Box office Hrvatska: Gru i Malci osvojili domaća kina

S dolaskom dugoiščekivanog nastavka o Gruu i Malcima box office je očekivano skočio po pitanju rezultata, no kako stoje ostali filmovi?

Zbog prošlogodišnjih štrajkova u Hollywoodu manja je ponuda blockbustera u kino dvoranama ovog ljeta, te se činilo kako će cijelo ljeto u kinima izgledati skromno. Veći rezultati tek su počeli pristizati prije par tjedana, a ovaj vikend je samo potvrdio kako je filmsko ljeto stvarno počelo. Tako je ovog vikenda ukupan box office u hrvatskim kinima iznosio 250.175 €, 29 % više nego vikend ranije. I gledatelji su se pojavili u identičnom postotku od 29 % više nego tjedan ranije, njih je bilo 250.175.

Najuspješniji filmovi vikenda

Ethan Hunt, makni se u stranu jer stigli su pravi, opaki špijuni. Gru i Malci: Neustrašivi špijuni (Despicable Me 4) ovog vikenda bili su dovoljan razlog da i oni najgunđaviji ustanu i krenu u kino – jer tko može odoljeti sat i pol komedije uz gunđavog Grua i slatke, anarhične Malce? U svom prvom vikendu film je zaradio velikih 122.258 € i nasmijao 23.375 gledatelja. To je očekivano odličan rezultat, no u usporedbi s posljednjim nastavkom franšize Malci 2: Kako je Gru postao Gru (Minions: The Rise of Gru, 2022.) ipak ga je pogledalo 19 % gledatelja manje, ali za to ima dobar razlog. Još jedan veliki obiteljski hit je trenutno u kinima – Izvrnuto obrnuto 2 (Inside Out 2), što je zapravo u manjoj mjeri raspodijelilo ciljanu publiku na dva filma. Za razliku od novog filma serijala, Malci 2 prije dvije godine nije imao veliku konkurenciju u Lightyearu (2022.) kojeg su svi već do sada sigurno zaboravili. Gru i Malci: Neustrašivi špijuni su jedan od onih filmova koji ‘ima noge’, što znači da će se itekako dugo zadržati u kino dvoranama jer Malcima popularnost ne jenjava već 14 godina otkako su se pojavili po prvi puta na velikim ekranima, već kontinuirano pronalaze nove obožavatelje.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Nakon što je tri tjedna bio na vrhu domaćeg box officea, Izvrnuto obrnuto 2 je ovaj puta na drugom mjestu nakon što su se pojavili Gru i Malci. Ovog vikenda Pixarov hit zaradio je 52.257 €, a pogledalo ga je 8.237 gledatelja. Uz svjetsku zaradu od milijardu i 217 milijuna dolara, pitanje je vremena kad će prestići financijski uspjeh Izbavitelja 2 (Incredibles 2, 2018.) i postati Pixarov najuspješniji film ikad.

     Mjesto tišine, Zločesti dečki i Daddio

     Za razliku od kaotičnih Malaca i glasnih emocija, na trećem mjestu je prilično tih film. Znanstveno-fantastični triler Mjesto tišine: Dan prvi (A Quiet Place: Day One) u svom drugom vikendu u kinima zaradio je 19.949 €, dok se 2.763 gledatelja bojalo zašuškati grickalicama u gledalištu. Spin-off Mjesta tišine (A Quiet Place, 2018.) je u roku od 10 dana sa zaradom u svijetu od 178 milijuna dolara prešao pola puta da dostigne globalnu zaradu originala. Nesumnjivo je da će se to i dogoditi, a takav rezultat obećava još nastavaka i spin-offova za franšizu.

     Kad se već govori o franšizama, Zločesti dečki: Sve ili ništa (Bad Boys: Ride or Die) i dalje su prvi izbor za publiku željne akcijskih komedija. Četvrti nastavak serijala u petom vikendu u kinima zaradio je 13.980 €, a 2.113 gledatelja krenulo je na eksplozijama i humorom popraćenu avanturu s omiljenim detektivima Miamija.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Nakon obiteljskih naslova, sf trilera, i akcijske komedije, peti po redu najuspješniji film vikenda je drama Daddio s Dakotom Johnsom i Seanom Pennom u glavnim ulogama. Film kojeg nose dvoje glumaca tijekom vožnje taksijem od JFK aerodroma do Manhattana pogledalo je 1.147 gledatelja, a film je zaradio 7.014 €. Ovdje nema eksplozija niti kaotičnih žutih stvorenja, već samo razgovori o životu između putnice i taksista, te odlična izvedba dvoje glavnih glumaca koji su ih utjelovili i pokazali svoje umijeće u onome što rade. Posljednji film kojeg nosi isključivo razgovor unutar auta je Opasan poziv (Locke, 2013.) s Tomom Hardyjem u glavnoj ulozi, i poput tog filma, Daddio s lakoćom uvuče gledatelja u običan razgovor između dvoje stranaca.

         Od šestog do desetog mjesta

         Na 6. mjestu je krimi drama Bajkeri (The Bikeriders) koji je zaradio 4.994 €. Odmah iza njega na 7. mjestu je Garfield (The Garfield Movie) s 4.416 €, dok je na 8. mjestu horor Egzorcizam (The Exorcism) s 3.935 €. Na 9. mjestu našao se vestern Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje (Horizon: An American Saga Chapter 1) sa zaradom od 3.737 €, te je na 10. mjestu krimi komedija Hit Man koja je zaradila 3.702 €.

         Izvor: Box office HR

         O autoru

         O autoru