Jedan film s Cillianom Murphyjem otvara Berlinale, drugi novo poglavlje u njegovoj karijeri

Glumac koji je za ulogu Oppenheimera nominiran za Oscara, glavni je junak filma Small Things like These koji će otvoriti ovogodišnji Berlinale. Osim toga, već je dogovorio i naslovnu ulogu u filmu Steve, koji će biti prvi projekt produkcijske kuće Big Things Films koju je osnovao s Alanom Moloneyjem.

Zvijezda Oppenheimera, Cillian Murphy, glumit će u filmu Steve, adaptaciji knjige “Shy”, britanskog književnika Maxa Portera, objavljenog 2023. godine. Film će režirati Tim Mielants i bit će to nova suradnja 44-godišnjeg belgijskog redatelja i 47-godišnjeg irskog glumca koji su već surađivali u seriji Peaky Blinders (2013.-2022.) koju je osmislio Steven Knight. Osim toga, Cillian i Mielants nedavno su zajedno snimali povijesnu dramu Small Things like These koja će premijerno biti prikazana na otvaranju 74. Berlinalea, 15. veljače. 2024.

I Small Things like These je adaptacija, ovaj put romana irske književnice Claire Keegan. U toj adaptaciji, uz Murphyja, glume i Ciaran Hinds, Eileen Walsh te Emily Watson, a radnja filma odvija se za Božić 1985. U Small Things like These Cillian je ulogu znanstvenika iz Oppenheimera zamijenio ulogom trgovca ugljenom koji otkriva istinu o azilima koje su vodile rimokatoličke institucije od ’20-ih godina 19. stoljeća do 1996., ali i (kako stoji u sinopsisu) i šokantne istine iz vlastitog života.

Dobri poslovi

 Small Things like These financirala je produkcija kuća Bena Afflecka i Matta Damona, Artists Equity, dok će Stevea, producirati novoosnovana produkcijska kuća Big Things Films, zajednički poslovni projekt Cilliana Murphyja i irskog filmskog i televizijskog producenta Alana Moloneyja.

U ‘Small Things like These’, Cillian Murphy otkriva tajne samostana u svome gradu (Foto: Berlinale)

Kako piše Deadline, Steve je reimaginacija Porterovog djela “Shy”, a prati ključna 24 sata u životu glavnog junaka, ravnatelja popravnog doma koji istovremeno brine o svojim štićenicima i o svom (narušenom) mentalnom zdravlju.  

Scenarij za film napisao je autor knjige, Max Porter, za kojega Cillian ima samo riječi hvale.

“Jednostavno obožavam Maxovo pisanje i emocije koje ono izaziva u meni! A isti učinak imaju i knjige Claire Keegan. Sjećam se da sam plakao kad sam čitao Claireinu kratku priču ‘Foster’. Bio sam u vlaku i bilo mi je neugodno zbog suza pa sam ih pokušao sakriti navlačenjem kapuljače na glavu”, rekao je Murphy o djelu Claire Keegan od kojeg je irski redatelj i scenarist napravio uspješnu filmsku adaptaciju, Tihu djevojku (The Quiet Girl, 2022.), koja je prošle godine, u kategoriji najboljeg stranog filma, bila nominirana za Oscara.

Ostvarena želja

“Isto se dogodilo i Maxovom knjigom ‘Shy’. Dao mi ju je na čitanje dok još nije bila gotova, i slomila mi je srce. To je ono što volim doživjeti i kao čitatelj i kao glumac i zato sam silno želio napraviti nešto s Maxom”, rekao je Murphy te dodao da je Porter predložio značajnu promjenu vezanu uz glavnog lika. Naime, u knjizi je glavni junak student, a u filmu će biti ravnatelj doma.

“Događaji ostaju isti, samo ih gledamo kroz drugu prizmu”, dodao je Cillian Murphy.  

Snimanje filma trebalo bi početi u proljeće, distribucija filma, prvog projekta produkcije kuće Big Things Films, dogovorena je s Netflixom, a datum objave još nije poznat.

O autoru

O autoru