Carey Mulligan: “Žene koje su progovorile protiv Weinsteina nevjerojatno su hrabre”

Hollywoodska glumica Carey Mulligan, dvaput nominirana za Oscara, u intervjuu govori o nastanku filma Ona je rekla. U snažnoj drami tumači novinarku Megan Twohey, jednu od autorica teksta u The New York Timesu zbog kojeg je producent Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora.

Pet godina nakon što su novinarke Jodi Kantor i Megan Twohey u The New York Timesu razotkrile strahote koje je učinio hollywoodski producent Harvey Weinstein, u hrvatska kina dolazi film Ona je rekla. Drama redateljice Marije Schrader opisuje kroz što su sve novinarke morale proći kako bi razbile zid šutnje i pravnih prijetnji koji je Weinsteinu omogućavao da desetljećima nekažnjen seksualno zlostavlja brojne žene.

Svjetlo na kraju tunela

Megan Twohey u filmu Ona je rekla utjelovila je britanska glumica Carey Mulligan. Hollywoodska zvijezda dvaput nominirana za Oscara, za uloge u filmovima Sve o jednoj djevojci i Djevojka koja obećava, priznaje da se odmah povezala s novinarkom.

„Dosta smo pričale o tome kako je završila na ovoj temi. Zajedničko nam je što smo obje prošle kroz postporođajnu depresiju, a to je nešto što nas je povezalo na samom početku suradnje. Obje smo nekoć prolazile kroz teško razdoblje prilikom odgoja naših kćeri. Obje smo našle slamku spasa kroz posao koji nam je predstavljao svjetlo na kraju tunela te nas vratio u život“, kazala je Mulligan.

Jodi Kantor, Zoe Kazan, Megan Twohey i Carey Mulligan (Foto: Slaven Vlasic/Getty Images for Universal Pictures)

Drugu hrabru novinarku, Jodi Kantor, tumač Zoe Kazan. I ostatak glumačke ekipe je respektabilan. Patricia Clarkson, Andre Braugher, Jennifer Ehle i Samantha Morton samo su neke od zvijezda. Posebnost filmu daje i pojavljivanje Ashley Judd, glumice koju je Weinstein napastovao, a svojim je javnim istupom doprinijela da završi u zatvoru.

No, iako je sniman prema stvarnim događajima i pokazuje važan trenutak u recentnoj povijesti, Carey Mulligan podsjeća da je ovo ipak dramatizirana priča.

„Ono što je odlično u odnosu s Megan je što ona razumije kako je ovdje riječ o filmu. Imale smo pristup izvornim materijalima, odličan scenarij i cijeli proces snimanja filma vjerno prikazuje stvarnu priču. No, tu je ipak u pitanju film. Nikad mi nije bila namjera imitirati Megan“, kazala je u intervjuu Carey Mulligan.

Konačni pad Harveya Weinsteina

„Nadala sam se da ću vjerno prikazati srž njezine osobnosti i što ju je pokretalo“, dodala je hollywoodska glumica.

Tekst koji su u The New York Timesu objavile Jodi Kantor, Megan Twohey i Rebecca Corbett silno je otvorio vrata Weinsteinovih zlodjela. Od prvotnih rijetkih glasova u sljedećim je mjesecima i godinama javno istupilo više od 100 žena, uglavnom glumica, javno ispričavši kroz što su prošle s moćnim producentom.

Scena iz filma Ona je rekla (Foto: Universal)

U ožujku 2020. 70-godišnji Harvey Weinstein osuđen je u New Yorku na 23 godine zatvora. Kaznu trenutno izdržava u Kaliforniji. Tamo ga čeka novo suđenje za dodatna zlodjela.

„Film također govori o nevjerojatnoj hrabrosti žena koje su progovorile, neovisno jesu li ili nisu istupale javno. Sama činjenica da su otvoreno podijelile svoju priču s novinarima jasan je znak hrabrosti“, kazala je Carrey Mulligan.

Pogledajte cijeli intervju s hollywoodskom glumicom Carrey Mulligan. Film Ona je rekla u hrvatska kina dolazi 17. studenog 2022.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru