Box office Hrvatska: Početak 2023. s odličnom posjećenošću kina

2023. godina je po pitanju brojki krenula odlično, ali ne samo po zaradi, već i posjećenosti, a tome se može zahvaliti produženom vikendu i dobrom kino ponudom

Prvi vikend 2023. godine je imao odlične brojke ne samo financijski, već i posjećenošću. Kako je od početka godine uveden euro kao službena valuta u Hrvatsku, tako su se i cijene kino ulaznica mijenjale u smislu da su većinom narasle.

Sama cijena ulaznice nije jedina stvar za bolji financijski rezultat, već i produženi vikend te novi i ‘stari’ aktualni filmovi koji su napunili kino dvorane posljednjeg vikenda prije povratka u školske klupe.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Najgledaniji filmovi proteklog vikenda

     Tako je na prvom mjestu gledanosti već četvrti tjedan zaredom Avatar: Put vode (Avatar: The Way of Water) koji jednako privlači mlađu i odraslu publiku. Tako je ovog vikenda sa 27.868 gledatelja (što je 30,7% više nego vikend ranije) zaradio 1.661.168 kn (220.474,88 eura). Za ovaj film brojke su iz vikenda u vikend sve bolje i bolje, i čini se da će ga bitit veoma teško skinuti s prvog mjesta.

     Drugo mjesto je pripalo novoj akcijskoj komediji redatelja Guya Ritchieja Operacija Fortune: Pljačka stoljeća (Operation Fortune: Ruse du guerre) koja je nakon mnogo pomicanja datuma napokon stigla u kina. Svog prvog vikenda u kinima film je pogledalo 15.529 gledatelja i pritom je zaradio 720.084 kn (95.571,7 eura).

     Operacija Fortune: Prevara stoljeća
     Aubrey Plaza, Jason Statham i Bugzy Malone u filmu Operacija Fortune: Prevara stoljeća © Ascot Elite Entertainment Group

     Animirani filmovi i romantična komedija

     Prvi hrvatski 3D animirani film Cvrčak i Mravica je sa 8.707 gledatelja i 297.774 kn zarade (39.521.4 eura) zasluženo na trećem mjestu u svom prvom vikendu prikazivanja. Na ovom filmu se radilo punih 12 godina, a samim time što je rađen tehnikom moderne animacije ima jako velik potencijal ne samo u Hrvatskoj, nego i van njenih granica. Iako je za namijenjen prvenstveno za mlađe uzraste, u njemu svakako može uživati i sva publika.

     Mačak u čizmama: Posljednja želja (Puss in Boots: The Last Wish) je svog petog vikenda u kinima privukao 7.637 gledatelja uz zaradu od 272.304 kn (36.140.95 eura) šro mu je priuštilo četvrto mjesto na listi najgledanijih. Naspram vikenda ranije, posjećenost mu je porasla za 77,1% što ipak u konačnici nije bilo dovoljno da se propne na treće mjesto.

     Obje strane oštrice
     Juliette Binoche i Vincent Lindon u filmu Obje strane oštrice © MCF

     Na petom mjestu je Jennifer Lopez sa svojom novom akcijsko-romantičnom komedijom Vjenčanje za umrijeti (Shotgun Wedding) koja je svog drugog vikenda zaradila 250.131 kn (33.198,1 eura). Na filmsko vjenčanje je došlo 5.666 gledatelja, što je -23,38% manje nego prošlog vikenda.

     Novi i domaći filmovi

     Obje strane oštrice (Avec amour et acharnement) je ovog vikenda krenuo s prikazivanjem u hrvatskim kinima, pogledalo ga je 609 gledatelja, te je zaradio 15.890 kn (2.108,97 eura). Ovaj romantični triler sa Juliette Binoche u glavnoj ulozi je na kraju zauzeo 16. mjesto.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Od domaćih filmova, komedija Marginalci se podignula na 10. mjesto (11. vikend prikazivanja) i porastom gledanosti od 58,3% naspram vikenda ranije te dugovječnošću na listi je definitivno jedan od najuspješnijih domaćih vilmova u zadnje vrijeme.
         Dramu Garbura je pogledalo 61% više gledatelja nego vikend ranije, te je ovaj puta na 13. mjestu (3. vikend prikazivanja). Božićni obiteljski film Kapa je ovaj vikend na 18. mjestu (9. tjedan prikazivanja) i ostvario  je veću posjećenost za 19,55% od vikenda ranije.

         Cvrčak i Mravica
         Cvrčak i Mravica © Duplicato

         Vikend rezultat

         Prvi vikend 2023. godine je ostvario  veći rezultat od vikenda prije za 73,2%, neovisno koji razlog od već ranije navedenih za to bio. Osim financijskog rezultata, i gledatelji su ovaj puta bili brojniji i to za 80,3%. Sveukupno, prvih 20 najgledanijih filmova u Hrvatskoj je ostvarilo prihod od 3.847.908 kn (510.705 eura) i pogledalo ih je 81.613 ljudi.

         Ako je suditi po početku godine, konverzija nacionalne valute i promjene u cijenama kino ulaznica nisu uopće utjecale na kino publiku, a nadamo se da niti neće.

         Izvor: Box Office HR

         O autoru

         O autoru