Box office Hrvatska: ‘Transformers: Uspon zvijeri’ predvodi domaći box office

U veoma tijesnoj borbi za prevlast na lokalnom box officeu, sedmi dio serijala ‘Transformers’ je ipak preuzeo titulu najuspješnijeg filma vikenda.

Nakon dva tjedna pada posjećenosti, ovaj vikend je zabilježio porast publike željnih dobrog filma u kino dvoranama za 29,2%. Box office se isto tako dobio uzleta, te je ovog vikenda zabilježio brojku od 280.863 € što je za 30,7% više nego vikend ranije.

Najgledaniji filmovi proteklog vikenda

Sedmi po redu film o Autobotima, Transformers: Uspon zvijeri (Transformers: Rise of the Beasts) zauzeo je mjesto najgledanijeg filma ovog vikenda s 10.172 gledatelja i 72.261 € zarade. Odličan start za dugovječan serijal koji je od posljednjeg filma franšize, Bumblebee (2018.), privukao više gledatelja za 25,5%, dok je od prvog filma Transformers (2007.) ipak bio u zaostatku za -40,8%. Razlog je vjerojatno taj što je publika postala skeptična prema serijalu jer par filmova prije Bumblebeeja su unatoč pristojnom box officeu proglašeni lošim filmovima od strane svih. Bumblebee je radnju filmova prebacio u prošlost i povratio malo vjeru u Transformerse, dok Uspon zvijeri itekako nastavlja tim putem ali još spektakularnije. Bumblebeejev nastavak svakako je, no da li je prequel ili reboot originalnih filmova – još se ne zna, ali je istinski zabavan.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Prošlotjedni broj jedan Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet (Spider-Man: Across the Spider-Verse) ovaj vikend je u tijesnoj borbi ipak je završio na drugom mjestu box officea s 10.702 gledatelja i 61.168 € zarade. Pad gledanosti mu je ovog vikenda gotovo nezamjetan naspram tjedan dana ranije, za malih -2,3% što je gotovo ništa. Ista stvar je i u svjetskim kinima. Ovim tempom na globalnom box officeu će sigurno do kraja tjedna nadmašiti sveukupnu svjetsku zaradu prvog dijela iz 2018., i to svakako može zahvaliti dobrim kritikama i općenito kvaliteti filma. Prema stranici IMDb, trenutno je rangiran kao 11. po redu najbolji film svih vremena.

     Disney, Terry Pratchett i Vin Diesel

     Mala sirena (The Little Mermaid) ovog je vikenda držala razinu gledanosti gotovo kao tjedan dana ranije jer pala je za samo -1,9% sa 7.413 gledatelja, dok je zaradom od 45.367 € ovotjedni pad bio još manji, i to za -0,3%. Na domaćem box officeu gdje je na trećem mjestu gledanosti i u SAD-u film ima doista dobre rezultate, no u ostatku svijeta baš ne prolazi kod publike što se vidi i po svjetskoj zaradi. To naravno ne reflektira i kvalitetu filma, jer je stvarno odlična live-action verzija za nove generacije.

     Sisu
     Jorma Tormmila u filmu Sisu (Foto: Sony Pictures)

     Brzi i žestoki 10 (Fast X) su u četvrtom vikendu jurnjave kinima provezli 3.364 gledatelja što im je donijelo zaradu od 23.072 € i osiguralo im je četvrto mjesto najgledanijih. Na hrvatskom box officeu film je napravio jednu od najboljih zarada ovogodišnjih filmova nakon Super Mario Bros. Filma (The Super Mario Bros. Movie), a koja trenutno iznosi 467.310 €.

     Nova animirana avantura Nevjerojatni Maksim (The Amazing Maurice) u svijet Discworlda Terryja Pratchetta odveo je 4.489 gledatelja, i za to im je naplatio 19.500 € kako samo Maksim zna. Ovo je jedna od rijetkih ekranizacija Pratchettovih knjiga koja je dospjela na veliki ekran, i definitivno je trenutno najbolji obiteljski orijentiran film u ponudi, kako za djevojčice i dječake, tako i za roditelje. Još ako je netko i Pratchettov fan, čeka ga dodatna zabava poznatih ironičnih fora.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Novi i domaći film među najgledanijima

         Osim Transformersa i Maksima, u kinima se od ovog vikenda može pogledati ratni akcijski film Sisu, koji je na 9. mjestu gledanosti. Finski ratni film s ‘over-the-top’ akcijom veliki je hit u svojim domaćim skandinavskim zemljama, no još je veći u SAD-u što je bilo iznenađenje za sve, a gdje ga uspoređuju s europskim Johnom Wickom. Ako ste raspoloženi za sat i pol opake akcije smještene u vrijeme Drugog svjetskog rata, ne gledajte dalje. Sisu je ono što se traži.

         Dnevnik Pauline P. je ovog vikenda na 14. mjestu gledanosti, a kako se bliži kraj školske godine, idućih dana mogla bi se podignuti za koje mjesto, jer kako će nastavnik razveseliti učenike? Izvući će ih zadnji dan iz školskih klupa i odvesti na film koji je ujedno i školska lektira.

         Starosjedilac na box office listi najgledanijih, Cvrčak i Mravica je kao i prošlog vikenda na 20. mjestu, a i za njega bi se poredak mogao promijeniti ovih dana, baš kao i za Paulinu P.

         Izvor: Box Office HR

         O autoru

         O autoru