Koji su najpopularniji filmovi u Njemačkoj? Obiteljska avantura i horor

Iako brojčano prevladavaju filmovi strane produkcije u njemačkim kinima, ove jeseni su domaći filmovi imali jednak utjecaj na posjećenost.

Počeci njemačkog filma počinju 1895., iste godine kao i u Francuskoj kada su braća Lumière prezentirali svoj prvi film. No, Bioscop njemačke braće-izumitelja Skladanowsky je bio uvelike inferiorniji naspram Lumièreovog kinematografa (cinematographe), stoga nije bilo ni važno što je ugledao svjetlo dana par mjeseci ranije da bi ušao u veće anale povijesti.

Kino u Njemačkoj

Nakon toga njemačka kinematografija se krenula razvijati, no sav napredak je usporen dolaskom Prvog i nakon toga Drugog svjetskog rata, a poslije toga velika popularnost televizije sa mnoštvom TV programa je počela odvraćati publiku od odlaska u kino, a sam film je uvelike bio pod utjecajem aktualnih politika.

Hui Buh i vještičji dvorac
Scena iz filma Hui Buh i vještičji dvorac © Rat Pack

No sve se počelo mijenjati 80-ih kada su njemački filmovi dosegli popularnost a to je počelo kada je Podmornica (Das Boot, 1981.) nominiran za čak 6 Oscara.

Sve do danas, njemačka kinematografija napreduje ali ne uspijevaju se probiti na internacionalno tržište, a domaći film naspram internacionalnog zauzima između 20-25% tržišta filma u domaćim kinima.

Najgledaniji filmovi ove jeseni u Njemačkoj

Ali tokom listopada 2022. do početka studenog ipak su filmovi domaće produkcije bili u maloj prednosti prema posjećenosti kina, a za to je zaslužan nastavak njemačkog obiteljskog filma.

Škola magičnih životinja 2
Scena iz filma Škola magičnih životinja 2 © DCM

Na prvom mjestu gledanosti je Škola magičnih životinja 2 (Die Schule der magischen Tiere 2), nastavak obiteljskog filma čiji je prvi dio prikazan i u hrvatskim kinima ovog ožujka. Sve do kraja rujna, Karta za raj (Ticket to Paradise) je držao prvo mjesto, no kad se u kinima pojavio Škola magičnih životinja 2, odmah je zasjeo na prvo mjesto gledanosti i ostao je tamo 3 tjedna dok ga Black Adam nije svrgnuo sa trona. Ovo je ujedno bilo i najbolje otvaranje njemačkog filma u 2022. godini sa zaradom od 3,25 milijuna eura u četiri dana, a do sada je zaradio sveukupno preko 17 milijuna eura.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Drugo mjesto za razdoblje od početka listopada je zauzeo horor Smiješak (Smile) sa 11,5 milijuna eura, a Black Adam je na trećem mjestu gledanosti sa 9,8 milijuna eura zarade, no o njima smo već često pisali i na temu hrvatskog box officea.

     Smiješak je stalno bio pri vrhu gledanosti, i popularnost mu uopće nije opadala te je imao više-manje konstantnu posjećenost iz tjedna u tjedan. Black Adam je energično uletio sa dobrim rezulatom u kina, no početkom studenog prvo mjesto mu je oduzeo Rheingold, biografska kriminalistička drama o njemačkom reperu i poduzetniku Giwar Hajabiu znanom kao Xatar.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Rheingold je na četvrtom mjestu sa 7,5 milijuna eura zarade, dok je Black Panther: Wakanda zauvijek na petom mjestu i u samo prvom vikendu prikazivanja uspio je zaraditi 6,6 milijuna eura.

         Ostali filmovi koji su se još istaknuli prema posjećenosti i zaradi su komedija Prezime (Der Nachname), nastavak velikog njemačkog hita Ime (Der Vorname, 2018.), obiteljska avantura Hui Buh i vještičji dvorac (Hui Buh und das Hexenschloss) te Trokut tuge (Triangle of Sadness).

         Prezime
         Scena iz filma Prezime © Praesens Film

         Spor razvoj njemačke kinematografije

         Očito je da za razliku od Kine i Francuske, njemačka kina još uvijek puno ovise o filmovima strane produkcije, a problem je dijelom u tome što nije bilo dovoljno ulaganja u njemački film i domaću kinematografiju.

         No s vremenom se i to mijenja budući da se rade pomaci od strane njemačke vlade u financiranju domaćeg filma, a uz veću angažiranost i procvat na tom području, možemo još jednom dobiti novu Marlene Dietrich, Hansa Zimmera, Wolfganga Petersena ili Klausa Kinskog (ali Kinskog ipak možda manje temperamentnog).

         Izvori: Inside Kino, Golden Globe Awards,  Film Portal.de, Box Office Mojo, Filmstarts, Cinema.de

         O autoru

         O autoru