2025. godine, a priča se i o ostalim slasher filmovima inspiriranim različitim blagdanima. Kako se čini, Crni petak vraća klasične horor slashere 80-ih na velika platna, a kojih je posljednjih godina bilo veoma malo ili nimalo.

U filmu glume Patrick Dempsey (Uvod u anatomiju, 2005.), Gina Gershon (P.S. Volim te, 2007.), Tim Dillon (Timing, 2020.), Rick Hoffman (Hostel, 2005.), Addison Rae (On je sve to, 2023.), Jalen Thomas Brooks (Walker, 2021.), Milo Manheim (School Spirits, 2023.) i Nell Verlaque (Big Shot, 2021.).

Crni petak je pravi izbor za sve ljubitelje horora, kao i gledanje filma s ekipom – jer sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim niti razočaranim.

U kinima od 14.12.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Patrick Dempsey, Gina Gershon, Rick Hoffman, Milo Manheim, Addison Rae, Nell Verlaque, Tim Dillon
     REŽIJA: Eli Roth
     SCENARIJ: Jeff Rendell, Eli Roth (ideja)
     PRODUCENTI: Eli Roth, Jeff Rendell, Roger Birnbaum
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Gary Barber, Greg Denny, Kate Harrison Karman, Peter Oillataguerre, Chris Stone
     ŽANR: horor, misterija, triler

     O autoru

     O autoru