Christophera Nolana i dandanas ‘muči’ najpoznatiji citat iz ‘Viteza tame’

Harvey Dent je u filmu iz 2008. rekao “Ili umreš kao heroj ili živiš dovoljno dugo da postaneš negativac”, a Christophera Nolana ne muči samo činjenica da je slavni citat napisao njegov brat Jonathan.

U iščekivanju Oscara, sve su oči uprte u Oppenheimera (2023.) i njegovog redatelja Christophera Nolana. I dok film s čak 13 nominacija ima mogućnost ispisati povijest najvećim brojem osvojenih Oscara (rekord drže tri filma s osvojenih po 11 kipića), Nolan ima, dosad najveću, priliku da osvoji svog prvog Oscara. Naime, 53-godišnji redatelj dosad je skupio ukupno devet nominacija za prestižnu nagradu od kojih su tri aktualne, odnosno tiču se Oppenheimera – za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji adaptirani scenarij. Prvu nominaciju zaslužio je kao koscenarist trilera Memento (2000.), napetu priču o čovjeku s kratkotrajnim sjećanjem koji pokušava pronaći ubojicu i silovatelja svoje žene. Film je režirao, a napisao u suradnji s bratom Jonathanom Nolanom, što je kombinacija prisutna u 10-ak Nolanovih filmova. Po dvije nominacije dobio je Christopher Nolan za filmove Početak (Inception, 2010.) – za najbolji film i najbolji originalni scenarij, te Dunkirk (2017.) – za najbolji film i najboljeg redatelja.

Ne čudi stoga da je Nolan ovih dana uoči Oscara najpoželjniji sugovornik svakog novinara, a u razgovoru s jednim iz Deadlinea, slavni redatelj pažnju je s Oppenheimera usmjerio na njegov, a po mišljenju mnogih jedan od najboljih u svom žanru, film o superjunaku. Riječ je o Vitezu tame (The Dark Knight, 2008.) koji je, baš kao i nastavak Vitez tame: Povratak (The Dark Knight Rises, 2012.) režirao, a u suradnji s bratom i napisao.

Tuđe i (ne)jasno

Naime, u skladu s, kod sve braće prisutnim međusobnim nadmetanjem, Christopher Nolan priznao je da ga muči što je najpoznatiji citat iz Viteza tame napisao njegov brat, ali i činjenica da ga on isprva nije ni razumio. Dakako, mislio je na citat što ga u filmu izgovara Harvey Dent (Aaron Eckhart): “Ili umreš kao heroj ili živiš dovoljno dugo da postaneš negativac”.

“Muči me ta rečenica iz Viteza tame jer je ja nisam napisao. Zapravo, u to je vrijeme nisam ni razumio. Pročitao sam to u Jonathanovoj skici i odlučio rečenicu ostaviti u scenariju iako nisam znao što je htio reći. A onda, tijekom godina, sam shvatio. Ta rečenica iz dana u dan dobiva sve više argumenata. To je način na koji se ponašamo prema ljudima – izgradimo ih, i na kraju srušimo”, rekao je stariji brat, Christopher Nolan.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Vitez tame nastavak je, također Nolanovog, filma Batman: Početak (Batman Begins, 2005.), u kojemu Bruce Wayne, odnosno Batman (Christian Bale), uz pomoć poručnika Jamesa Gordona (Gary Oldman) i tužioca Harveya Denta (Aaron Eckhart), odlučuje uništiti preostale kriminalne organizacije koje prijete ulicama Gothama. Suradnja je uspješna, no tim postaje lovina kralja kaosa, Jokera (Heath Ledger), koji se zauvijek želi riješiti zaštitnika grada i od Gothama napraviti grad zločina…

     Legendarni i citat i Joker

     Film je odlično prihvatila i publika i kritika, štoviše, često se smatra najboljom adaptacijom stripa uopće, a osim mudrog citata koji izgovara Harvey Dent, film je ostao upamćen i po odličnoj interpretaciji Heatha Ledgera. Dapače, njegova se interpretacija Jokera smatra jednom od najupečatljivijih u povijesti filma, a za nju je nagrađen i Oscarom. Nažalost, veliko priznanje dodijeljeno mu je posmrtno jer je australski glumac preminuo samo nekoliko mjeseci nakon završetka snimanja filma, a prije njegovog objavljivanja. Imao je samo 28 godina. Kao uzrok smrti navedeno je predoziranje kombinacijom lijekova propisanih za nesanicu, anksioznost i bolove.

     Između Viteza tama i Oppenheimera, u Nolanovoj filmografiji nalaze se također dobro znani naslovi – Početak, Vitez tame: Povratak, Interstellar (2014.), Dunkirk i Tenet (2020.).

     Njegov posljednji film – Oppenheimer – doživio je ogroman uspjeh. Riječ je o biografskoj drami u kojoj Cillian Murphy glumi J. Roberta Oppenheimera, američkog teorijskog fizičara kojeg se smatra “ocem atomske bombe”, a uz Murphyja, u filmu glume i Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek te Kenneth Branagh.

     Kako smo već spomenuli, film je nominiran u 13 kategorija među kojima su i one za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Cillian Murphy), najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.) te najbolju sporednu glumicu (Emily Blunt). Hoće li, i koliko, kipića film osvojiti, doznat ćemo u ponedjeljak, 11. ožujka (nedjelju 10. ožujka po lokalnom vremenu) kad će u kinu Dolby Theatre u Los Angelesu biti održana 96. dodjela Oscara.  

     O autoru

     O autoru