Christopher Nolan nije oduševljen ‘Barbenheimerom’

Zvog dvije iščekivane premijere – filmova Barbie i Oppenheimer – sljedeći je vikend dobio nadimak “Barbenheimer” što se baš i nije svidjelo Christopheru Nolanu.

I dok ljubitelji filma s nestrpljenjem očekuju 20. srpnja kad u kina dolaze dva ogromna ljetna hita – Oppenheimer i Barbie – frustracija redatelja Christophera Nolana postaje sve veća.

Naime, slavni redatelj navodno nije zadovoljan što se premijera njegovog filma o J. Robertu Oppenheimeru, teoretskom fizičaru koji je pomogao u stvaranju atomske bombe, poklapa s premijerom filma redateljice Grete Gerwig o slavnoj Mattelovoj lutki.

Iako tematski, estetski pa čak i marketinški dva filma nemaju ništa zajedničko, povezuje ih datum premijera, “zvjezdana” glumačka ekipa, nagrađivani redatelji te, napokon, i velika očekivanja javnosti.

Mediji već mjesecima najavljuju vikend koji će ponuditi premijere dva uvelike različita filma pa se naveliko govori tko će ih ići gledati, koji će film gledati prvi i slično, pa je vikend već dobio “nadimak” Barbenheimer popraćen nizom memova.

Odmjeren odgovor, povrijeđen ego

Dakako, i Nolan je upitan za mišljenje o iščekivanom vikendu, a za “Insider” je odmjereno rekao da je tržište s puno različitih filmova u konačnici dobra stvar za one koji cijene odlaske u kino. Ipak, “Insider” se poziva i na druge medijske izvore koji govore o Nolanovoj frustraciji zbog toga što je Warner Bros., koji s redateljem ima kompliciranu povijest, odlučio objaviti Barbie sredinom srpnja, što je, pišu mediji, “Nolanov vikend”.

Christopher Nolan nije oduševljen što ‘Oppenheimer’ i ‘Barbie’ imaju premijere istog vikenda (Foto: Depositphotos)

Naime, u rujnu 2012. godine Christopher Nolan prešao je iz kompanije Warner Bros. u Universal i to zbog nezadovoljstva što je Warner Bros. odlučio svoje filmove istovremeno prikazivati u kinima i na svojoj streaming platformi (HBO) Max. Slavni redatelj od prvog je trenutka glasno kritizirao tu odluku jer smatra da se filmovi snimaju za kina, a ne za streaming platforme.

Nolanovo nezadovoljstvo donekle je i razumljivo s obzirom na nepisano pravilo prema kojemu, kad god je to moguće, filmski studiji izbjegavaju “obračune” između velikih blockbustera. Međutim, čini se da je isti vikend premijera dvaju iščekivanih filmova više u znaku slavljenja filmova, negoli rivalstva. Na društvenim mrežama uglavnom se priča o tome tko će koji film prvi pogledati, a ne koji će od dva filma pogledati.

I Cillian Murphy jedva čeka pogledati Barbie

Tako je čak i Cillian Murphy, koji u Nolanovom filmu tumači naslovnu ulogu J. Roberta Oppenheimera, rekao da će sigurno u kinu pogledati Barbie.

“Ići ću pogledati Barbie 100 posto i jedva čekam! Mislim da je sjajno i za industriju i za publiku da imamo dva nevjerojatna filma nevjerojatnih redatelja koji izlaze istog dana. U kinu možete provesti cijeli dan. Ima li što bolje od toga?!”, rekao je Murphy.

Unatoč velikim razlikama između dva filma pa onda i ciljane publike, nema sumnje da će oba filma ponuditi relevantan društveni komentar, odličnu kinematografiju i, dakako, glumu. Upravo je zato i stvorena tolika pompa oko filmova.

Naravno, zajednički premijerni vikend imat će samo jednog pobjednika – onaj film s većom zaradom – no trenutačna medijska slika (unatoč naglašenijoj marketinškoj kampanji za Barbie) ostavlja dojam da oba filma imaju podjednake šanse.  

O autoru

O autoru