Cate Blanchett zvijezda je novog filma Guyja Maddina ‘Rumors’

Konceptualni umjetnik, pisac i filmaš, redatelj brojnih kratkih i 10-ak dugometražnih filmova počinje sa snimanjem svog novog nezavisnog filma u kojem glumačku ekipu predvodi oskarovka Cate Blanchett.

Dvostruka dobitnica Oscara, australska glumica Cate Blanchett, dio je glumačke ekipe novog filma kanadskog redatelja Guyja Maddina, Rumors, čije bi snimanje trebalo započeti 9. listopada.

Riječ je o nezavisnom filmu čija će produkcija započeti zahvaljujući posebnom sporazumu s SAG-AFTRA-om, a Guy Maddin zadatke scenarista i redatelja u njemu dijeli sa svojim dugogodišnjim suradnicima Evanom Johnsonom i Galenom Johnsonom. Naime, osim niza kratkih filmova, trojica kanadskih redatelja surađivala su na nekoliko posljednjih Maddinovih dugometražnih filmova. Tako je Evan Johnson Maddinu bio suredatelj u filmu Zabranjena odaja (The Forbidden Room, 2015.), a oba brata s Maddinom su režirala eksperimentalni film The Green Fog u kojem su dijelove iz drugih filmova i serija snimljenih u San Franciscu složili tako za prate priču i smisao Hitchcockovog klasika iz 1958., Vrtoglavica (Vertigo).

Cate Blanchett 2022. godine gledali smo u psihološkoj drami Todda Fielda, Tár, u kojoj je glumila naslovnu ulogu, dirigenticu Lydiju Tár, a dobro je pamtimo i po ulogama u filmovima Avijatičar (The Aviator, 2004.) i Jasmine French (Blue Jasmine, 2013.) za koje je nagrađena Oscarima. Osim toga, ostat će upamćena i po ulozi Kraljice Elizabete I. (Elizabeta/Elizabeth, 1998. i Elizabeta: Zlatno doba/ Elizabeth: The Golden Age, 2007.), ali i drami Bilješke o jednom skandalu (Notes on a Scandal, 2006.) te biografskom filmu o Bobu Dylanu Nema me (I’m Not There, 2007.) te romantičnoj drami Carol (2015.).

Kanadski redatelj Guy Maddin poznat je pak rekreiranju izgleda i stila filmova iz ere nijemog filma i početka zvučnog razdoblja, što mu je donijelo popularnost i pohvale u alternativnim filmskim krugovima.

U Zabranjenoj odaji, zajedno s Evanom Johnsonom, skupio je sinopsise i opise filmova koji su izgubljeni ili nikad nisu snimljeni i ekranizirao ih na vlastiti način, a njemu karakteristično nadrealno pripovijedanje došlo je do izražaja u filmovima The Heart of the World (2000.), Cowards Bend the Knee (2003.), Keyhole (2011.)…

O autoru

O autoru