Box office Hrvatska: Novi filmovi nisu prijetnja Pixarovom ‘Izvrnuto obrnuto 2’

U domaće kino dvorane stigli su novi, odlični filmovi, no niti jedan nije uspio s vrha skinuti Pixarov hit koji od svog izlaska puni sjedala.

Službeni rezultati hrvatskog box officea objavljuju se kao i uvijek ponedjeljkom poslijepodne, no od tjedna ranije poredak najpopularnijih filmova nije se previše mijenjao. Ukupan box office ovog vikenda pao je ispod 200 tisuća, točnije iznosio je 197.685 € što je -6,5 % manje nego prije tjedan dana. Gledatelja je pak 33.505, što je također manja brojka nego prošlog vikenda i to za -6,3 %.

Najuspješniji filmovi vikenda

Kao što je bio slučaj ranijih tjedana, i ovaj puta je Pixarov nastavak hita iz 2015. Izvrnuto obrnuto 2 (Inside Out 2) najpopularniji film vikenda s 89.213 € box office zarade i 15.340 gledatelja. Kao što se najavilo prošlog tjedna, Izvrnuto obrnuto 2 je prvi film koji je prešao zaradu od milijardu dolara u 2024. godini s brojkom od milijardu i 15 milijuna koja svakim danom postaje sve veća. S obzirom na to kako su zadnji Pixarovi filmovi podbacili na kino blagajnama što zbog same nezainteresiranosti publike, a što zbog nesretne pandemije, postavlja se pitanje – hoće li studio zanemariti stvaranje novih, originalnih filma i usredotočiti se isključivo na nastavke svojih hitova zbog ovakvog uspjeha za Izvrnuto obrnuto 2?

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Spin-off hitova Mjesto tišine (A Quiet Place, 2018.) i Mjesto tišine 2 (A Quiet Place Part II, 2021.) ovog vikenda je stigao u kino dvorane i zasjeo na drugo mjesto s 28.041 € box officea i 4.286 gledatelja. Mjesto tišine: Dan prvi (A Quiet Place: Day One) vratio je gledatelje na dan kad je svijet utihnuo i van granica Hrvatske postavio rekord za najbolje otvaranje franšize, potukavši prva dva filma u zaradi. Tako je primjerice u SAD-u, no u Hrvatskoj je od prvog filma privukao 61 % manje gledatelja, dok je od njegova nastavka koji je izašao tijekom pandemije imao 43 % posjetitelja manje. U ovom slučaju govori se samo o posjetiteljima a ne o zaradi jer u to vrijeme još su se koristile Hrvatske kune a ne Euri pa bi u obzir trebalo uzeti preračunavanje valute i inflaciju, stoga je posjećenost sasvim dovoljna usporedba. Manja posjećenost ne govori ništa o kvaliteti filma, već je možda slučaj da domaći gledatelji ipak žele saznati nastavak priče obitelji Abbott a ne pratiti nove likove?

     Zločesti dečki, Garfield, i Bajkeri

     Zločesti dečki: Sve ili ništa (Bad Boys: Ride or Die) i dalje privlači publiku željnu akcijskog filma, te je u svom četvrtom vikendu u kinima ostvario zaradu od 20.292 €, dok je 3.030 gledatelja krenulo u bijeg od zakona s Will Smithovim Mikeom i Martin Lawrenceovom Marcusom. Očito je da franšiza akcijskih komedija i nakon 30 godina ima još goriva da gledatelje odvede na jedno zabavno putovanje u kino dvoranama.

     Garfield (The Garfield Movie) u šestom vikendu od izlaska i dalje jede box office brojke zaradivši 10.884 €, a 2.300 gledatelja mu se pridružilo za stolom. Bez sumnje, služile su se lazanje i sarkazam.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Jeff Nicholsova krimi drama smještena u 1960-e godine Bajkeri (The Bikeriders) izašla je na otvorenu cestu ovog vikenda s box office zaradom od 10.737 € i 1.855 gledatelja. Filmovima koji su više usmjereni na odraslu publiku uvijek je bilo teže naći put do šire publike što je razumljivo, no Bajkeri su izborili mjesto među pet najuspješnijih ovog vikenda. Osim itekako privlačnog naslova i radnje o bajkerskim bandama, film odlikuje izvrsna glumačka postava koju predvode Jodie Comer, Tom Hardy, i Austin Butler, dok su se među ostatkom ekipe pronašla mnoga poznata imena. Ako ste ljubitelj moto kulture, nedostaju vam izvedbe Marlona Branda i Jamesa Deana, kao i da želite pogledati odličan film – Bajkeri su za vas.

         Od šestog do desetog mjesta

         Na 6. mjestu je novi vestern Kevina Costnera Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje (Horizon: An American Saga Chapter 1) koji je nakon dugo vremena donio klasični žanr na velika platna ovaj vikend zaradivši 7.444 €. Na 7. se mjestu našao horor Egzorcizam (The Exorcism) koji je zaradio 7.143 €, a na 8. mjestu je Furiosa: Pobješnjeli Max saga (Furiosa: A Mad Max Saga) s 5.972 €.
         9. mjesto pripalo je krimi komediji Hit Man s 5.638 €, dok je na 10. mjestu obiteljski film imaginarni prijatelji (IF) koji je zaradio 2.502 €.

         Izvor: Box office HR

         O autoru

         O autoru